MTB Utrechtse Heuvelrug Kwintelooijen: Dig that!

Al eerder berichtten we over het ontwikkelingsplan voor een MTB routenetwerk over de Utrechtse Heuvelrug. Goed nieuws: dit plan is ondertussen in uitvoering! De eerste resultaten hiervan zijn de nieuwe routes in Zeist en Rhenen. Later worden ook de bestaande routes van Amerongen en Leersum onderhanden genomen om betere en vooral ook meer duurzame parcoursen met meer uitdaging op te leveren. De routes worden middels herontwerp langer, gevarieerder en met verbindingsroutes goed met elkaar te koppelen. De derde route die nu aangepakt wordt ligt in het natuurgebied Kwintelooijen, nabij Rhenen.

Persoonlijk volg ik al een tijdje op afstand de ontwikkelingen van het MTB routenetwerk op de Heuvelrug. Nimmer had ik het idee dat ik daadwerkelijk iets zou kunnen bij dragen aan dit project. Regelmatig rijdend over de routes van de Heuvelrug maakt je ook nog geen ‘local’. Niet aangesloten bij een lokale club en ook niets wetende over de lokale politieke belangen. Hoe kan je dan alsnog de helpende hand uitsteken? Na enig speurwerk via de sociale media kwam ik erachter dat men vrijwilligers nodig had om de nieuwe parcoursen aan te leggen. De interesse was gewekt!

Nu zijn er heel wat ‘to do’ lijstjes voor mountainbikers te vinden op internet. Ze vertellen je allemaal dat je een keer naar de zee gefietst moet hebben, in het buitenland gereden moet hebben, zelf je fiets in elkaar gezet moet hebben… Eén ding dat bijna nooit voorkomt in die lijstjes is dat je je eigen ‘paadje’ gegraven moet hebben. Nu is dat een lastig punt, want zomaar in het bos ergens gaan graven mag nou eenmaal niet. Maar zeg nu zelf: wie wil er nou niet rijden over een mede aangelegde lijn, bocht of jump…!?

Kwintelooijen

Wellicht gaat er een belletje rinkelen bij de – met respect uitgesproken – wat oudere MTB-ers onder ons. In 2000 was natuurgebied Kwintelooijen in Rhenen het strijdtoneel van het EK mountainbike. Ook is het redelijk gekend om het motorcross circuit dat er ligt. Het was ooit een zandgroeve, maar kreeg een nieuwe bestemming als recreatiegebied, waarbij de hoogteverschillen voor Nederlandse begrippen unieke mogelijkheden biedt.

Kwintelooijen_05

Let’s dig!

Voor de aanleg van de nieuwe parcoursen is Patrick Jansen van Track & Trails aangesteld. Hij is een ervaren parcoursbouwer en heeft zeer veel kennis van flora en fauna. Niet onbelangrijk! Een duurzame route wordt aangelegd met begrip voor de natuur zodat genieten, uitdaging en een minimale impact op de natuur zo optimaal mogelijk gecombineerd kunnen worden. Jansen tekende ook meermalen de uitdagende parcoursen van de Bergrace wedstrijdserie uit en is zelf niet wars van rijtechnische uitdagingen, getuige zijn Wild Dukes initiatief op de Wageningse Berg.

Donderdag 9 oktober werd de eerste spade in de grond gestoken voor de aanleg van de nieuwe route in natuurgebied Kwintelooijen. Een klein leger vrijwilligers – ondergetekende is er daar één van – dat klaar stond, volgde met een arsenaal aan gereedschappen de lijn van het parcours die Jansen met kleine vlaggetjes reeds uitgezet had.

Kwintelooijen_03

De nieuwe singletrack volgt geen bestaand pad. Een ploeg moest dan ook vooruit voor het nodige snoei- en ruimwerk zodat de kleine graafmachine ruimte genoeg had zijn werk te doen. Het vrijmaken van het parcours betekende vooral het worstelen door de bramenstruiken met daarop volgend grote takken en oude boomstammetjes verwijderen uit een klein aaneengesloten bos. De graafmachine kwam er stukje bij beetje achteraan om de bovenlaag van de grond te verwijderen zodat er daadwerkelijk een trail ontstond. Achter de graafmachine was een tweede ploeg bezig de losgekomen wortels na de graafwerkzaamheden te verwijderen en de gemaakte route te egaliseren. Het verwijderen van deze losse kleine wortels maakt dat het inrijden van het parcours gemakkelijker zal gaan. Het resultaat na deze werkzaamheden is een prachtig pad waar je het liefst meteen overheen wil rijden!

Kwintelooijen_04

Het klinkt eigenlijk heel simpel en wellicht is dat het ook. Ware het niet dat dit een behoorlijke fysieke inspanning vergt. Scheppen, knippen, zagen, harken en sjouwen op een helling is niet heel gemakkelijk. De wat stijve benen een dag later zijn hier getuige van… Maar net als een stevige MTB rit is de voldoening het allemaal waard!

Kwintelooijen_02

Hulptroepen

Een MTB routenetwerk over de Utrechtse Heuvelrug komt er dus niet vanzelf. Hiervoor is een hoop werk vooraf verzet om dit voor elkaar krijgen. Talloze gesprekken om landeigenaren, overheidsinstanties en andere verantwoordelijken op één singletrack, uh… één lijn te krijgen. Nu het eenmaal zover is kunnen de parcoursbouwers een hoop hulp gebruiken. Meer hulp betekent ook een snellere realisatie van het project met als prettig voordeel voor onszelf dat we snel nog meer en vooral méér uitdagende mogelijkheden voor offroad speelplezier krijgen.

Wil je nu zelf ook graag eens de handen uit de mouwen steken en later tegen je fietsmaatjes kunnen zeggen dat het stuk waarover jullie zojuist gereden hebben er mede dankzij jouw toedoen ligt, geef je dan op via Facebook. Ik kan je verzekeren dat dit een verrijking is van je hobby en dus echt thuis hoort op je ‘to do’ lijstje. Dig That!

Kwintelooijen_01

Als je gaat, vergeet dan niet je tuingereedschap mee te nemen zoals bijvoorbeeld een hark, schep en snoeischaar. Je weet wel, die dingen die je vast ergens wel in huis hebt maar nooit gebruikt omdat je liever gaat fietsen in plaats van tuinieren.

Tekst & foto’s: Mark ten Napel

Geplaatst in Nieuws, Reizen en routes.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
dubbelop
dubbelop
9 jaren geleden

De route Kwintelooijen is klaar. Een citaat van parcoursbouwer Patrick Jansen: “De basisaanleg van Kwintelooijen is klaar, maar daarmee de route nog niet. Hoe gaat het verder? De komende periode wordt gebruikt om te kijken waar bomen onveilig/vervelend staan, bochten niet lekker rijden, kuipbochten aangepast moeten worden, problemen ontstaan met afwatering/modderig rijden etc. Daarna worden die plekken aangepast met de kraan of handwerk.” Dus leef je uit op dit korte en heftige stukje. Kun je gelijk door naar de nieuwe route in Rhenen en uitblazen op de ‘oude’ Amerongenroute. Een route overigens die ook verandert. Wederom Patrick Jansen: “Ik krijg… Lees meer »