Cross: De overige Nationale Kampioenschappen

Ook in de andere cross-naties vonden afgelopen weekend de nationale cyclocross kampioenschappen plaats. Uiteraard zou het bij onze Zuiderburen een titanenstrijd worden. Zou Niels Albert voldoende kracht en snelheid hebben nadat zijn seizoen alweer in het teken stond van een blessure in de aanvangsfase? Zou Kevin Pauwels zijn suprematie van de eerste helft van het seizoen om weten te zetten in een zwart-geel-rood shirt, of zou Klaas Vantornout er mee van door gaan?

Sven Nys kwam de intensieve Kerstperiode met veel crossen kort achtereenvolgend het beste door en hij toonde op zijn thuisparcours in Baal op Nieuwjaarsdag met overmacht dat hij dè te kloppen man is in de modderige omstandigheden die ook in Hooglede-Gits het parcours zouden kenmerken.

Het Belgisch Kampioenschap bleek echter nog spannender zijn vóór de wedstrijd dan tijdens. Favoriet Nys blokkeerde tijdens de warming up zijn rug en bij hem betekent dat vrijwel automatisch einde verhaal. Meer tragisch nog was het nieuws over de deelname van Bart Wellens.

Wellens, die de jongste weken eindelijk een opeenstapeling van teleurstellende resultaten te boven kwam en door zowaar een zege in Essen de noodzakelijke mentale opkikker kreeg, was ook niet wars van ferme uitspraken. Hij zou dit weekend mee doen om een podiumplek. Een met spoed belegde persconferentie op zondagochtend zou ons echter leren dat Wellens niet ten strijde zou trekken in het veld. Hij vocht in de vooravond van het BK op de Intensive Care voor zijn leven…

Een plotse griepaanval gepaard met een hevige koorts ‘sloeg op zijn hart’ en met spoed werd Wellens opgenomen. Het virus dat de hartproblemen veroorzaakte zou ook voor een bloedvergiftiging gezorgd hebben, waardoor ook de lever- en nierfunctie sterk aangetast werd. Wellens kroop door het oog van de naald, maar momenteel is zijn toestand stabiel. Het is afwachten in hoeverre dit de toekomstige sportprestaties in de weg zullen staan, maar zijn seizoen is hoe dan ook over. Dat zal hem en zijn naasten echter de minste zorg zijn.

Zonder Wellens aan de start werd het BK toch verreden en het was Albert die de opening maakte. Nys miste zijn start en Albert zag zijn kans schoon. In de tweede ronde had Nys zijn turbo gevonden en reed hij het gat dicht. Al snel bleek Albert het tempo van zijn naaste belager niet te kunnen volgen. Voor de overige titelkandidaten was er slechts een rol in de achterhoede weggelegd. Robert Peeters bevestigt op het BK ook en wordt achter Albert knap derde. Nys’ ploeggenoot Sven Vanthourenhout werd verdienstelijk vierde. Pauwels moest genoegen nemen met een schamele tiende stek en ondanks een sterk eerste deel van het seizoen lijkt hij nog niet voldoende bij machte om een heel seizoen te kunnen domineren. Eens zien wat dat brengt op het WK over krap 3 weken…

Uitslag België
1. Sven Nys
2. Niels Albert
3. Rob Peeters
4. Sven Vanthourenhout
5. Tom Meeusen
6. Dieter Vanthourenhout
7. Jan Denuwelare
8. Kenneth van Compernolle
9. Bart Aernouts
10. Kevin Pauwels

Frankrijk
In Frankrijk zijn er ‘grofweg’ drie crossers die zich op internationaal niveau kunnen meten aan de top. Francis Mourey, Steve Chainel en de dit seizoen opvallend vaak vooraan aanwezige Aurélien Duval. Mourey was sinds 2005 oppermachtig in de Nationale Titelstrijd. Daar kwam dit jaar een einde aan met de overwinning van Duval. Chainel werd tweede voor Mourey.

Uitslag
1. Aurélien Duval
2. Steve Chainel
3. Francis Mourey

Tsjechië
Zdenek Stybar mag dan op internationaal niveau wat aan het ’tobben’ zijn met zijn prestaties, op nationaal niveau is de tegenstand enkel opgewassen tegen hem wanneer hij echt een off-day heeft. Niets van dat; Stybar verlengde met ruim anderhalve minuut voorsprong zijn titel ten koste van Radomir Simunek die op zijn beurt nipt voor Karel Hnik wist te blijven.

Uitslag
1. Zdenek Stybar
2. Radomir Simunek
3. Karel Hnik

Duitsland
Uit Duitsland zagen we vorig seizoen af en toe Philipp Walsleben zich bemoeien met de kop van de internationale wedstrijden. Dit jaar was die rol meer weggelegd voor Christoph Pfingsten. Pfingsten heeft dit door kunnen trekken en mag zich Duits Kampioen noemen. Walsleben moest genoegen nemen met een tweede plek. Op bijna twee minuten achter hem maakte Marcel Meisen het Duitse podium compleet.

Uitslag
1. Christoph Pfingsten
2. Philipp Walsleben
3. Marcel Meisen

Italië
De mountainbikers maakten de dienst uit in Italië. Marco Aurelio Fontana verlengde zijn titel voor Marco Bianco. De derde plaats werd niet door een Marco ingenomen, maar door Cristian Cominelli die op de dikke banden fiets ook goed vooruit weet te komen.

Uitslag
1. Marco Aurelio Fontana
2. Marco Bianco
3. Cristian Cominelli

Zwitserland
In Zwitserland stonden onder meer Lukas Flückiger en Florian Vogel uit het mountainbike peloton aan de start. Christian Heule verdedigde zijn titel, maar zag de jonge Julien Taramarcaz er met het eremetaal van door gaan nadat hij samen met Zahner in de laatste ronde ten val kwamen. Zahner werd alsnog tweede met Heule in kielzog. Flückiger werd vierde, gevolgd door Vogel.

Uitslag
1. Julien Taramarcaz
2. Simon Zahner
3. Christian Heuel

Verenigde Staten
Regerend kampioen Todd Wells verscheen niet aan de start. Het Amerikaanse veld is echter breed en een uitgesproken favoriet was er dan ook niet. De gehele top vijf finishte in krap één minuut, met de eerste drie binnen een halve. Jeremy Powers mag zich een jaar lang de beste Amerikaanse crosser noemen. De voor het kampioenschap liefst zeven weken uitgeschakelde Ryan Trebon wist bij zijn terugkomst verdienstelijk tweede worden. Het podium werd compleet gemaakt door Jonathan Page.

Uitslag
1. Jeremy Powers
2. Ryan Trebon
3. Jonathan Page

Tekst: Jeroen van den Brand

Geplaatst in Nieuws.
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars TB
Lars TB
12 jaren geleden

En op het damesgedeelte van deze site staan de uitslagen van de dames in de nationale titelstrijden?

Is Hermida weer kampioen in Spanje?

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

De cross in de VS was megaspannend! Heb met veel plezier op cyclingdirt live gekeken. Voortdurend positiewisselingen, tactische moves en vooral elkaar het snot voor de ogen rijden. Trebon leek zijn krachten te verspillen, maar bleef vooraan aanwezig om het de rest moeilijk te maken. Tim ‘disc’ Johnson ging er af, kwam terug, dat herhaalde zich een paar keer, waarbij hij er ook nog een aanval uitperste. Page leek zich te verstoppen, maar de explosie kwam niet. Powers reed slim, knokte zich een ongeluk, viel aan en moest 2 rondes lang een schamele voorsprong verdedigen om te winnen. Dat was… Lees meer »