NKSS 2015 deel 3: Terugblik

Belofte maakt schuld
Velozine beloofde u voor het weekend een Haut-nah reportage van het Nederlands Kampioenschap Single Speed 2015 in Bergeijk. Onze verslaggever Lars Vogelenzang ging embedded: Hij was het complete weekend aanwezig. Als deelnemer en journalist tegelijk. Geen gemakkelijke opgave, zo bleek. Het was soms moeilijk om beide rollen te combineren. c.q. te scheiden. Maar met een goede research vooraf, hard werk, weinig slaap, professionaliteit en vooral een perfecte medewerking van organisatie en deelnemers is het toch gelukt. Met een tweedelige videoreportage hopen wij u een goed beeld te geven van wat het betekent om deel te nemen aan een Nederlands Kampioenschap Singlespeeden.

Klik hier voor het eerste deel: The four uh… three elements of singlespeeding. En klik hier voor het tweede deel: Race day! Ofzo.

Bonus? Bonus!
Omdat we nog wat materiaal over hadden, er nog wat lijntjes onaf waren en er “nog iets van een conclusie moest komen”, hier een kort bonusartikel!

De dames!
Helemaal nog niet genoemd, schande: Dames kampioen Severine Visser!

Best fancy dress: Legoman! Het verhaal…
U zag hem al langskomen: Legoman! Maker Shamice won terecht de best fancy dress award. Hoe hij aan zijn gele hoofd kwam? Shamice kocht een Lego sorteerbox. Die verbouwde hij en lijmde er een oude helm in: “It took me three weeks to sort it out…” De ontdekking “It gets really hot and moist inside” volgde na 10 minuten fietsen. Gelukkig hoefde hij hem toen nog maar drie uur op te houden…

Embedded. Wat vindt de reporter “er nou zelf van?”
Een embedded journalist in het leger is overal bij en komt midden in de actie terecht. Maar vecht niet echt mee. Bij het NKSS ervoer ik het ook zo. Filmen tijdens een rondje toeren? Geen probleem. Een interview tijdens het bieren? Je zou haast zeggen: het gaat beter dan zonder! Het enige waar het wrong was de wedstrijd zelf. Tegelijk volle bak koersen én filmpjes rondom de race maken is niet te combineren. De journalistieke plicht won, maar niet zonder dat het in de benen jeukte…

Conclusies
Het embedded verhaal was natuurlijk dikke kolder. Het was onze manier om bij te dragen aan de heerlijke onzinnigheid van een NKSS. Een bijzonder evenement met een bijzondere sfeer. Iedereen is welkom en alles mag. Behalve jezelf té serieus nemen.

Waar je het zwaartepunt legt, bepaal je zelf. Kom je alleen om de wedstrijd te knallen: prima. Breng je je fiets alleen mee om naar het frietkot te fietsen: ook goed. We raden je wél aan om dit evenement te beleven als totaalervaring. Dan is het het best te genieten. Dus kom kamperen, wees buiten, maak kennis het prettig gestoorde volk, verken samen de omgeving, geniet van de gastronomie, en leef jezelf uit in de wedstrijd, op welke manier dan ook.

Tot 2016 in Nunspeet!

Onze aanbeveling is eigenlijk overbodig. Dit filmpje vat het perfect samen. – Door: Niel Heesakkers – Sommedia

Het laatste woord…
…is aan Pieter d’Haens, organisator van dit geslaagde evenement! Geheel in stijl, aan de hand van een paar laatste vragen:

VZ: Hoe kijk je terug op vorig weekend?
P d’H: Vooral op Facebook.

VZ: Kan je embedded journalisten aanbevelen aan andere organisatoren?
P d’H: Tijdens zo’n evenement heb je als organisator natuurlijk je handen en hoofd al vol met andere zaken, daar bovenop ook nog eens een journalist in de watten moeten leggen en aan het handje houden zijn dan eigenlijk te veel van het goede. Maar goed hopelijk was het de energie waard en worden de aanwezige alteten niet afgeschilderd als een stelletje kaas consumerende en bierdrinkende hobby fietsers… Ik kijk erg uit naar de eerste artikelen, of heb ik al iets gemist?

VZ: Wat is je aanbeveling aan de journaille van dit jaar?
P d’H: Schijf je onder een pseudoniem in voor het echte evenement en beleef de complete NKSS beleving.

VZ: Waarmee ben je het meest tevreden?
P d’H: De vele tevreden gezichten en het familiare gevoel tijdens het evenement. Ik heb nog zeker een week een natural high gehad van al deze positieve energie, alhoewel de geur van de overbleven kaas in de koelkast ook kan hebben bijgedragen aan het geestverruimende effect.

VZ: Waarmee ben je het minst tevreden?
P d’H: De zondagmorgen verliep niet geheel volgens planning, dat was eigenlijk het enige moment dat er veel tegelijk moest gebeuren. Door de drukte lukte het niet meer om de “bevoorrading” te verzorgen, ook de markering van het parcours had wat zorgvuldiger gekund. Dat er markering is weggehaald vlak voor de race hielp ook niet, maar leverde wel hilarische beelden op.

VZ: Drie tips aan de organisatoren van volgend jaar?
P d’H: Single speeders zijn goed volk en vermaken zichzelf wel. Een centrale plek waar iedereen samen kan kamperen en een mountainbike-waardige omgeving zijn essentieel, geef er voor de rest vooral je eigen draai aan!

Tekst en video: Lars Vogelenzang
Video editing: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Events, Singlespeed en getagd met , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments