Be like Niki Terpstra

Als je als Nederlander Parijs-Roubaix wint, dan ben je meteen een volksheld. Dan hebben ‘we’ het niet meer over Ajax, Feijenoord of PSV. Dan zitten we massaal te janken achter de buis. Dan ben je de man die de Nederlandse wielersport uit een eeuwigdurend slop haalt. Dan kun je een week lang van de ene studio naar de andere studio fietsen, om daar in allerlei opinieprogramma’s je verhaal te komen vertellen hoe het je gelukt is.

Uiteraard doe je dat laatste misschien nog wel meer voor de sponsoren dan voor jezelf en zit je met je polo shirt van de sponsor en je wielerpetje met klep omhoog je verhaal te doen. Eén van die sponsoren is Specialized, in onze mountainbike wereld geen onbekende. En laat hen nou net voor dit soort koersen ook een speciale fiets gemaakt hebben met de toepasselijke naam Roubaix. Een fiets die in ieder geval niet tegengewerkt heeft aan de overwinning van ‘onze’ Niki.

Nu hebben wij daar als mountainbike-community niet zo bijzonder veel aan… toch? Nou, toch wel, want Specialized voorziet die Roubaix’s ook van een zadelpen die de trillingen van de kinderkoppen nog verder uitfiltert. En kinderkoppen = wortelpassages = remknippen = ook te monteren in een mountainbike, zo dachten wij. Hoewel de Cobl Gobl-R zadelpen, zoals ie officieel heet, dus ontworpen is voor gebruik in de racefiets, waren wij benieuwd of deze zijn nut ook zou bewijzen in een mountainbike.

speci-cgr2

Flexibele zadelpennen zijn niet nieuw, een titanium USE uit het jaar kruik was destijds al zo dun en licht uitgevoerd dat je deze heel goed onder je kont voelde bewegen. Zelfs de aluminium versie daarvan gaf een heel eind mee. Ook de carbonnen Save pen van Cannondale, die een haaks op de rijrichting afgeplat is en daardoor als een bladveer werkt, en de Syntace P6 Hiflex of Ergon/Canyon VCLS geven een stuk meer mee, dan een standaard zadelpen. Specialized heeft deze CG-R voorzien van een aangepaste kop, die als het ware een V op zijn zijkant is. Dit bovenste stuk geeft daardoor in verticale richting mee, waardoor de trillingen en schokken van onderaf eenvoudiger uitgefilterd kunnen worden in vergelijking met de varianten van Cannondale en Syntace. Die geven comfort door in zijn geheel als een bladveer naar achteren te buigen en zijn daarmee minder gevoelig voor de trillingen in vertikale richting.

Speci-CGR1

In het terrein voelt de pen direct comfortabeler aan dan wat ik gewend was (een carbonnen Race Face Next). Vaste routes waarop ik dacht altijd minstens de helft van de tijd op de pedalen te moeten staan om mijn achterste te ontzien, bracht ik opmerkelijk vaker zittend door. Nu filteren je banden door een lage bandenspanning al heel veel uit, maar typische zijn dit de hele kleine oneffenheden. De iets groter oneffenheden filtert deze zadelpen daarboven heel netjes uit en dat zijn precies de trillingen waar je normaliter extra vermoeid van raakt. Doordat je zodoende meer kunt blijven zitten, kost het minder moeite om door te blijven trappen. Je houdt daarmee veel meer snelheid op stukken waar je anders even moest staan of freewheelen. De geclaimde 18 mm beweging doet dus merkbaar zijn werk en is een wezenlijke bijdrage bovenop de vering en demping die je banden bieden. In mijn beleving functioneert de zadelpen van Specialized door zijn lagere stijfheid in verticale richting beter dan de eerder genoemde alternatieven, die meer hetzelfde resultaat bereiken als een lage bandenspanning en niet zo zeer aanvullend veren en dempen. Het enige nadeel van de pen is dat deze slechts in 1 diameter (27.2 mm) en in 1 lengte afgestemd op de racefiets (350 mm) verkrijgbaar is. Het gewicht van de pen bedraagt trouwens zo’n 200 gram en dat getal is ook de prijs in euro’s die je ervoor neer moet leggen.

Met de CG-R zadelpen heeft Specialized niet alleen een zadelpen ontwikkeld voor de racefietser die waarde hecht aan comfort, maar in mijn ogen ook een prima oplossing voor de mountainbiker die in zijn hardtail meer comfort wil inbouwen. Een mountainbike specifieke variant van de zadelpen (400 mm en in meerdere diameters) zou dan een prima toevoeging zijn op hun onderdelen assortiment.

En Niki…? Tsja, zijn team, Omega Pharma – Quick Step, wordt gesponsord door Zipp

CJ

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments