GripGrab decentrale verwarming

voor je armen, handen, benen en voeten

Toegegeven: De timing voor deze review is op zijn best matig. De geteste arm- en beenstukken, handschoenen en overschoenen van GripGrab zijn allen bedoeld voor temperaturen van 0 tot 10 graden Celsius en die tijden zijn nu wel voorbij. Toch? Misschien ook niet. Dit soort kledingstukken is stiekem een groot deel van het seizoen nodig. In de lente kan het nog flink koud zijn en wie de bergen in gaat, kan het hele jaar verrast worden. Bovendien, de kans is aanwezig dat je dit pas leest als je via Google naar warm- en drooghoudende kleding hebt gezocht. Die eerste koude dag die de herfst inluidt, verrast mij ook altijd.

Vanwege de koud-weer-garantie hebben we getest in de winter, in CX races, MTB toertochten en racefietstochten op de weg. Disclaimer: Temperatuurbeleving is deels persoonlijk, maar we gaan er vanuit dat de “0 graden = blote benen” bikers bij de uitzonderingen horen.

Windster & Raptor handschoenen

Hetzelfde temperatuurbereik en toch totaal anders

GripGrab_Raptor01

Windster

Beide handschoenen zijn volgens GripGrab bedoeld voor temperaturen van 0 tot 10 graden. Toch zijn de verschillen groot. De Windster is daadwerkelijk geschikt voor 0-10 graden en druilerig weer. Bikkels kunnen een bereik van -5 tot 5 graden aanhouden. Tegen de 10 graden aan werden de handschoenen zelfs warm en wat broeierig.  Met gevoel remmen en schakelen gaat erg goed. Dit is vaak een zwak punt van handschoenen die rond het vriespunt nog comfortabel moeten zijn. De grip op stuur en rem/schakelgrepen is indrukwekkend t.o.v. veel andere winterhandschoenen. Hier maakt het merk zijn naam letterlijk waar!

De slijtvastheid is zeer in orde, maar ook de Windster heeft last van de achilleshiel van de winterhandschoen: Vingers van de binnen-handschoen die loskomen van de buitenhandschoen.  Dat geeft een vervelende puzzel bij aantrekken als een vinger van de binnen-handschoen dubbel of gedraaid zit. De handschoenen passen als gegoten en de lengte van de vingers en duim zijn goed in verhouding. In de kou werkt een klein beetje lucht aan de toppen isolerend. Omgekeerd is een te korte handschoenduim garantie voor slechte doorbloeding en dus sneller koud krijgen. De Windster heeft geen verstelmogelijkheid op de pols, maar die heb ik totaal niet gemist. Het elastische band op die plek werkt prima om de handschoen dicht te houden en daarmee de wind buiten.

GripGrab_Windster01

Raptor

Toen ik de Raptor voor het eerst aan mijn handen had dacht ik al, 0-10 graden is optimistisch. Vanaf 5 graden waren ze pas comfortabel, tenzij je zeer intensief en kort rijdt, zoals in een CX wedstrijd. In die omstandigheden wordt je huid op het open stuk bij de pols verstelling langzaam rood. Een combinatie van de polsconstructie van de Windster en de rest van het materiaal van de Raptor was voor mij ideaal geweest.

De sterkte van de Raptor ligt aan de warme kant. Richting de 15 graden is hij nog steeds niet te warm, maar hij kan veel lagere temperaturen aan dan een zomerhandschoen. Dat maakt hem erg geschikt voor grote temperatuurverschillen gedurende de dag. Wisselvallig weer, in de bergen, bij marathons in de lente of herfst, wanneer het ’s ochtends nog erg koud is, maar gedurende de dag flink opwarmt. Stiekem komt dat erg vaak voor. De grip is net zo goed als bij de Windster, met nog betere bewegelijkheid van de vingers. Helaas ging het stiksel op de bovenkant los na een winter intensief gebruik.

Zowel de Windster als Raptor hebben een gel kussentje op de handpalm. Dat helpt merkbaar de druk van het buitenste eind van het stuur op je hand te verspreiden en dat voelt prettig.

Arm- en beenstukken die je bijblijven

Nee, letterlijk. Ze blijven erg goed hangen op de huid, door de siliconen strip op bovenarm- en been. Ik heb nog geen arm- of beenstukken gedragen die dit beter deden.

GripGrab_Leg01

De isolatie is top: armen en benen blijven zeer goed warm, tot zeker 0 graden. Op de benen zou je nog wel lager kunnen gaan en ze zijn opvallend winddicht. De lichte fleece voering doet duidelijk zijn werk en zit lekker.

GripGrab armstuk

Zowel de arm- als beenstukken vallen iets kort voor de maat – als je met je beenomtrek tussen maten in zit, probeer dan de grotere. Door de effectieve siliconen anti-afzak strips hoeven ze niet zo krap te zitten om te voorkomen dat ze afzakken. Na een winter gebruik is er geen slijtageplek of los stiksel te bekennen, dus met de kwaliteit lijkt het wel goed te zitten.

GripGrab_Leg02

Maar…  waarom geen ritssluiting aan de onderkant van de beenstukken? Over je schoenen uittrekken is hierdoor niet mogelijk.

Overschoenen die heel blijven

Eigenlijk vreemd dat dit bijzonder is…

Mijn overschoenen gaan altijd kapot. De GripGrab Race Thermo overschoenen niet! De kevlar versterkte voorkant en achterkant en het stiksel werken echt. Dit zijn exact de plekken die het snelst uitscheuren bij overschoenen. Verder heb je het in eigen hand en GripGrab helpt je een beetje. Je moet de goede maat kopen en dat betekent voor MTB flink groter en dan afhankelijk van of je ze strak of wat losser wil. De tabel van GripGrab is hiervoor zeer duidelijk. Daar hadden ze van mij aan mogen toevoegen: “Als je wil dat ze heel blijven; doe maar met losse pasvorm.”

GripGrab_Thermo01

De Race Thermo’s garanderen in de praktijk warme en droge voeten en doen dus wat ze moeten doen. Net als de Windster handschoenen lijkt het comfortabele temperatuurbereik lager te liggen dan GripGrab aangeeft. Ze kunnen makkelijk tot -5 en zijn vanaf +5 snel overkill. Met goede sokken kunnen ze nog wel lagere temperaturen aan. Verder zijn ze flexibel genoeg om de trapbeweging niet in de weg te zitten. De rits loopt makkelijk en de klittenbandflappen aan de onderkant helpen goed om ze rondom vast te zetten. Nergens zit er iets in de weg dat het inklikken op je pedalen lastiger maakt.

Tot slot

De prijs van deze GripGrab artikelen zit in het midden segment tussen budget en ‘Zwitsers’ absurd duur. Dat is helemaal prima voor wat je krijgt. Voor alle hun producten geldt: wil je opvallen, koop het in high visibility geel!

 

Prijzen
Windster handschoenen €54,95
Raptor handschoenen €54,95
Armstukken €34,95
Beenstukken €39,95
RaceThermo overschoenen €49,95

 

Meer informatie: www.gripgrab.com

Tekst: Jeroen Kooij
Foto’s: Jeroen Kooij & Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments