Maandagmorgen Mix

Het was droog, maar een pak frisser dan het vorige weekend. Dat was weer even wennen, of liever, leren accepteren dat we vorig weekend toch al flink verwend waren. Een laagje extra aan kleding aan was het devies.

Het marathonseizoen is inmiddels ook begonnen en veel van de lange afstandsmountainbikers stonden blauwbekkend zondagmorgen aan de start van Olne-Spa-Olne. Of werd het toch meer Olne-Olne? Last-minute bureaucratie maakte dat veel van de afstanden werden afgelast en de 75 kilometer werden twee identieke lusjes rond Olne achter elkaar.

Olne-Olne moest het dit keer ook stellen zonder huisfotograaf Zonoskar, inmiddels bij de politie ook bekend als Dennis J. Onderweg naar de European Handmade Bicycle Exhibition werd hij wederom aangehouden door de Duitse politie. “Gebrauchen Sie Drogen…?” Dat gaf flashbacks naar onze EuroBike trip 5 jaar geleden, toen we met de voltallige redactie aan de kant werden gezet. Verdacht ook, een paar Hollanders languit gestrekt liggende in een Seat Leon…

Norg
… en terwijl Dennis J. de Duitse wetshandhavers te woord stond, ging het blauwbekken ook in het Noord-Nederlandse Norg bij de eerste Dyna-Sys Topcompetitie gewoon door.

Afgelopen zaterdag en zondag was het snelle, zanderige parcours met veel draaien en keren en korte stukken op en af het toneel voor de Nederlandse cross country rijders en rijdsters. Op zaterdag de beurt aan de jeugdcategorieën en Amateurs. Zondag mochten de Elite Dames als eerste van start. Met een lichte nachtvorst achter zich, was het alles behalve warm. Maar van een beetje fietsen krijgt iedereen het wel warm. Het is echter opvallend dat de Elite Dames als eerste op de dag mochten starten gevolgd door de Masters en aansluitend de Funklasse. Pas daarna konden de Elite Heren aan de bak. Het programma is in die zin wel wat omgegooid en daar heeft iedereen zijn mening wel over klaar… Hoewel de Topcompetitie een nationale wedstrijdserie is, was het des te meer opvallend dat er bij bij de Elite Heren enkele internationale mannen aan de start stonden. Een paar Duitsers, een paar Belgen, een Pool en zelfs een Engelsman. Die hebben dan ook wel een tijdje in de auto gezeten om een wedstrijdje te komen rijden… Zal wel om die UCI-punten gaan…

Overigens werd de wedstrijd bij de Elite Heren gewonnen door Henk Jaap Moorlag met Hans Becking op ruim een volle minuut achter zich op de tweede plek. Het podium kreeg een internationale tint door de derde plaats van de uit Duitsland afkomstige Markus Schulte-Lunzum. Bij de dames werd het podium met een derde plek van Karen Brouwer net niet een volledig MPL Specialized podium. Laura Turpijn ging teamgenote Anne Terpstra voor in de overwinning. Velozine Racing’s Kiona werd achtste.

Alle uitslagen: Klik

De Ronde
België stond dit weekend op z’n kop. De Ronde van Vlaanderen mocht op zaterdag door de amateur gefietst worden, wat dan ook en mass werd gedaan. Zondag was het de beurt aan de betaalde renners. Er was veel te doen rond het herziene parcours. “De Ronde niet waardig”, was de weerklank van menigeen… Hoe het ook zij, zwaar was ie zeker en daarmee selectief. Omdat niemand exact wist waar de wedstrijd ‘gemaakt’ zou worden, werd het een zenuwachtige koers. En bij zenuwachtige koersen wordt er nog al eens gevallen. De Ronde van Valpartijen, kwam in me op, toen ik na de zeer onfortuinlijke val van Fabian Cancellera ook Sebastian Langeveld (beide hielden een sleutelbeenfractuur aan de val over) full-speed gevloerd zag worden en Sep Vanmarcke een aanvaring had met een ‘nadar’. Daarnaast had menig rijder een aanvaring met een ploegleiderswagen die langs, of haast door het peloton naar voren wilde gaan. Naast spanning van de koers gaven dat soort beelden ook flink wat spanning voor de kijker. Maar al te vaak was de afstand auto versus publiek erg, erg krap en is het een wonder dat er geen ongelukken van gekomen zijn, op een kettingbotsing tussen de ploegleiderswagens na…

Met tenminste één van de topfavorieten uitgeschakeld was het vooral kijken naar Boonen. Althans, dat deed de concurrentie vooral. De finale bestond uit een op een stapeling van de korte, steile, beklinkerde klimmetjes tussen Oudenaarde en Ronse en was het Ballan die de eerste echte bom laat vallen. Pozzato rijdt er met Boonen naar toe, maar Boonen lijkt het meer dan zwaar te hebben in het wiel van Pozzato. Het drietal weet voor het peloton uit te blijven tot op de streep. De twee Italianen spelen duidelijk onder één hoedje wanneer Ballan een aantal keren probeert te demarreren. Aan Boonen om het gat telkens dicht te rijden, wat hij ook telkens doet. De Belg weet koel te blijven en beslist op een laat moment zelf te gaan sprinten. Voor Pozzato een uitgelezen kans… ware het niet dat hij niet bij machten bleek Boonen nog te overtreffen. Boonen schrijft op een erg nette manier voor de derde keer De Ronde op zijn naam.

Tekst: Jeroen van den Brand m.m.v. Anouk van den Bielerd

Geplaatst in Specials en getagd met .
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
Dennis
12 jaren geleden

LOL. Ik zag de politieauto staan naast de weg en toen ie ons inhaalde wist ik al hoe laat het was. En inderdaad, ‘Bitte folgen’. Blijkbaar is een Nederlandse auto diep in Duitsland verdacht genoeg om aan te houden. Dit keer geen mooie Agente, maar 2 lelijke Duitse mannen. Dit keer ook geen hond die de auto doorzocht. Maar wel een Duitse agent die fronsend een mes bekeek en vroeg waar ‘Die Waffe’ voor bedoeld was. ‘Zum schneiden vor Wurst und Käse’ was blijkbaar een goed genoeg antwoord, anders was een dagje cel misschien wel aan de orde geweest. Naderhand… Lees meer »

Pieter
Pieter
12 jaren geleden
Reply to  Dennis

^ haha, schitterend :) In het bijzijn van een beginnend framebouwer zeker?

Gr, Pieter

Jurriaan
Jurriaan
12 jaren geleden

Mijn weekend bracht dit keer geen mountainbiken, daarvoor ontbrak voldoende nachtrust. Om zondagochtend toch van het mooie weer te genieten, mezelf bij een gepakt en op de mtb richting De Nedereindse Berg. Aldaar tref ik Rob die ook voldoende heeft aan 1 rondje zwart in het tempo wat bij onze leeftijd past. Na de Rockgarden en de tegenbocht om de boom komen we niet meer terug omhoog. Zullen we zelf een pad scheppen? Met Bikepark Utrecht op 3 meter afstand voldoende scheppen bij de hand. In eerste instantie scheppen we een geultje van 10cm breed. Dit kunnen we vast fietsen.… Lees meer »

Gene
Gene
12 jaren geleden

Dat Olne rondje was dus voor mij de laatste keer. €17,- is belachelijk duur voor een chrono wedstrijd, waarbij het parcours niet het parcours was waarvoor je had ingeschreven (Olne-Theux-Olne i.p.v. Olne-Spa-Olne) en de randfacaliteiten zoals douches en wc. Daarbij waren de gevaarlijke punten niet afgezet en waren er gevaarlijke omstandigheden voor omstanders en deelnemers, denk hierbij aan situaties zoals een peloton mtb-ers op volle snelheid richting een 90km doorgaande weg. Vooral de laatste is een kwalijke zaak en eigelijk onverantwoord voor een organisatie van een (gerespecteerde) wedstrijd.

Gelukkig was het weer goed!