Reizen | Mountainbike trailhunting in het Zwitserse Verbier

“Okay guys", zegt onze gids onderkoeld, "this last downhill has a few switchbacks and will bring us back to the chalet” A few… een ‘paar’. Hmm, kijkende naar de hellingsgraad van de bergwand en naar de plek waar het chalet in de diepte ongeveer moet liggen, zegt iets in me dat ‘een paar’ in dit geval héél wat méér is dan twee.

MTB Verbier Mountainbike trailhunting

10 switchbacks later probeer ik – onbeholpen als een pasgeboren veulen dat voor het eerst gaat staan – tot stilstand te komen om even van het uitzicht te genieten. Althans, dat is wat ik mezelf en anderen graag laat denken. De waarheid is dat ik vooral weer wat bloed in mijn vingers wil terugkrijgen en mijn remmen wil laten afkoelen.

De variatie in ondergrond bij de volgende switchbacks typeren – zo ontdekten we later – dit gebied: diversiteit. Welk gebied? Verbier. Het Zwitserse bergdorp is gelegen op 1.500 meter in een halve kom, geflankeerd door toppen als de Mont fort (3.328 m) en Pierre Avoi (2.473 m) en genesteld in een decor met 4.000+ m bergen als de markante Grand Combin en de Mont Blanc. Het gebied is in de winter geliefd bij wintersporters en een perfecte uitvalsbasis in de zomer voor mountainbikers. Wij bezochten het gebied begin augustus om te zien wat het te bieden heeft.

MTB Verbier Mountainbike trailhunting

Vanaf La Châble in Vallée de Bagnes, het dal onder Verbier, op 825 meter hoogte brengt een lift mét fietsendragers je naar Verbier. Vandaar kun je rechtstreeks door naar Les Ruinettes op 2.200 meter met de tweede lange lift. Via een derde lift kun je zelfs tot 3.000 meter komen. Of je doet dat al fietsend over diverse, vooral lange – in het begin zeker – wat bredere paden. In beide gevallen krijg je al een redelijke blik op wat Verbier te bieden heeft. Goed, als je de klim fietsend doet, zie je waarschijnlijk vooral je voorband en het puntje van je tong…

Verbier is van oudsher een skigebied, dus de flanken rondom het dorp bestaan uit een mix van Alpenweiden en plukken bos. Glooiende hellingen wisselen af met wat grillige, kale stukken boven de boomgrens. De ondergrond varieert dan ook van rotsige paadjes tussen grasweiden tot zachte bosgrond die lang vocht vast houdt en alles daar tussenin.

MTB Verbier Mountainbike trailhunting

Downhill tracks

Bergop kruis je zowel in de lift als op de mountainbike diverse afdalingen van Bikepark Verbier. Enkele beginnen bij de lift op 2.200 meter. Andere beginnen wat verderop, maar daarvoor hoef je alleen maar langs de hoogtelijn wat over brede paden te rijden. Twee van de in totaal zeven afdalingen rondom de lift, beginnen op de Fontanet (2.450 meter) die met een derde lift te bereiken is.

De moeilijkheidsgraad van de zeven afdalingen lopen op van ‘leuk om in te komen’ tot ‘hmm, misschien was een downhillfiets en vooral méér skills wel handig’. De Tsopu-afdaling is aangemerkt voor beginners. Hij is flowy en de bochten zijn overzichtelijk. De overige parcoursen zijn meteen wat grilliger. Daarbij volgende flowy en ruige stukken elkaar snel(ler) op en zijn ze vooral steiler en krapper. Je remmen… die ga je daar zéker gebruiken.

Gecombineerd met paden buiten deze zeven afdalingen zijn er zelfs mogelijkheden om vanaf 3.000 meter af te dalen naar het dal op 825 meter... in één rit!

Wij waren er in augustus, met het mountainbikeseizoen dus al enige tijd op gang, maar de trails waren allemaal nog goed te rijden. Wat heet, er was niets écht stuk gereden. Verwacht echter géén Utrechtse-Heuvelrug-strakheid; de trails zijn over het algemeen best ruig en hoewel veelal aangelegd, hebben ze toch een hoog natuurlijk overkomen met stenen en wortels. Teken dat er ofwel goed onderhoud wordt gepleegd en/of dat de trails simpelweg veel aankunnen. Op deze paden ben je het beste thuis met een fully met 130 mm of méér veerweg, fatsoenlijke banden én remmen. Je zult het allemaal flink gebruiken!

MTB Verbier Mountainbike trailhunting

MTB Verbier Mountainbike trailhunting

All Mountain: alle bergen

De afdalingen rond de lift hebben opgeteld een lengte van 12 kilometer. Buiten deze afdalingen vind je echter ook nog ruim 200 kilometer aan 'all mountain’ trails. Er zijn ruim 20 lussen van 1,5 tot 17,5 kilometer die alle bergen rondom Verbier aandoen en goed te aan elkaar te koppelen zijn. Uphill-hulp is er zo nodig in de vorm van een kabelbaan, of in de vorm van diverse operators die ook shuttle services aanbieden.

De paden die je hierbij tegenkomt zijn exemplarisch voor de Alpen. Van een koeienpad langs een weiland tot steile singletracks bezaaid met wortels en stenen in allerlei formaten. Van ridgelines met fabuleuze uitzichten tot kronkelpaadjes in donkere bossen. Verbier herbergt vrijwel alles wat je je in de Alpen maar kunt voorstellen. Mocht je geen shuttle willen of kunnen boeken; zoals op zoveel plekken in Zwitserland kun je vrij gemakkelijk het openbaar vervoer gebruiken. In het gebied is er een uitgebreide busdienst, waardoor je je all mountain tocht een serieus groot gebied kunt laten beslaan. Een goede planning vooraf is echter wél een must!

MTB Verbier Mountainbike trailhunting

Cross country

Je hoeft niet per sé een fully met 130 mm of méér veerweg te hebben om plezier te hebben in dit gebied. Rondom Verbier zijn er ook genoeg paden te vinden om ook ouderwets op de mountainbike kilometers en hoogtemeters te maken. Je wordt daarbij altijd getrakteerd op magistrale uitzichten. De organisatie van Bikepark Verbier heeft ruim 500 km cross country routes in kaart gebracht. Daarbij vind je rondjes die je in pakweg een uur afhaspelt, of die je met gemak kunt aanmerken als ‘dagtocht’.

Fietsvriendelijk

Bikepark Verbier heeft véél in kaart gebracht en het hele gebied is behoorlijk fietsvriendelijk. Wat heet; ook op de meeste wandelpaden ben je welkom op de mountainbike. Het kan er, mits je je natuurlijk ook beetje sociaal gedraagt; reken gerust op een applausje van wandelaars voor het oprijden van een klim. Dat neemt niet weg dat je op mooie dagen de wandelpaden in de buurt van een berghut of net buiten een dorpje beter mijdt, of op zijn minst niet blind op volle snelheid af ragt. De paden waar je écht niet in mag, zijn duidelijk gemarkeerd. Maar echt héél veel verbodsborden zijn wij niet tegen gekomen. Het netwerk aan paden is erg groot en het aanbod is afwisselend ‘leuk’ tot ‘vet!’. Met wat uitpluizen vooraf kun je zelfstandig mooie combinaties van paden maken, of je gaat – zoals wij deden – op pad met een gids. Dat scheelt je een hoop kaartlezen en gps-tracks klussen.

MTB Verbier

Tijdens deze trip verbleven we bij Jessica en Erik van MTB Verbier. Zij bieden echter niet alleen onderdak, maar ook gidsen en complete verzorging. Een totaalpakket boeken is nooit de allergoedkoopste optie. Het is ook niet onze standaard keuze, maar het blijkt echter wel héél erg vakantie! Noem het ontzorging; we zouden er aan kunnen wennen… Want naast een buitengewoon aangenaam verblijf in hun mooie ruime 14-persoons chalet is het vooral de gastvrijheid en die ontzorging die ons bijbleven. “Na dié rit kun je met de bus terug. Hier is een buspas.” Of: “Je wilt vanavond uit eten? Dáár is de beste kaasfondue van de regio.” Ze zijn je steeds een stap voor en regelen alles voor je. Relaxed hoor…

Ook relaxed is het om met een goede gids onderweg te zijn: je hoeft dan alleen maar te genieten. Dus laat je gps maar thuis, hier kun je erop vertrouwen dat je tracks op maat krijgt. Waar je voorkeur ook ligt, want de fietsgroepjes zijn klein en goed op wens en niveau ingedeeld.

Fietsen maakt hongerig, dat moge bekend zijn. Ken je de term ‘herstelchips’? MTB Verbier ook: bij thuiskomst van onze rit troffen we steevast een tafel vol herstelchips, -cake en -alles aan. Biertje erbij, en laat de grote verhalen maar komen! Ook voor het avondeten hoef je niet de deur uit. De lange eettafels binnen of buiten staan elke dag vol met vers bereid en goed verzorgd eten en de volgende dag ligt er bij het ontbijtbuffet zelfs een lunchpakket voor je klaar.


De clientèle van MTB Verbier blijkt verrassend divers. Jongeren/ouderen, beginners/gevorderden, dames/heren. Je komt allemaal aan diezelfde eettafel terecht, en samen eten doet samen praten. Als je het leuk vindt om nieuwe mensen te leren kennen, dan kun je hier je lol op. En wil je je even terugtrekken, dan zijn er genoeg hoekjes in het chalet om je te verstoppen.

Het allerleukste aan die groepsvorming was echter iets wat we niet aan hadden zien komen: “De buitenlanders”. Behalve de Nederlanders troffen we Noren, een Australiër, een Zuid-Afrikaan en Engelsen. Tel daar nog een Nieuw-Zeelandse gids bij op en je krijgt een prachtige mash up en een unieke sfeer, zowel onderweg als ’s avonds in de hot tub.

Die tub staat trouwens midden in de tuin, met uitzicht op de bergen rondom. Je verblijft namelijk niet ín Verbier maar in het dal er onder, op circa drie kilometer van de onderste lift.

Een weekje MTB Verbier is uiteraard niet bepaald gratis, maar je maakt – op eventueel een liftpas na – weinig extra kosten. De prijzen zijn vergelijkbaar met aanbieders in omringende Alpenlanden. Bij MTB Verbier krijg je gegarandeerd waar voor je geld: Je krijgt prachtige ritten voorgeschoteld afgestemd op de wensen, in het prachtige – en altijd nette – decor van Zwitserland, in één van de mooiste regio’s die de Alpen te bieden hebben. Daarnaast goed gezelschap en perfecte verzorging: we garanderen je dat je het naar je zin gaat hebben!

Meer informatie: www.mtbverbier.com

Praktisch

Bereikbaarheid
Verbier ligt op circa 950 km van Utrecht en is goed met de auto te bereiken. Houdt uiteraard rekening met het Autobahnvignet voor Zwitserland. De spoorverbinding met het gebied is redelijk. Je kunt vanuit Nederland tot aan Martigny goed per trein reizen. Het laatste gedeelte gaat per bus, of mogelijk biedt het hotel of een gids je een shuttle aan. Dankzij de ligging is een trip naar Verbier prima te combineren met bijvoorbeeld Pila of La Thuile in de Aosta vallei, net aan de andere kans van de Italiaanse grens. Vanuit Verbier gaat de kortste weg over de Grote Sint Bernards pas of door de tunnel. Let op: een retourtje tunnel kost €44,60!

Fiets en materiaal
Wij waren op pad met all mountain/enduro fullies met 150 mm veerweg, voorzien van ‘dik rubber’. Dat was toereikend voor veel van het ruigere werk. Een aantal van de 7 downhillpaden rond de lift zijn leuker op een échte downhillfiets. De rest van het gebied heeft echter niet direct veel mogelijkheden waar een downhillfiets écht nodig is. Ook met een cross country hardtail of fully is er genoeg leuks te vinden. Zorg in alle gevallen wel voor banden mét zijwandbescherming (zoals bijvoorbeeld de ‘Snakeskin’ van Schwable of Conti’s met ‘Protection’ karkas); lichtgewicht banden die in Nederland heel blijven, rij je in de Alpen echt snel stuk. Ook voor de cross country- en marathonrijders bevelen we op zijn minst een setje lichtgewicht kniebeschermers aan.

Wanneer
Uiteraard kun je in het gebied fietsen zodra de omstandigheden je passen. Dat kan dus ook sneeuw zijn. Echter zul je dan alles zelf moeten fietsen; de liften zijn dan niet uitgerust met fietsdragers. Vanaf juni tot en met het laatste weekend van oktober zijn ze dat wél.

Weer
Verbier ligt in de Alpen dus verwacht alles. Ook wanneer je in het ‘fietsseizoen’ van juni tot en met eind oktober gaat doe je er méér dan verstandig aan om voorbereid te zijn op alle seizoenen. Zeker wanneer je flink de hoogte in gaat kan het flink koud worden. Hou weerberichten altijd goed in de gaten, maar vertrouw er niet blind op, ben voorbereid op een plotse omslag en pas zo nodig je plannen aan. Je rugzak bevat – ook op de warmste dagen – minstens één extra warme laag om aan te trekken. Een regenjasje kan het verschil zijn tussen onderkoeld de reddingsdienst bellen of na de plensbui je rit nog met plezier afmaken.

Kaartmateriaal
Bikepark Verbier heeft véél in kaart gebracht. Zo kun je bij de liftstations, bikeshops en vele hotels en gastenverblijven kaarten krijgen en zijn er online veel GPS files te downloaden.

Tekst: Jeroen van den Brand & Lars Vogelenzang
Foto's: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments