Over Velozine

English

Velozine brengt je het laatste nieuws en testen over mountainbike, gravelbikes en aanverwante fietsen en sporten. De kans is groot dat wanneer je op Velozine terecht gekomen bent, je op zoek bent naar hetzelfde als wij: een scherpe en onafhankelijke blik op het nieuws en de producten uit de fietsbranche, anders dan de traditionele media. En dat is precies wat je van Velozine mag verwachten, gecombineerd met en gebaseerd op een oprechte passie voor de fiets en zijn sport!

Sinds de oprichting in 2011 profileert Velozine zich voornamelijk als mountainbikewebsite. Maar mountainbikers kenmerken zich typisch als algemeen breeddenkend en de content op Velozine reflecteert dit. De naam ‘Velozine’ [ve·lo·zi·n] is een samentrekking van het Franse ‘velo’ en ‘magazine’ en is daarmee meteen verklarend maar ook niet limiterend. We kijken dan ook verder dan wieldiameter, band- en stuurbreedte. Dus naast mountainbikegerelateerde nieuws en testverslagen vind je bij ons dus ook volop artikelen over gravelbiking, bikepacking, cyclocross en af en toe BMX.

Onze missie is het vergroten van jouw fietsplezier. Vanuit onze passie voor de fiets met noppenbanden en de sport willen wij je inspireren om op de fiets te stappen, te genieten van het fietsen, de natuur, de uitdaging, de techniek. We laten je graag kennis maken met nieuwe, toffe bestemmingen, toffe trails en evenementen. En daarbij gaan we ook graag grondiger te werk dan veel andere media, om je een zo volledig mogelijk beeld te geven.

Meer over het team achter Velozine lees je hier.

Redactionele filosofie

De belichting van nieuws, een product, een dienst of een situatie gebeurt op Velozine per definitie vanuit de kennis, ervaring en waarden van onze redacteuren. Gezien dit uitgangspunt claimt Velozine dus bewust géén honderd procent objectiviteit. Sterker: dat kán niet eens. Het omgekeerde is eerder waar: de kennis, ervaring en waarden van onze redacteuren creëren een context die voor het beoordelen van producten en diensten noodzakelijk is. Zonder die context is een accurate beoordeling ons inziens niet mogelijk.

Door te vertellen waarom een redacteur iets wel of niet goed vindt, kan jij als lezer – met jouw eigen kennis en ervaring – zelf afwegen of de zienswijze van deze redacteur wel of niet bij jou past. Het uiteindelijke oordeel ligt zodoende altijd bij jou, waarbij wij het als onze taak zien om jou een zo volledig en transparant mogelijk verhaal te brengen.

Banners en journalistieke ethiek

Hoewel alle inhoud van Velozine gratis is te lezen en te bekijken, is de productie natuurlijk niet kosteloos. Het maken en onderhouden van Velozine kost tijd en geld. Naast een professionele redactionele ploeg en een handjevol ondersteunende vrijwilligers, werken we om de kosten te kunnen dekken dan ook samen met industriepartners en adverteerders.

Binnen de samenwerking die wij met deze partijen aangaan, betalen zij voor zichtbaarheid van hun diensten en/of producten. Dat kun je onder meer terugzien in enkele van de onderwerpen die bij ons aan bod komen en/of in de vorm van de banners die je op Velozine ziet.

Velozine hecht veel waarde aan de journalistiek onafhankelijkheid. Alle samenwerkingen die wij aangaan, zijn er op gebaseerd dat de redactie, zonder uitzondering, de volledige vrijheid behoudt over de weging van de inhoud. Oftewel: wat een redacteur vindt van een product of dienst wordt niet gedicteerd door de industriepartners en/of adverteerders.

2,5% voor trails

Off road fietsen is onze passie. Daarover schrijven óók. Maar passie alleen is niet voldoende om onze sport mogelijk te maken. Goede trails en toegankelijkheid zijn essentieel. Vanaf 2023 doneren wij daarom 2,5% van onze inkomsten aan partijen die instaan voor het onderhoud, ontwikkeling en belangenbehartiging van trails.