NK Demonstraties

De geur van bier, vette hamburgers en friet hangt nog altijd in mijn neus. Nee, dat is niet na een avond flink stappen maar na een bezoek aan het gisteren in Huijbergen verreden Nederlands Kampioenschap cyclocross. Die geuren zijn echter deel van de traditie. Binnen die traditie hoort in Nederland niet altijd een grote schare toeschouwers. Deze editie van het NK was een uitzondering: rond het gehele parcours was er volop publiek en was het op de hot-spots zelfs dringen voor zicht op de renners. Lag het aan het bier, de hamburgers en de friet, het parcours… of het weer? Waarschijnlijk vooral een combinatie van die laatste twee. Het weer was onverwachts goed op de slotdag met de Koningsnummers, afgelopen zondag. Daarnaast staat de organisatie van Huijbergen bekend om hun parcoursen. Die zijn zelden onaantrekkelijk! Ook dit maal werd er creatief gebruik gemaakt van het hoogteverschil dat de Brabantse Wal biedt en maakte het zanderige parcours, dat bijzonder goed bestand bleek tegen de grote hoeveelheid regen van de voorbije weken, het tot een zware, selectieve ronde.

Het zou, zoals min of meer wel verwacht werd, een dag worden vol demonstraties. Demonstraties van alleenheerschappij, suprematie, machtsvertoon… Of het daarmee ook een saai NK zouden worden? Allerminst!

We mogen ons als Nederlanders gelukkig prijzen met de aanwas die er in de jongerencategorieën in sterke mate is. Bij zowel de junioren als de beloften hebben we niet alleen talenten die nationaal hoge ogen gooien, maar ook op het internationale vlak absoluut mee doen voor de ereplaatsen.

Junioren
Bij de Junioren waren de ogen vooral gericht op de troonopvolger van Adri van der Poel. Zijn jongste zoon, Matthieu, startte vorig jaar in 29 koersen. Hij won er… 29. Over domineren gesproken. Huijbergen is haast een thuiswedstrijd voor hem, maar of dat dat nog enig verschil maakt…? De eerstejaars junior trok vanaf de start meteen door en wist in 40 minuten soeverein de wedstrijd te beheersen. Achter hem was de strijd iets spannender en won Tim Ariesen het zilver voor Koen Weijers.

Uitslag
1. Matthieu van der Poel
2. Tim Ariense
3. Koen Weijers

Beloften
Een nagenoeg hetzelfde beeld zagen we bij de Beloften. Daar reed Lars van der Haar in de eerste ronde hard weg van de concurrentie. Zij zagen hem pas na de finish weer terug. De regerend Wereld Kampioen liet duidelijk zien dat zijn stuurmanskunst en snelheid op een bijzonder hoog niveau liggen en dat hij dit 50 minuten, schijnbaar onvermoeid, vol weet te houden. Achter Van der Haar was de strijd vele malen spannender. Daar waren het onder meer die andere topper Tijmen Eising, Stan Godrie, Emiel Dolfsma en de mountainbikers Michiel van der Heijden en Henk-Jaap Moorlag die samen met die andere zoon van Van der Poel, David, met elkaar uit moesten maken wie het podium zouden vervolledigen. Eising moest echter met een in het wiel getrapte derailleur in de eerste ronde zijn strijd al staken.

In eerste instantie waren het ook Micki van Empel en Corné van Kessel die zich in diezelfde strijd konden mengen, maar het tempo bleek halfweg koers gewoon te hoog voor ze. Van der Heijden en Moorlag lukt het niet om de achtervolgende groep te blijven domineren en werden zelfs op de rekker gezet. In de laatste ronde wist Van der Heijden nog naar Godrie te rijden, maar tot op de laatste meters kon die het gas er op te houden en hij maakte, na Van der Poel, het podium compleet. Van der Heijden finishte dus net naast het podium als vierde. Dolfsma werd voor Moorlag vijfde.

Uitslag
1. Lars van der Haar
2. David van der Poel
3. Stan Godrie

Elite Dames
Bij de Elite Dames was het vooral uitkijken naar iemand die het Marianne Vos het lastig zou kunnen maken. Op papier zouden dat er mogelijk twee kunnen zijn: Daphny van den Brand en Sanne van Paassen. Dan zou Vos echter een mindere dag moeten hebben en de andere een super dag. Maar zelfs Vos met een ‘mindere’ dag klop je niet zomaar.

Het zou ook geen ‘mindere’ dag voor Vos worden. Na een kopstart van Sophie de Boer wist Vos bij de eerste beklimming al een gaatje te slaan en besloot ook niet meer te wachten. Een saaie koers voor de eerste plek was daarmee gemaakt. Vos zei achteraf zelf weinig lol te bleven aan crossen op deze manier. “Ik hou van het spelletje en dat spelletje is nu geen bal meer aan”, aldus Vos die alle crossen die ze dit seizoen reed, op Koksijde na, won. Al snel kwam ook Van den Brand op een tweede stek alleen te zitten. Achter haar waren het Van Paassen en De Boer die ieder voor zich hard reden om maar iets van het tempo van de twee dames voor aan te volgen. Van Paassen werd in de tweede ronde voorbij gereden door de sterk rijdende De Boer en Van Paassen leek pas in de laatste ronde het gat ietsjes kleiner te krijgen. Helaas was dit te laat en Van Paassen moest genoegen nemen met de eerste plek naast het podium. De Boer was blij verrast met brons en Van den Brand gaf te kennen met zilver te kunnen leven: “Marianne was gewoon sterker vandaag en dan moet je gewoon tevreden zijn als je zelf alles gegeven hebt. Als er niet meer in zit dan een tweede plek dan is het goed.”

Uitslag
1. Marianne Vos
2. Daphny van den Brand
3. Sophie de Boer
4. Sanne van Paassen
5. Sabrina Stultiens
6. Arenda Grimberg
7. Reza Hormes
8. Lana Verberne
9. Bianca van den Hoek
10. Dirkje Bazuin

Elite Heren
Tja, de vraag die het hele cyclocross seizoen de gemoederen bezig hield was of Lars Boom mee zou doen aan het WK. Boom zou enkele crossen rijden in dienst van zijn wegseizoen en een WK past niet in die voorbereiding. Met een WK mee doen doe je om de winnen, niet slechts ‘omdat het leuk is’ zoals hij dat als reden aan gaf bij de crossen die hij dit seizoen wél reed. Het NK is echter een ander verhaal. Hoewel Boom dit seizoen dus aan slechts enkele crossen deelnam, staat hij met zijn talent nog altijd bovenaan op nationaal niveau. Het NK kan hij dus wél rijden met zicht op winst. Laten we daarbij ook eerlijk zijn: wie van de Nederlandse topcrossers zou hem beletten voor de zesde maal op rij de driekleur te pakken?

In het startveld ook diverse mountainbikers, zoals Jeroen Boelen, Liwald Doornbos, Niels Wubben, Hans Becking en Velozine’s eigen Bas de Bruin. Nederlands Kampioen mountainbiken Rudi van Houts stond wel op de startlijst maar verkoos een lange duurtraining op de weg in plaats van deelname aan dit NK. Zouden de mountainbikers op dit, toch enigszins mountainbike-achtige parcours, potten kunnen breken? Of zou Boom zich vooral moeten inspannen om de al twee seizoenen erg consistent sterk rijdende Thijs van Amerongen achter zich te houden? Zou de tot beroepscrosser verworden mountainbiker Thijs Al de wedstrijd kunnen kleuren? Het antwoord was eigenlijk in alle gevallen ‘ja!’.

In de eerste ronde is het Boom die direct de leiding pakt en bij de eerste loopklim zijn favorietenrol bevestigt. De grote verrassing komt echter in de vorm van de immer goedlachse Niels Wubben! Deze voor het Giant Off-Road team rijdende mountainbiker proeft dit seizoen op topniveau van het crossen en dat gaat hem erg goed af. Hij is de enige die bij Boom in de eerste meters nog in de nek weet te blijven hijgen. Sterker nog, Wubben weet op plaats twee lang stand te houden. Na twee ronden lost hij en komt alleen te zitten. Daar achter is het Thijs van Amerongen die nog op stoom moest komen. Deze situatie blijft nog enkele ronden door gaan, terwijl achter Van Amerongen Gerben de Knegt, Thijs Al en Twan van den Brand als drietal probeert naar voren te komen. Ze komen echter geen seconde dichter bij Van Amerongen terwijl Wubben lang stand blijft houden op de tweede plek. Met nog twee ronden te gaan weet Van Amerongen op het wiel van Wubben te komen en hij lost hem kort daarna. Wubben herpakt zich kort en weet zich terug in het wiel te zetten om daarna definitief de tweede plek aan Van Amerongen af te moeten staan. Inmiddels moet ook De Knegt lossen bij Al en Van den Brand en is het aan deze twee heren om uit te maken wie vierde wordt. In de laatste ronde moet Al lossen en weet Van den Brand zelfs nog 15 seconde bij Al weg te rijden.

Je zou door de acties van de genoemde heren haast vergeten dat vooraan nog iemand reed. Ronde na ronde houdt Boom een strak tempo aan en hij weet gecontroleerd eerste te worden. Met deze zesde titel wordt hij recordhouder in de inmiddels 50-jarige geschiedenis van het NK cyclocross.

Uitslag
1. Lars Boom
2. Thijs van Amerongen
3. Niels Wubben
4. Twan van den Brand
5. Thijs Al
6. Gerben de Knegt
7. Patrick van Leeuwen
8. Hans Becking
9. Eddy van Ijzendoorn
10. Jeroen Boelen

De nationale titels zelf waren, zoals verwacht, dus geen verrassing. Voor elke titel moest nog wel gereden worden, maar verrassingen bracht het niet. In alle categorieën was de strijd voor de ‘overige’ podiumplekken stukken interessanter! Sterker nog: bij zowel de Junioren, de Beloften, de Elite Dames en de Elite Heren wedstrijd waren ze allemaal buitengewoon boeiend! Het publiek kreeg waar voor haar geld: op een prachtig parcours kreeg men stuk voor stuk attractieve wedstrijden te zien!

Het is ergens jammer dat de nationale Elite Heren top zich, op Lars Boom na, niet stelselmatig kan mengen in de strijd om de ereplaatsen in het internationale veld. Thijs van Amerongen bevestigt dit seizoen dat hij een volledig seizoen consistent in internationale sub-top mee kan draaien. Hopelijk kan hij zich volgend jaar af en toe ook mengen in het sterke Belgische front vooraan.

Zelden waren echter de Junioren en Beloften wedstrijden zo aantrekkelijk om te bekijken. Met de huidige lichting aanwas is het ook op internationaal niveau zeer de moeite om de wedstrijden te volgen. ‘We’ doen immers mee om de titels… en zijn niet slechts veldvulling. De favorietenrol wordt weliswaar waargemaakt, daar achter zien we dat het zich niet slechts beperkt tot één talent. Daarmee zijn de wedstrijden dus niet alleen demonstraties van de genoemde alleenheerschappij, suprematie, of machtsvertoon… maar gewoon over de breedte interessant en zelfs hoopvol voor de toekomst!

Van der Haar tekent zich nu al af als een rastalent en waardig opvolger van Boom, die een carrière op de weg verkoos. Hopelijk hebben we met de huidige lichting talenten een nieuwe Nederlandse dominantie in het cyclocrossen in het verschiet. Dat dat dan enigszins ten koste gaat van het mountainbike-peloton nemen we maar even voor lief…

Tekst: Jeroen van den Brand
Foto’s: Coen de Jongh

Geplaatst in Nieuws, Specials.
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
BOSS
BOSS
12 jaren geleden

Mooi stukkie, dito foto’s.
Waarom zie ik toch overal die naam “van den Brand” terugkomen……?

Dennis
Dennis
12 jaren geleden
Reply to  BOSS

Omdat die een flink eindje kunnen stoempen? Anyways, mooie foto’s en leuk verslag!

Coen
Coen
12 jaren geleden

En massa’s respect voor Reza, die op nog steeds met de jonkies meerijdt en het zeker niet onverdienstelijk doet! Bijschrift bij de foto van Lars moet natuurlijk luiden: Lars moet nog even wennen aan de nieuwe zadelsponsor…

Mark
Editor
Mark
12 jaren geleden

Mooi verslag. Ondanks dat Lars aan zich opnieuw positioneerde(laat scheet achter schuur, maar helaas stond Coen dat klaar met camera?) op zijn zadel is het wel een mooie foto geworden.

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

Lachen; vanmorgen Niels Wubben in interview op radio 1 (!), over het WK in Koksijde.

Schril contrast met Studio Sport: Goede vragen, kennis van zaken (dat Niels eigenlijk een MTB’er is), niet tendentieus en niet de bekende weg (MTB –> Bart Brentjens, blah blah). Niels antwoorde ook zeer degelijk.