Gespot: proto Trek Session 650b downhiller

Of was het nou 27,5″? Hoe dan ook, hoewel Trek het met zulke woorden zeker niet zegt is dit de volgende steek in de rug van de 26er: een downhiller met grote(re) wielen op WorldCup niveau. Althans, een prototype Session met 650b wielen, zojuist door George Brannigan bij de Nieuw Zeelandse kampioenschappen bereden.

Trek_session_650b_1

Het gaat om een prototype, dus op de foto’s – geleend van Instagram – zie je een aluminium frame. Lopende wijzigingen aan het ontwerp zijn immers een stuk makkelijker te maken als je ‘slechts’ een nieuwe frame met andere geometrie hoeft te lassen. Een hele nieuwe mal voor een carbon voordriehoek is toch weer een andere orde van investering. Die zullen we dus pas zien indien (wanneer?) Trek uitgetest is.

De huidige Session is één van de meeste succesvolle productie downhillers van de laatste jaren, met een reeks World Cup en Wereldbeker winsten in de handen van onder andere Aaron Gwin. Dat Trek vervolgens aan het testen gaat met 650b wielen voor een deel van de markt dat er tot nu toe maar weinig van lijkt te willen hebben, is op z’n minst opmerkelijk. Of toch niet? Evolutie van materiaal in het downhillen word gedreven door ontwikkelingen in de wedstrijdscene, dus haar aanwezigheid in de wereldtop van de sport is een ideale methode voor Trek om producten te ontwikkelen. Ieder technisch voordeel dat je je teamrijders ondertussen vooruit helpt, brengt ze dichter bij de hoogste trede van het podium – of houdt ze daar wat langer.

Trek_session_650b_2

Hoe het uitkristalliseert in de loop van de dit jaar valt te bezien. Trek blijft vooralsnog een compleet gamma aan 26″ downhillers leveren met de uit vijf fietsen bestaande Session reeks. De proto 650b Session wordt in het persbericht vooral ook weggezet als een testplatform om te kijken hoe de grotere wielen de gesponsorde rijders bevallen:

“… We geloven dat 26” wielen absoluut nog een plek hebben in de gravity categorie. We willen graag de mogelijkheden van 650b ook zien, dus die optie evalueren we nu samen met enkelen van ’s wereld’s beste rijders binnen Trek World Racing.”

Maar we zagen reeds de Remedy en Slash overschakelen naar 29″ en 650b – de 26″ modellen zijn niet meer. Gaat het straks die kant op met de Session? 650b is in veel zinnen maar een kleine stap verwijderd van 26″. Downhillers met ‘ietsje’ grotere wielen zijn makkelijker te bewerkstelligen en vinden ongetwijfeld sneller acceptatie dan 29ers. Als de testen positieve resultaten opleveren zie je ongetwijfeld op social media een carbon model voorbij komen en dan weet je hoe ver het is….

Bron: www.trekbikes.com

EW

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments