Getest: Bike Yoke Shifty

Hey Sram: Bike Yoke heeft een verbetering voor je…

Wie een Sram derailleur uit één van duurdere 1×11- of 1×12-series op z’n bike heeft, weet dat de derailleurkabel bij de laatste haakse bocht aan het eind van de kabel over een geleidewieltje loopt. Nooit aan gedacht dat daar iets mis mee kon zijn, totdat de Duitse onderdelenmaker Bike Yoke me op een vakbeurs een klein aluminium wieltje in de hand drukte: de Shifty.

Dat moest ik maar eens proberen, ik zou versteld staan van de werking van het dingetje. Dat zit zo: in tegenstelling tot het originele kunststof geleidewieltje van Sram, dat direct, zonder lagering, om een boutje draait, is het wieltje van Bike Yoke voorzien van een goed afgedicht industrielagertje. Daardoor zou het systeem volgens Bike Yoke merkbaar lichter schakelen.

En is dat ook zo? Ja en nee. ‘Ja’ als je al een tijdje rondrijdt met je fiets en onderhoud niet je eerste prioriteit heeft. In dat geval schakelt een derailleur met Shifty inderdaad lichter. En blijft dat doen, ook na een hele reeks natte en modderige mountainbiketochten. Ben je echter het type dat z’n bike na iedere rit blinkend schoonmaakt en alle draaiende delen lekker in de olie zet, dan voldoet ook het standaard wieltje van Sram. Althans, dat is mijn ervaring. Ik ervoer geen verschil tussen een schone en gesmeerde originele derailleur en een derailleur met Shifty. Toch ben ik blij met dit kleine Duitse rolletje, want ik ben absoluut geen poetser en dankzij de Shifty word ik toch altijd verwend met snel en exact schakelen. Bike Yoke biedt z’n Shifty aan in zwart, rood en goud, de prijs is in alle gevallen € 31,90.

Tekst en foto’s: Arjan Kruik

Meer informate: www.bikeyoke.de

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments