Hel van Groesbeek Festival: Bergrace-gevoel herleeft!

En dát is een groot compliment

Op 25 juni was het ouderwetse Bergracegevoel weer even terug van weggeweest. MTB Gelderland Zuid, Licht Verzet en NSWV Mercurius organiseerden die dag het Hel van Groesbeek festival: drie XC-wedstrijden op tijdsduur, met open inschrijving (geen licentie of pasjes nodig dus), op een prachtig parcours.

Ook voormalig bondscoach Leo van Zeeland trapte een aardig potje mee!

Directeur-course Bas Vroemen toont zich aardig tevreden met circa 360 voorinschrijvingen. Zeker in juni, waarin veel rijders kiezen voor wegraces of bijvoorbeeld de Raid des Hautes Fagnes. De wegblijvers hadden echter weer eens ongelijk, want de deelnemers waren over het algemeen erg enthousiast. Vanaf de prachtige startlocatie -je waant je in de Engelse country side– kregen ze namelijk een parcours voor de wielen waar weinig Nederlandse wedstrijden aan kunnen tippen: 8 kilometer en 230 hoogtemeters per ronde, veel singletracks, hier en daar wat technische afdalingen, nul meters asfalt én World Cup faam. Blijdschap!

Bas Vroemen in gesprek met Jeroen van Roekel.

De organisatie had ook haar best gedaan om de sfeer rondom de start goed te maken: Er was eten en drinken, de teamtentjes stonden bij elkaar, er waren wat aparte gasten uitgenodigd -hierover zo direct meer- en de muziek was “gericht op dertigers die zichzelf nog niet zo oud vinden”. Beetje beter weer erbij volgend jaar en het wordt helemáál gezellig.

Mooie startlocatie!

Een punt van kritiek van sommige rijders was dat ze werden afgevlagd vóór het eind van de beloofde wedstrijdduur. Dat is inderdaad een beetje zuur, zeker gezien het inschrijfgeld van € 17,50. Hopelijk kan de organisatie hier volgend jaar meer tijd voor inruimen.

Retrorace: nu nóg ouwerder!

Oude -en goede- tijden herleefden dus. Sommigen gingen hierin wel erg ver: Jeroen van Roekel van het Mountainbike Museum trok veel bekijks met zijn pop-up museum, en 12 rijders m/v (waaronder Reza Hormes-Ravenstijn, voormalig Bondscoach Leo van Zeeland, Neerlands eerste Nationale Kampioen MTB Jim van Overbeek én Maas “The Monk” van Beek!) reden 5 minuten na de 75 minuten-start een eigen retro-race op ouwe meuk of mooie retrobikes. Steile hoeken, smalle stuurtjes, dunne bandjes en matige remmen maakten het hen niet makkelijk, zeker niet op dit parcours. Maar wat hadden ze een schik! Ook twee redactieleden, waaronder ikzelf, durfden het aan. We kwamen grijnzend over de finish. Op een oude fiets op zo’n rondje rijden vergt toch wel veel van je skills en dat is heel… erg… leuk!

Racy Reza startte ook in de retrorace. Op haar prachtige oude Trek reed ze naar de 7e plaats van het reguliere damesveld…

Die gozer van dat blogje

 

Méér van dit graag

Het wegvallen van de Bergraces in 2014 sloeg een gapend gat in de Nederlandse XC-kalender, zowel kwalitatief als kwantitatief. Het is daarom dapper dat de organisatie het aandurfde om dit evenement neer te zetten. De eerste uitvoering was geslaagd. Want het was er écht een beetje, dat Bergracegevoel. Een groter compliment kunnen we niet verzinnen. Hopelijk volgt er meer!

 

Maichel Lemmens toont aan dat je voor een succesvolle wheely niet eens een onderbuis nodig hebt.

“The Monk” grapt zich door de pijn heen op een prachtig gerestaureerde Marin met roze “Splatter paint”.

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Jeroen van den Brand & Bas Vroemen

Geplaatst in Events en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments