Bikemotion 2012 – Niches in de niche

Dat Nederland klein is, behoeft niet meer dan het opstarten van Google Earth en eens uit te zoomen om daar de waarheid van in te zien. Toch staan we wereldwijd bekend als ‘groots’ wat een aantal zaken betreft. Ons drugsbeleid en onze VOC mentaliteit (toch?) zijn voorbeelden, maar waar ik vooral op doel is het aantal fietsen. We hebben met bijna 17 miljoen inwoners 18 miljoen fietsen. Je zou dus verwachten dat de fietswereld in Nederland groot is. Nu zit daar zeker een kern van waarheid in. Maar dat gaat alleen op als je praat over stadsfietsen; de reguliere tweewieler voor het dagelijkse vervoer voor Jan met de korte achternaam, Jan met de Pet, Jan en Alleman en natuurlijk Henk en Ingrid.

Die dikke banden fiets, de mountainbike, waar we het hier zo graag over hebben, maakt slechts een klein deel uit van de totale fietsmarkt in Nederland. De racefiets is iets meer populair maar in beide gevallen vormt de absolute grootte dusdanig een niche dat veel merken bewust slechts een deel van het programma op de Nederlandse markt voeren, je wilt als merk natuurlijk wel wat omzet behalen, dus doe je dat door vooral dat aan te bieden wat de massa consumeert.”Da’s logisch”, zou Cruijff gezegd hebben. Helaas val je daardoor snel buiten de boot als je eens wat anders wilt dan een 29er die je alleen nog hoeft te customizen met bar-ends.

Het grootste deel van het aanbod op de Bikemotion reflecteert bovengenoemde gedachten in overvloed. Niets mis mee, verre van… zelfs! Het geeft aan dat we toch nog keuzes kùnnen maken. Goed beschouwd is dat nog altijd een luxe. Maar waar het over grote deel van de markt bediend wordt door grofweg 90% van de bedrijven, biedt dat juist de kans voor kleine partijen om met off-center producten, toegespitst op specifieke behoeftes, de markt te bedienen.

Te denken valt er aan een merk als Idworx die al jaren succes hebben met fietsen die niet door de doorsnee fietser ‘gesnapt’ wordt. Maar ook titanium-only fabrikanten zoals VanNicholas.

Edwin Vandeweghe van Codagex, de Belgische/Nederlandse distributeur van onder meer Mavic, Colnago en Rotwild, zag ook mogelijkheden in een niche. Onder de naam EdNine leveren zij nu een 29″/700c mountainbike frame geschikt, middels modulaire dropouts, voor 130 en 135 mm naven, voorzien van schijfremmontage en v-brakes specifiek afgestemd op Beachbiking. Overigens was het dit frame dat Sven Nys gebruikte om zijn voorbije mountainbikeseizoen op te rijden, waar menigeen dacht dat het een prototype Colnago zonder stickers was…

Bij het Belgische Sandman gaat het niet zo zeer om wieldiameter, maar meer over de breedte. Zij committeren zich volledig aan de fatbikes. En zelfs in ons kleine kikkerlandje is er ruimte voor ambachtelijk maatwerk, getuige ook de Frame Challenge die op de Bikemotion de kick-off kende.

Dit soort initiatieven, bedrijven en producten beginnen in een niche en slechts in een enkel geval wordt het echt mainstream. Maar juist aan die niche ontlenen zij hun bestaansrecht en kleuren ze daarmee mede de hele industrie. Wij mogen dat wel.

Zo bezocht Lars op de Bikemotion ook twee stands die in dit vaarwater zitten. De één is handig met carbon en weet dat in een mooie vorm aan de man te brengen en meer indruk te maken dan de goed geconsumeerde – maar zo gemiddelde – zaterdagkrant. En de ander laat zien dat je als verdeler, bekend van vooral high-end vering en tubeless systemen, ook nog andere niches in de breedte (…) kunt benutten om de markt te bedienen…

JB

Geplaatst in Nieuws en getagd met , .
Subscribe
Notify of
guest
9 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

Bij dat zadel komt toch onwillekeurig dat liedje van Queen opborrelen: ‘fat bottomed girls they’ll be riding today – so look out for these beauties oh yeah’.

Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden
Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

:)

Can’t touch that… ;)

Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

[imgcomment image[/img]

JeroenK
JeroenK
11 jaren geleden

Tag f*ckup! Doe maar zo:
comment image

JeroenK
JeroenK
11 jaren geleden

Euh… tags werken in het geheel niet bij nieuwsreacties… ohja.

Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

Maakt niet uit. Een ouwerwetse copy-paste van de link bracht alsnog een volle glimlach. Leuke broek wel. ;)

JeroenK
JeroenK
11 jaren geleden

Inderdaad. Check out my fake quads.

Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

prima, doel bereikt :-) Klaar met de foute doorassociaties, back on topic maar weer! :-)

Welke niches mogen we de komende jaren nog zien verschijnen, c.q. uitgroeien?