Evoc camera bag… sort of…

Het leven van een mountainbike fotograaf is een luizenleventje: terwijl een ander zich inspant tijdens een wedstrijd of voor de 10e keer op warp-speed die afdaling rijdt, ligt jij rustig in de bosjes en hoef je alleen maar op het juiste moment op het juiste knopje te drukken.

Vraag het echter aan een fotograaf en hij zal je een heel ander verhaal vertellen: kilometers teruglopen/-rennen naar de finish om maar op tijd te zijn voor die finishfoto, meefietsen met professionele rijders terwijl je 10 kg of meer aan camera apparatuur op je rug hebt, vroeg opstaan om maar dat perfecte licht te krijgen en tot slot alle hoekjes en gaatjes in Photoshop kennen, om nadat je een geheugenkaart aan foto’s volgeschoten hebt, een selectie ook nog eens zo te bewerken dat de foto van het scherm af spat.

Een beetje een knappe fototas is tijdens al dat rennen en fietsen dus geen overbodige luxe. Ik zocht een model wat in eerste instantie geschikt was om mee te fietsen en daarnaast ruimte en bescherming bood aan mijn camera-apparatuur en kwam uit op de volgende opvallende combinatie: een Evoc Freeride Trail team rugtas met daarin een Camera Block 12l.

evoc01

evoc02

De Freeride Trail is gewoon een standaard mountainbike rugtas van Evoc met een inhoud van 20 liter. De Camera Block is wat de naam zegt: een blokje om je camera in te doen. In mijn geval voldoende voor een camera met telelens (80-200), 3 andere lenzen, een flitser en nog wat klein spul. Meer dan voldoende dus om mee te nemen op fietstrips door mooie gebieden, waarbij je niet de hele tijd met een echte fotocameratas rond wilt rijden, maar toch je gear bij je wil hebben.

evoc03

evoc04

evoc05
(Bonuspunten voor degene die merk en type camerabody weet te noemen!)

Sterk punt van de combinatie? De tas zit echt als gegoten. Dat zit em voornamelijk in de heupgordel die van neopreen gemaakt is en met klittenband én een traditionele kliksluiting rond je middel gaat. Het resultaat is dat de tas, waar toch best wat gewicht in zit, op je heupen rust en daardoor voor een groot deel je rug en schouders ontziet. En dat zijn nu juist de lichaamsdelen waar je normaal gesproken last van krijgt als je de hele dag met een zware rugtas rondsjouwt.
Een ander sterk punt is de ingebouwde rugprotector, de Liteshield Back Protector zoals Evoc em zelf omschrijft. Natuurlijk heb je er niks aan zolang je op de fiets blijft zitten, maar het is toch prettig om te weten dat je rug enigszins beschermd wordt bij een val, zeker omdat je tas vol harde camera spullen zit.

Punten van verbetering zijn uiteraard ook te noemen. Ik begin met de kleur: alsof je van de brandweer bent. Toegegeven, het valt lekker op, maar bij nader inzien had ik toch een zwarte gekozen. Ook de ruimte die je overhoudt als de Camera Block in de rugtas gaat, houdt niet over. Een laptop krijg je er bijvoorbeeld niet meer bij in gepropt (hooguit een Macbook Air zonder sleeve), maar ook een flesje water krijg je nergens meer in of het moet in de helmhouder aan de buitenkant zijn. Misschien nog wel mijn belangrijkste bezwaar is toch het gehannes wat je hebt als je je camera tevoorschijn wil halen. Wat dat betreft is de Quick Access Camera Pack een veel betere keuze. Maar ja, die heeft dan weer geen doorlopende neopreen heupgordel en ingebouwde rugbescherming… keuzes!

CJ

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
Dennis
10 jaren geleden

Dan lijkt me die quick access camera zak veel handiger om eerlijk te zijn. Zeker tijdens het fietsen, want je wil zo snel mogelijk je camera paraat hebben. Maar je moet wat als je heel je arsenaal mee wil nemen. Voo rmij zou het genoeg zijn als mijn EOS-M er in past, of misschien mij 5D met 17-40.