X-Bionic bibshort

We gaan even terug naar de Eurobike een jaar geleden. Tussen de vele fietsstands die daar stonden, was er ook een indrukwekkende stand van X-Bionic, een fietskledingmerk wat voor mij toen nog onbekend was. Hun kleding leek op onderkleding, maar toch had ik een dag eerder op de demodag mensen in die ‘onderkleding’ zo op de fiets zien stappen. Op schermen werden flisende presentaties afgedraaid over allerlei moeilijke technologieen. Geïntrigeerd door dit alles, stapte ik de stand op en werd ik op een formele Duitse manier door het geheel geleid en werd me uitgelegd dat het er misschien wat raar uitzag, maar dat je daarna nooit meer anders zou willen…

Features
Zo werd me verteld dat in tegenstelling tot de meeste merken, X-Bionic in eerste instantie kijkt naar de functionaliteit. Die bepaalt hoe de kleding eruit komt te zien. Bij fietsbroeken bijvoorbeeld kiezen ze ervoor om de fietser alleen op een zeem en verder niets te laten zitten en de broek eromheen te maken. Dit betekent dat je aan zowel binnen- als buitenkant die zeem ziet. Er zit geen laagje lycra overheen zoals bij anderen. Makes sense…?
De zeem in de broek is zodanig geconstrueerd dat het zweet naar buiten afgevoerd wordt (zodat je geen schuurplekken onder je zitbotten krijgt) en bevat een constructie die bij iedere pedaalomwenteling als het ware lucht naar binnen zuigt…

Een ander technologie die ik toch een aantal keren de revue heb horen passeren, was de zogenaamde 37 graden technologie. Hm, wacht, je lichaamstemperatuur is dat toch ook ongeveer? Dus waarschijnlijk is het idee dat de kleding je warm houdt als het koud is en koel houdt als het warm is?
Mijn snel bedachte theorie blijkt bijna waar te zijn: de essentie is dat je lichaam het meeste energie kwijt is aan het op temperatuur houden of brengen van je lichaam tijdens inspanningen. Die energie verbruik je dus wel, maar heeft geen effect op je prestatie. De technologie die X-Bionic in hun kleding stopt, vermindert de energie die je lichaam verbruikt in dat hele proces. Dit doen ze door het toepassen van compartimenten op de kleding (vlakjesverdeling), zodat warmte bespaart wordt waar mogelijk en extra koeling ontstaat waar nodig. Kort door de bocht gezegd zorgt de kleding ervoor dat je lichaam niet continu zelf de temperatuur aan het bijsturen is.

Dat de kleding er gebreid uitziet, dat kan kloppen. Het meeste wordt in hun Italiaanse fabriek ook geweven in plaats van lappen stof aan elkaar genaaid. X-Bionic is namelijk begonnen met sokken te weven, waar complexe structuren in verwerkt zitten. Dezelfde weeftechniek wordt nu ook voor andere kleding gebruikt. Dit zorgt er tevens voor dat de kleding heel flexibel aanvoelt, zodanig dat deze als een tweede huid om je lichaam zit.

Proef op de som
Omdat ik iemand ben van eerst zien dan geloven, of in dit geval eerst voelen, heb ik het afgelopen jaar getest met een X-Bionic bibshort. En om er geen twijfel over te laten bestaan, heb ik mijn eerste indruk opzij gezet om pas na een jaar een goed beeld te geven van de kleding.

Laat ik beginnen met de kleur, iets waar iedere vrouw toch het eerst naar kijkt: kortgezegd, wit was niet zo’n handige keuze! Toegegeven, als je vaak genoeg door de modder rijdt, wordt die kleur vanzelf aangepast, maar echt wit houden als je de broek het hele jaar door draagt, dat is lastig. Zelfs met groene Biotex

De broek voelt wel meteen goed aan. De pijpen sluiten lekker aan, echter zonder het knellende gevoel wat veel broeken met zo’n elastisch gripbandje wel hebben. Ook de schouderbanden vormen zich mooi naar je lijf, zonder te slap of te strak aan te voelen, en zonder aan de voorkant in de weg te zitten. En dan de zeem: het eerste moment dat je op de fiets stapt, voelt het alsof je dikke kussentjes onder je billen hebt, maar zodra je fietst voel je toch heel goed het contact met de fiets onder je. Je gaat niet zweven op het zadel in ieder geval. Het kussentje gevoel is ook gedurende het jaar gebleven.

In de winter en het voorjaar kan het voor vrouwen nog wel eens koud zijn op de fiets. Met deze broek echter, aangevuld met bijpassende beenstukken van hetzelfde merk, kon ik op redelijk koude dagen (zo rond de 5 a 10 graden Celcius) prettig fietsen, waar ik voorheen al snel naar een thermobroek moest grijpen. Zodra het warmer werd echter viel me op dat ik behoorlijk koel bleef, ondanks of misschien wel dankzij het wollig aanvoelende stofje van de broek. Die 37 graden technologie waar ze het op de Eurobike over hadden, lijkt dus inderdaad geen onzin.

Na een erg natte en modderige Raid des Hautes Fagnes, vreesde ik even voor het leven van mijn broekje… De zeem leek verzadigd door de modder en alle andere ellende die hij over zich heen had gehad dat weekend en de wasmachine en ik zagen het allebei somber in. Na een tweede opvolgende wasbeurt echter, sprong de broek me springlevend weer tegemoed met als enige litteken aan de RDHF een ietwat valer uiterlijk.

In die vele maanden fietsen, zijn me een aantal dingen opgevallen aan de broek. Ten eerste de afwezigheid van zadelpijn (schuurirritatie). Had ik met diverse broeken daarvoor nog wel eens een naar gevoel, met deze broek kan ik dag in, dag uit op de fiets zitten zonder een centje pijn. Het lijkt wel alsof de zeem precies zo gevormd is, dat er kussentjes zitten waar ze moeten zijn en dat de gehele constructie ervoor zorgt dat de zeem nergens gaat schuren.
Ten tweede is me opgevallen dat ik na het fietsen, lang kan blijven zitten in de kleding, zonder noemenswaardig af te koelen door het zweet.
En eigenlijk de belangrijkste constatering: ik heb niet meer in andere fietsbroeken gereden sinds ik deze broek heb! Dat zegt eigenlijk alles…

En hoe de kleding eruit ziet? Tsja, het lijkt inderdaad op ondergoed, maar als dat de reden is dat het zo goed zit, dan weet ik het wel!

Of ik ook minpunten kan noemen? De stof lijkt wat gevoelig voor de typische mountainbike omstandigheden. De geweven stof blijft nog wel eens hangen achter een bramentak of iets dergelijks, wat je met lycra meestal niet hebt. De prijs misschien, al is dat subjectief. Een adviesprijs van honderd negen en negentig euro is veel geld, dat sowieso. Maar als ik zie hoeveel plezier ik van deze broek heb gehad en hoeveel uren ik er nog op door denk te kunnen rijden… prima prijs kwaliteit verhouding dan volgens mij!

Conclusie
Kleding die eruit ziet alsof je oma ze gebreid heeft, maar bomvol technologie zit. Technologie die ook daadwerkelijk werkt en niet alleen de eerste keer maar zelfs na veelvuldig gebruik. Ik kan er eigenlijk kort over zijn. Ik zou de broeken zeker aanbevelen aan mensen die momenteel last van zadelpijn hebben of die nog een beetje meer prestatie uit hun energie willen halen. Ik zou de broek ook zeker aanbevelen aan iemand die wat meer geld over heeft voor een broek die langer meegaat. En eigenlijk… vind ik de aparte uitstraling van de kleding steeds mooier en mooier worden!

Tekst: Marian Pekel

Meer informatie: www.x-bionic.com

Geplaatst in Reviews en getagd met , , .
Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Roel
Roel
11 jaren geleden

Het is gewoon vreselijk goed spul, ik heb sinds jaren de sokken, zowel voor skiën, fietsen, en nu zit ik uit te zweten na het hardlopen met m’n Xsocks aan. Maar wel kurkdroge voeten. Hoe dat precies werkt weet ik niet, in de zomer is erg prettig, maar in de winter nog veel beter: Geen koude voeten. Het kost wat, goed pasvormen, en de kwaliteit is buitengewoon goed: De sokken die ik nu draag hebben al +-2000km gelopen en zijn nog 100% intact.

Mark
Editor
Mark
11 jaren geleden

Het zijn inderdaad hele fijne broeken om mee te fietsen. Ook de sokken, shirt, onderkleding en ander attributen die ik heb van x-bionic zijn erg goed. Absoluut een aanrader.
Het enige dat mij eigenlijk op valt is als de broek wat ouder wordt deze na een koude handwas in eerste instantie wat stug kan aanvoelen bij het aantrekken. De pasvorm blijft perfect, ook na vele malen wassen.

mmartens
mmartens
11 jaren geleden

Mijn vriend fietst sinds ruim een jaar ook in de Bibshort en is fan. Geen zadelpijn meer, geen natte rug, gewoon meer energie om te fietsen! Aangezien ik meer een jogger ben, heb ik me na zijn positieve geroep van X-Bionic het Fennec shirt en de Fennec running pants aangeschaft. Mijn bevindingen? SUPER!! De kleding ziet er dankzij de ingeweven technologieën spannend uit en draagt zich fantastisch. Het shirt is extreem licht en ook ik voel geen zweetdruppels meer langs mijn ruggengraat omlaag lopen. Ook geen klamme oksels meer – ideaal. Mijn bankrekening was er eventjes minder blij mee, maar… Lees meer »