World Cup Albstadt: Women & Men

Zondag is traditiegetrouw… oh wacht… De voor dit weekend voorspelde regen, die viel in de nacht van zaterdag op zondag. De U23 dames mochten daarom zondagmorgen het parcours droog rijden en dat was meteen de check of het parcours ook in natte omstandigheden nog veilig was. Afgezien van een paar buitelingen op nota bene één van de northshore secties (aangelegd vanwege de veiligheid…), leek het inderdaad vrij veilig en de Duitse speaker herhaalde maar al te graag dat we door het veiliger gemaakte parcours, veel spannendere races te zien kregen.

Women en U23 women

Daar kun je over discussiëren, maar dat gaan we niet doen (want dat was namelijk niet zo). Ook waren er nog genoeg linke plekken op het parcours om alsnog onderuit te gaan. Zo zocht Anne Tauber tijdens de damesrace de grond veelvuldig op (maar finishte desondanks op een 4e plek). Verrassend achter haar de andere Anne (Terpstra). De strijd om de overwinning leek nog even spannend, toen Jolanda Neff er als vanouds vandoor ging. Kate Courtney bleef echter op het vinkentouw en nam de kop al snel over om die daarna nooit meer af te staan.

Podium bij de dames*:
1. Kate Courtney (USA)
2. Jolanda Neff (SUI)
3. Yana Belomoina (UKR)
4. Anne Tauber (NED)
5. Anne Terpsta (NED)

In de achterhoede van de U23 dames zorgde de nieuwe northshore autobahn er juist voor dat het carnage werd

De winnares bij de U23 dames: Laura Stigger

Teamgenoot van MVDP Ronja Eibl werd 2e op dit zware rondje.

Riders ready… watch the gate… In Albstadt werden startlichten in plaats van een startschot gebruikt om de wedstrijd te starten. Jolanda Neff heeft blijkbaar afgelopen winter op haar reactiesnelheid getraind, want ze lag binnen 10 meter al 20 meter voor.

Steady as she goes… Kate Courtney onaantastbaar naar de overwinning

Ook de local hero Elisabeth Brandau reed een goede race

Pauline Ferrand Prevot kon voorgaande jaren met de top hier mee, dit jaar moest ze – noodgedwongen na revalidatie van een operatie – wat rustiger aan doen.

Ook goed voor haar eerste Eliteseizoen: Malene Degn

Anne Tauber leek in het begin van de wedstrijd naar Courtney te rijden, maar enkele vallen deden haar enkele plekken verliezen. De EHBO ruikt al bloed, zo te zien.

High fives for everyone! Anne Terpstra is dolblij met haar eerste World Cup podium bij de elite.

Zo… voordat we doorgaan met de heren, even pauze. Met een stukje natuur om even helemaal tot rust te komen.

Men elite

De natuur ging na de pauze hiervoor ook compleet los. Het begon nog met wat speels gedruppel voorafgaand aan de start van de heren, maar eenmaal in koers openden de hemelpoorten zich behoorlijk. Het veilig gemaakte en weerbestendige parcours werd in no time omgetoverd tot een weerbestendig parcours met daarop een dunne laag slijk die met alle plezier aan de renners en hun fietsen plakte.
Met hooggespannen verwachtingen pakte Mathieu van der Poel de kopstart, die al snel werd overgenomen door het duo Schurter en Forster die vooral heel vroeg in de wedstrijd de kaarten al geschud wilden hebben. Daar brak de hierboven genoemde echte regenbui los en dat veranderde alles. Sommigen gingen meer op safe rijden, anderen namen risico’s om verder weg te rijden. Wat dat betreft kreeg de wedstrijd zijn verdiende winnaar: Matthias Flückiger. Hij reed in het noodweer naar voren om die plek nooit meer af te staan. De franse Jordan Sarrou, protegé van Julian Absalon, kon nog lange tijd volgen, maar moest Flückiger op een gegeven moment laten gaan. Toen kwam ook Van der Poel op zijn tweede adem, die langzaam maar zeker weer aan het inhalen was en in de laatste ronden ook Sarrou opraapte. Hij toonde wederom dat hij ook op de mountainbike zijn mannetje staat en dit soort wedstrijden ook echt kan winnen. Zijn tweede plaats hier zal hem echter nog meer motiveren om dat ook daadwerkelijk te realiseren.

Podium bij de heren*:
1. Mathias Flückiger (SUI)
2. Mathieu van der Poel (NED)
3. Jordan Sarrou (FRA)
4. Titouan Carod (FRA)
5. Florian Vogel (SUI)

Vlak voor de start deed Nino nog een prognose over de plek waar hij dacht te eindigen…

Met ontelbaar veel cyclocrosswedstrijden achter de kiezen kan MVDP starten als geen ander.

Met een tweede plaats op de Short Track was Lars Forster erop gebrand om ook in deze wedstrijd het podium te halen. Hij leek de eerste paar rondes goed op weg, maar een val net na deze passage en bijbehorende mechanische pech leverden een DNF op.

De gretigheid straalt er vanaf! Mathias Flückiger laat zich door een beetje regen toch niet afhouden van de winst?!

Lange tijd kon hij als enige Flückiger volgen, in de laatste ronden moest hij echter ook zijn meerdere erkennen in MVDP: Jordan Sarrou.

Normaal gezien besteed ik niet zo’n aandacht aan de nr. 16, maar in dit geval maak ik een uitzondering. Joshua Dubau won vorig jaar nog de U23 wedstrijd en reed nu in de voorste linie mee. Dit wordt beslist iemand om de komende jaren rekening mee te houden.

‘De eeuwige tweede’ was het stigma waarmee vader Adri jarenlang te maken kreeg. Mathieu is inmiddels ook goed bezig met tweede plekken verzamelen, maar er komt een dag…

*Volledige resultaten zijn hier terug te vinden.

Tekst & foto’s: Coen de Jongh

Geplaatst in World Cup en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments