Voorbeschouwing cyclocross seizoen 2014 – 2015

De Belgen zullen me ongelijk geven; het cyclocrossseizoen begint 14 september in hun Erpe-Mere, maar het cyclocrossseizoen is gewoon al begonnen. Gisteren – of voor ons vanacht liever – vond op de vooravond van de Interbike beurs in Las Vegas de Cross Vegas plaats. Dat cyclocross booming is in Amerika werd bewezen door de hoeveelheid toeschouwers bij dit spektakel in de gokhoofdstad. Sinds de eerste editie in 2007 is het een sensatienummer om de sport aan de overkant van de plas te promoten, waar dan ook een aantal Eurocrossers aan de start verschijnen. Daarmee is het een bonte mix van ‘American finest’ crossers die het opnemen tegen enkele vedetten uit Europa.

Cyclocrossen in Amerika is nog altijd in stijgende lijn, zowel wat deelnemers als toeschouwers betreft. Toch zijn er flinke cultuurverschillen. De crossers in Europa rijden een pak harder dan de Amerikanen, maar het publiek ‘hier’ drinkt bier en nuttigt vette hap stukken harder met een beperkte hoeveelheid inspanning, terwijl een deel van de Amerikaanse toeschouwers vooraf of nadien (al dan niet met een biertje op) zelf ook nog in een categorie deelneemt aan de wedstrijd.

CrossVegas01
bron: www.cxmagazine.com

Wie Cross Vegas won? Sven Nys. Natuurlijk. Waar hij start, doet ie mee om de bloemen. Inmiddels is ie zowat oud genoeg om vader te zijn van zijn jongste belagers, maar hij regeert het crossen nog altijd met ferme hand. Ik denk dat zijn hegemonie pas doorbroken wordt wanneer zijn zoon Thibau papa de kant in rijdt. ‘Hey ouwe! Opzouten, nu is het mijn beurt! … En waar blijft mijn zakgeld?!’

De jonge garde komt er aan
Op Thibau zullen we misschien nog even moeten wachten, maar tussentijds kunnen we ons wel ophalen bij de nieuwe lichting jonge gasten die al klaar staat en staan. Zeker nu Niels Albert niet meer aan de start zal verschijnen om de strijd aan te gaan, kunnen we wel wat nieuwe aanwas gebruiken. Albert, die vanwege hartkwalen onlangs moest beslissen zijn crosser aan de wilgen te moeten hangen, zal het veld echter niet verlaten. Naast zijn op te zetten fietswinkel zal hij als ploegleider van de Vastgoedservice-Golden Palace formatie nog bij alle crossen aanwezig zijn. Hij zal zich daar onder meer bezig houden met het begeleiden van het jonge talent Wout van Aert die zich afgelopen seizoen ook al in de kijker wist te rijden in het sterke elite veld.

Lars van der Haar

Lars van der Haar bewees afgelopen seizoen al dat hij Neerlands hoop is en was smaakmaker bij veel wedstrijden. Ook Corné van Kessel wist de overstap naar de elite goed te verteren en een mooie seizoen bij elkaar te trappen. Komend seizoen mogen we ook een en ander van het multitalent Mathieu van der Poel verwachten. Hij liet afgelopen seizoen ook al een paar keer met verve zien waartoe hij in staat is tussen de grote heren.

Het is ondenkbaar dat de nieuwe generatie crossers meteen de troon van Nys weet in te nemen. Nys weet als geen ander te pieken bij de wedstrijden die hij uitkiest en de klassementen waar hij zinnen op zet. Daarnaast zal hij ook nog genoeg weerstand krijgen van hardrijders als Klaas Vantornout, Tom Meeusen en Kevin Pauwels, om maar wat namen uit de brede Belgische lichting te noemen. Wereldkampioen Zdenek Stybar zal zich halfweg het seizoen ook nog wel een keer laten zien en waar hij aan de start verschijnt zal het zeker knetteren. Tussen deze doorgewinterde crossers zullen de jonge knapen met enige jeugdige overmoed voor nog meer spektakel gaan zorgen.

NK_Veldrijden_2013-0006

Dames
Bij de dames kunnen we ons opmaken voor een terugkeer van Sanne van Paassen. Zij zag haar seizoen vorig jaar in rook opgaan met een blessure, maar heeft hard getraind om terug op niveau te komen. Ze zal zich op kunnen maken voor stevige strijd met onder andere de Amerikaanse Katie Compton, de Engelse Helen Wyman en Nikki Harris, de Belgische Sanne Cant en af en toe ‘onze eigen’ Marianne Vos die ook de nodige crossen zal rijden dit seizoen.

Cyclocrossen: spektakel gegarandeerd!
De voorbije seizoen schreef ik elk jaar hetzelfde en ook nu val ik schaamteloos in herhaling: het wordt weer spannend! Ook al zijn er dominante rijders als Sven Nys; de cross is veel méér dan alleen de overwinning van de topfavoriet. Ook Nys moet er elke keer voor strijden en die strijd is eigenlijk altijd spectaculair. De voorbije seizoenen hebben we ook gezien dat de concurrenten steeds dichter bij elkaar staan qua prestaties, waardoor het lang écht koers blijft. Soloritten van de winnaar vanaf de eerste ronden worden steeds zeldzamer en met wat ‘geluk’ wordt het een echt nat seizoen. Moddercrossen voegen namelijk nog een extra dimensie toe aan de strijd en cyclocrossen zonder modder… dat is als alcohol zonder bier.

TV crossen
Elk jaar wordt er een groot aantal cyclocrosswedstrijden goed in beeld gebracht via TV en livestreams. We hebben alle ‘TV crossen’ overzichtelijk samen gebracht in een agenda zodat je precies weet wanneer en hoe laat je terug moet zijn van je rondje trappen om je te nestelen op de bank voor een uur live genieten. Je vindt de kalender via de link hier onder en via de menubalk boven aan deze website via [Artikelen -> cyclocross -> Cyclocross kalender 2014-2015].

CX_Kalender1415

Tekst: Jeroen van den Brand

Posted in Cyclocross, Nieuws.