Team

Velozine bestaat sinds 2011 en wordt vanaf dag één gedragen door een groep enthousiaste vrijwilligers. Inmiddels is Velozine dusdanig gegroeid dat een deel van de redactie als freelancers werkzaam zijn om je te voorzien van toffe content over bikes met noppenbanden.

Heb je zelf nieuws of wil je een bijdrage leveren? Neem contact op met de redactie via:
redactie

Redactie

Jeroen van den Brand

Mede-oprichter en hoofdredacteur

In 1997 stapte ik voor het eerst op een mountainbike, sindsdien ben ik verknocht. Terwijl schijfremmen en complexe veersystemen de markt op kwamen, ontwikkelde ik een voorliefde voor stalen frames en starre vorken. Tot ver in de jaren '00 reed ik daar nog mee. De verzamelwoede van bikes van DeKerf, Bontrager, Breezer, Ritchey, Rocky Mountain en nog zo meer, maakte dat sommige mensen mij destijds verwisselden voor die andere Jeroen op de Veluwe. Als techneut heb ik echter sterke interesse in de werking van... alles. En inmiddels rij ik dus met modern spul in het bos. Van gravelbikes en hardtails tot all-mountain full suspension bikes.

Jaren lang combineerde ik mijn dienstverband als ontwikkelaar van automotive (en aanverwante) aandrijfsystemen met het schrijven voor Velozine. Sinds 2020 combineer ik beide zaken als fulltime-freelancer. Als schrijver geniet ik van het doorgronden van technische producten. Als hoofdredacteur ben ik trots richting te mogen geven aan, en samen te mogen werken met een groep gepassioneerde bikers die kritisch durft te zijn vóór en achter de schermen.

Lees hier alle artikelen van Jeroen.

Jeroen van den Brand

In 1990 werd ik gegrepen door het mountainbikevirus. Na een testrit in het plaatselijke bos, moest er een fiets met dikke banden, 21 versnellingen, cantilever remmen en Biopace kettingbladen komen. Mijn ouders waren niet te beroerd om daarna stad en land af te rijden en ook de eerste World Cups in de Benelux – Groesbeek, Houffalize, Landgraaf – werden bezocht. Na het in levende lijve aanschouwen van de stijl van John Tomac wist ik het zeker: dit was voor mij bestemd!

Rond 2000 werd mijn liefde voor de mountainbike extra aangezwengeld door de opkomst van het internet en daardoor ontmoeten van meer gelijkgestemden. Met name iemand die heel veel over stalen frames en starre vorken kon vertellen. Ook was ik inmiddels serieus met een fotocamera bezig en was het een logisch vervolg om die twee hobby’s te combineren. Ik kan zo’n twintig jaar later terugkijken op een hele verzameling bezochte mountainbike evenementen, waarbij de herinneringen aan de World Cups in Mont Sainte Anne, Willingen en Fort William me heel dierbaar zijn.

Lees hier alle artikelen van Coen.

Coen de Jongh

Eric Wictor

Redacteur & webmaster

Fietsen doe ik al ruim 25 jaar, waarvan een groot deel competitief. Inmiddels is dat verwaterd tot één of twee meerdaagse enduro's per jaar. Genieten doe ik nu vooral van lange trips in de bergen; lange, technische paden, boeit mij wat of het klimmend of dalend is. De laatste racefiets is ook uit mijn leven verdwenen, en is ingeruild voor een gravelbike; géén betere manier om eigen land te ontdekken. Mountainbiken is voor mij vooral de combinatie van (technische) uitdaging zoeken en natuurbeleving. Rondetijden en PR's zeggen mij weinig, teruglopen om nóg een keer die halve meter hoge opstap te proberen – en weer in de bosjes eindigen – kan ik wel twintig keer.

Net als de rest heb ik een sterke en brede interesse in techniek en een ditto opleiding. Waar ik écht enthousiast van word, of 's nachts van wakker van lig, zijn echter vraagstukken als toegang, routebouw en -onderhoud en de maatschappelijke discussies die daar mee samengaan.

Lees hier alle artikelen van Eric.

Eric Wictor

Lars Vogelenzang

Redacteur

Ik ben één jaartje ouder dan de eerste mountainbike, heb vanaf jongs af aan geschaatst en kocht mijn eerste bike – een bordeauxrode Trek 8000 – in 1995. Na wat XC-gerace ging ik via marathons langzaam richting het wat technischer werk. Nu ben ik niveautje 'blije pelotonsvulling in de Waalse enduro's'. Ik wil me technisch gezien de komende jaren nog ontwikkelen! Daarbij blijf ik voor een weekendendurist bovengemiddeld fit door veel op mijn andere fietsen te rijden.

In Velozine komen verschillende hobbies voor mij bij elkaar, Ik schrijf graag technisch inhoudelijk sterke teksten, maar begin ook op commando te ouwehoeren zodra het rode cameralampje opgloeit. Ik haat marketingbullshit (en unboxings!), en doe als ik het aantref altijd éxtra mijn best om daar inhoudelijke gaten in te schieten.

Dit zeggen de crewleden over me: "Neigt soms naar luddisme.", "Vaak – letterlijk – de weg kwijt." en "Heeft gewoon een té brede comfortzone."

Lees hier alle artikelen van Lars.

Lars Vogelenzang

Mark ten Napel

Redacteur

In mijn jonge jaren kreeg ik altijd de doorschuiffiets van mijn broer. Daar zaten spatborden op en die moesten eraf, dus gooide ik net zo lang mijn fiets tegen het afscheidingsmuurtje van onze tuin totdat de spatborden zó kapot waren dan mijn vader ze eraf haalde. Zodoende had ik een ‘crosser’... Ik denk dat de liefde voor offroad fietsen dáár begonnen is. Bij Velozine kan ik die liefde delen en beleven. En dat is dan ook vaak het centrale thema in de stukken die je van mij op deze site kunt lezen.

Verder ben ik altijd scherp op trends binnen de fietssport, en ga er ik daar vaak ook zelf heerlijk in op. Inmiddels fiets ik meer dan ooit, dankzij het gravelbiken. Maar mijn roots liggen bij het mountainbiken. En ik ben altijd op zoek geweest naar die ene bike die alles kon. Natuurlijk is die – met alle verschillende disciplines binnen de mountainbikesport – niet te vinden, al komt mijn Ibis Riply LS daar dicht bij in de buurt. Mijn (eerste) gravelbike is een Trek Checkpoint en dat zal ook zeker niet de laatste zijn. Want net als bij mijn mountainbike wil ik nog een gravelbike die alles kan. Wordt vast nog wel eens vervolgd...

Lees hier alle artikelen van Mark.

Mark ten Napel

Mijn eerste bike kocht in ik 1989. Een Muddy Fox Pathfinder, die bij Van Gent aan de Rotterdamse Bergweg tussen de brommers in de etalage stond. Een openbaring, die bike. Ik voelde me de koning van de stad. Naar de huidige maatstaven stelde die Muddy Fox natuurlijk niks voor. Maar toen was het geweldig. Dikke banden met noppen, remmen die het echt deden en een oneindige hoeveelheid versnellingen. Samen met m’n ontdekking van de surfplank en het snowboard is de mountainbike het beste wat me is overkomen. Ik ben er nooit meer mee gestopt, met mountainbiken. En in 2006 heb ik er zelfs mijn werk van kunnen maken, toen ik de kans kreeg het tijdschrift BIKE & trekking op te zetten. Inmiddels ligt dat avontuur weer achter me en ben ik, na wat omwegen, betrokken geraakt bij Velozine. En dat is een feestje, iedere dag weer. Want zeg nou zelf, wat is er mooier dan op de nieuwste bikes rijden, de mooiste mountainbikebestemmingen bezoeken en deel uit te maken van de mountainbikecommunity? Wie het weet mag het zeggen.

Lees hier alle artikelen van Arjan.

Arjan Kruik

Veloziners

Ons redactionele kernteam krijgt ondersteuning van een aantal vrijwillige Veloziners die ons ondersteunen bij het veldwerk, of ons scherp houden bij wat we doen en hoe we dit doen.

Dit zijn momenteel onder meer:
Frank Germann
Frank van de Ruit
Henk Boorsma
Sebastiaan Kruik
Thijs Roeleveld

Ook een bijdrage leveren?

Wil je zelf een bijdragen leveren? Dat kan! We zijn altijd op zoek naar enthousiaste bikers met een vlotte pen of scherp oog voor fotografie. Heb je nieuws of een tip die je met ons wilt delen? Mail onze redactie via:
redactie