Vrijdag Visdag: Review Trek Rumblefish Pro 2012

Something smells Fishy…
In 2010 kondigt Trek aan het dochtermerk Gary Fisher te stoppen. Het zou te duur zijn om nog als apart merk te vermarkten. En de sympathieke Gary mag enkel nog optreden als Gekke Gerrit.

Online treurnis alom over het verdwijnen van het “blije Fisher gevoel”, en er wordt zelfs geroepen dat Trek het merk eigenlijk om zeep helpt omdat het op de thuismarkt enkel nog 29’er Fishers verkoopt, en nauwelijks nog 26″ bikes onder eigen label…

Ook ik, als voormalig eigenaar van een Paragon in Gary Fisher-Saab (ook al zo’n merk…) teamkleuren, dacht op dat moment “ik zou niet meer zo snel een Trek kopen”.
2 jaar later ben ik de eigenaar van een Trek “Gary Fisher Collection” Rumblefish Pro. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? En resten er nog Pisces-genen in deze fiets?

Die lange dunne wil wat dikkers…
Om je een idee te geven: Ik weeg 70 kg, maar ben wel 1.9m met belachelijk lange benen. Tot nu toe reed ik op een 2007 Rocky Mountain Element 20,5″ met een korte, steile geometrie, 0,865 meter zadelhoogte, 180 mm cranks, mucho zadel setback, een relatief diepe zit (later wel met riser) én, jawel, een old skool 130 mm stuurpen.

Ik stak zogezegd aan beide kanten buiten de wielen uit met mijn rare lijf, en dan ook nog eens in zo’n duikhouding. En ik heb heus veel plezier gehad van deze prachtige, wendbare racebak, maar in écht heftig terrein was het voor mij niet optimaal… Daarom wilde ik een 29er fully met moderne geometrie en wat meer veerweg voor die leuke buitenlandtrips. Daarnaast moest de fiets ook in Nederland fatsoenlijk berijdbaar zijn.

So many fish in the sea…
Of toch niet… De meeste fabrikanten maakten het me makkelijk door niks te kunnen leveren. De Rumblefish was wel leverbaar, en sprak me al snel aan. 120 mm veerweg, een voor mij passende geometrie, voorzien van alle moderne framefeatures, en dat rare bruin-groen-wit… het lijkt verdorie wel een Gary Fisher!

En toen ik in Buitenhuis, Apeldoorn een dealer vond die bereid was de halve fiets te upgraden met chique trailspullen, was de deal rond…
Omdat er op mijn fiets nauwelijks nog standaard parts zitten, laat ik die in dit verhaal buiten beschouwing. Waar valt dan wel over te blubben? Laten we beginnen met…

Lees verder op de volgende pagina…

1 2 3 4

Geplaatst in Reviews, Specials.
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Matthijs
Matthijs
11 jaren geleden

Hele fijne review! Juist vanwege het complete verhaal en de bescheidenheid. Dat zouden meer mensen moeten doen.

’t Is eigenlijk wel opmerkelijk dat het echt niet een klimrek is, trouwens! Terwijl dat zadel ongeveer ter hoogte van mijn borstkas zit, waarschijnlijk… Mooie fiets, hoor. :)

Coen
Coen
11 jaren geleden

Schitterend verhaal! Volgens mij heb je tevens je roeping als visverkoper gemist…

Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

Thanks :-)

@ Mateis: Idd, schijn bedriegt. Voorbeeld: Franciska de Vries zag hem in Wales voor het eerst (wel met de dropper naar beneden) en vroeg: “ En van wie is díe fiets? En, geen grap: twee dagen later zag ze pas dat het een 29er was :-)

JeroenK
JeroenK
11 jaren geleden

Ik kan uit de eerste hand verklaren dat je minstens een 29er full suspension, mannelijke banden, skills en extreem goede reflexen nodig hebt om dit apparaat in de handen van iemand die er mee om weet te gaan te kunnen volgen op een lompe hoog Alpiene afdaling…!

Pieter
Pieter
11 jaren geleden

Dat stemmetje in mijn hoofd dat tijdens en na mijn vakantie om een 29er fully zeurde (en ik dacht inmiddels onder controle te hebben) is terug….. bedankt Lars.

etienne
etienne
11 jaren geleden

Vanwege Lars’ binnenbeenlengte ziet de fiets eruit als een volledig proportioneel plaatje. En door de enthousiaste en heldere uitleg heb ik net als Pieter last van zo’n stemmetje… En dat ene stemmetje heeft nu dus ruzie met dat andere.

etienne
etienne
11 jaren geleden

Overigens, Lars, is het raken van je demper als je je bidon uit de houder pakt iets waar je gemakkelijk aan went? Rij je nu vaker met een kamelenbult?

Lars
Editor
Lars
11 jaren geleden

@ Etienne: Ik rijd altijd met Camelbak op deze fiets. Op lange dagen gebruik ik ook een bidon met vloeibare meuk. Een driekwart bidon past nét. En je leert snel genoeg om de bidon op de juiste manier vast te pakken, anders heb je regelmatig zere vingers. :-) Daarbij moet ik zeggen dat de Lezyne bidonhouder erg stevig is, maar geen ruime geeft om de bidon zijdelings uit te nemen. Een normale bidonhouder werkt waarschijnlijk beter. Side note: in de Duitse Bike stond een foto van iemand die zijn Spark bij de demperopname met de föhn had vervormd om ditzelfde… Lees meer »