Endurando Spa: “Tijdloos vermaak”

Spa, 30 augustus 2015. Start van een Endurando. Een wat? Endurando. “ATB enduro toertocht met mooie, ludische en technische afdalingen (singletracks) zonder chrono met verbinding op eigen tempo.”, volgens de organisator. Enfin, nou, interessant… Nee echt. Want alleen al het parcours maakt het de moeite waard om naar Spa af te reizen. Met of zonder chrono.

Hoe je de tocht rijdt, is aan jou. Óf gaat je helemaal los in de specials, maar gaat wandelen zodra het vlak wordt en pakt bij elke top of ravitaillering een half uur voor rust/chips & cola/ouwehoeren/omkleden. Óf je beschouwt het als een zeer technische marathontraining en raffelt de 36 km in twee uur af op je racefully (dropper zadelpen aangeraden). Of iets er tussenin, zoals wij deden. Het kan allemaal. De organisatie heeft maar één verzoek: ga niet stil staan in de specials.

Endurando01
“We leggen het nog één keer uit, het is géén…”

Startpunt is het circuit van Spa-Francorchamps, waar tegelijkertijd de endurancewedstrijd Spa Cycling Challenge plaatsvindt. Een bonte mix van wielrenners, marathonbikers en enduristen krioelt door de paddock. Ook de verschillende parcoursen kruisen elkaar. Wij gaan niet het circuit op, maar zetten koers richting Malmedy.

Endurando organiseert dit specifieke evenement voor de tweede keer en heeft moeite gedaan om het de rijders naar de zin te maken. Belooft een biertje naar afloop, begeleidt ons naar de start van de route en heeft zelfs meerdere nieuwe paden aangelegd! Die zijn nog lekker los en boomstronkjes steken, roze gemarkeerd, nog uit de grond.

De zes specials zijn afwisselend: plaatselijk zeer steil, met zeer krappe haarspelden, soms los, soms wortelig, ze bevatten meerdere klimmetjes -als het een race was, zou je maar beter fit zijn- weinig sprongen, maar wel een serieuze drop (waar het enige verzoek van de organisatie door vele rijders werd genegeerd). De technische moeilijkheidsgraad is gevoelsmatig iets lager dan de EDLS, alhoewel het “gebrek aan wedstrijddruk” hier een aandeel in kan hebben. Het is hoe dan ook vermakelijk.

Endurando02
Geen wedstrijd. Wel een wedstrijdgezicht!

Endurando03

Twee fietsers. Twee dranken

De laatste twee proeven vinden plaats rondom Bikepark Ferme Libert, Malmedy. De 20 € inschrijfgeld geeft je het recht om drie keer met de lift omhoog te gaan en zo wat klimkilometers te sparen. De overige verbindingsroutes zijn niet technisch maar soms wel steil. Lekker in het warme weer, vol in de zon… Net voor de finish zit nog een leuk bonuslusje: Kronkelig en wortelig, parallel aan het circuit.

Terug in de paddock wacht inderdaad het beloofde biertje. Om eerlijk te zijn: dit specifieke biertje smaakte mij persoonlijk niet zo goed. Maar Endurando smaakt wél naar meer! Dit jaar volgt er nog een, op 4 oktober in Theux. Voor volgend jaar hoopt de organisatie het evenement in Spa zelfs tot een tweedaagse te maken.

Endurando04

Volg de pijlen. In je eigen tempo.

Endurando, ben jij er nog niet uit of het wat voor jou is? Lees de hier onder staande tekst, herken jezelf in de omschrijvingen en vorm je oordeel!

Voor wie?

  • Voor wie graag toertochten rijdt, maar klaar is met suffe afdalingen.
  • Voor wie eens wil bekijken wat hij/zij tegen kan komen in een endurowedstrijd, zonder de angst voor snellere rijders in de nek.
  • Voor wie niet kan of wil wennen aan het trage ritme van een endurowedstrijd (zoals ik).
  • Voor iedereen die gewoon vette technische paden wil rijden!

Voorwienie?

  • Voor wie wedstrijddruk nodig heeft om maximaal plezier uit een afdaling te halen. Maar hé, het hele leven is een wedstrijd, toch?

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Endurando & Erik Nienhuis

Posted in Enduro, Events and tagged , , .