Big Bird: Focus Bikes introduceert een 36er!

Want groterder is nog beterder….

Nee, nieuw is het niet. Althans, niet als in ‘kijk ons eens een nieuw concept ontwikkelen’. 36ers waren er al, maar eigenlijk exclusief voorbehouden voor enkelingen. Boutique, niche framebouwers, hobbyisten. Daar komt nu dus wél verandering in. Focus Bikes introduceert een 36er: de Big Bird.

Big? Jazeker. Bird? Birds vliegen doorgaans, maar ik betwijfel echter of 36″ wielen écht wel zo gemakkelijk vliegen. Het weerhield de Duitsers niet om met de jumbowielen aan de slag te gaan en Wereldbeker rijder Florian Bird, uh, Vogel, bij de ontwikkeling van deze 36er te betrekken.

Het persbericht:

World exclusive: FOCUS launch their latest high-end XC mountain bike
After three years of intensive development, FOCUS have finally lifted the veil of secrecy and revealed the latest stage of mountain biking’s evolution. Alongside the FOCUS XC Team and Florian Vogel, this super-sized bike has come out of development and onto the market. Bike developers and pros stand united: this racing machine marks a milestone in mountain biking history. The Cloppenburg-based brand have once again redefined comfort, speed and grip.

FOCUS presents the all new BIG BIRD 36.

Like it, love it, or hate it. Het een boude houding die de Duitsers aannemen met deze fiets.

36″ wielen en banden zijn niet bepaald ruim beschikbaar. Focus heeft dan ook zelf de Sperm Whale 36×2.5″ banden en Caterpillar velgen voor deze fiets ontwikkeld. Dat geldt ook voor de Flamingo voorvork. Dat is een starre voorvork: Vering wordt bij grotere wielen steeds minder relevant. Daarnaast is het ook vrij lastig om ‘even’ een geveerde voorvork voor een dergelijke wielmaat te maken, die voldoende stijf is en geen gat in je weegschaal veroorzaakt. Tot slot bouwt een geveerde voorvork hoog: Zie dan nog maar eens het stuur op een fatsoenlijke racepositie te krijgen…

DetailShot3

DetailShot4

Vooralsnog blijft het bij één model met een SRAM XX1 high-end afmontage. Het is dus ook bij Focus nog een niche, getuige de gelimiteerde oplage van deze Big Bird. Er worden 556 stuks gemaakt. De prijs: €4.999. Verkrijgbaarheid? Alleen vandaag…

Bron & meer informatie: www.bigbird-focusbikes.com

Posted in Nieuws.