Specialized 2014: Press Launch

Waarom wachten tot de Eurobike, als je ook in de maanden daarvoor je nieuws al kunt delen met de wereld?! Onder dat motto huurde Specialized vorige week Copper Mountain in Colorado af om daar aan een select gezelschap hun nieuwe producten voor 2014 te presenteren.

Omdat je op zo’n evenement natuurlijk de dagen wel een beetje moet vullen voor de hardwerkende lieden van de pers, had Specialized een shitload aan nieuwtjes in petto. Sommige verrassend, andere voorspelbaar, maar stuk voor stuk met een verhaal erbij. Velozine haalt de highlights eruit…

SWAT technologie
Voordat iedereen aan CSI en The Recruit achtige taferelen gaat denken, de afkorting staat voor Storage, Water, Air and Tools. Het idee ontstond toen een engineer van Specialized tijdens de Leadville 100 allerlei fietser zag met de duurste fietsen, waar ze op een MacGyver achtige manier hun binnenbanden, fietspompen, gelletjes, multitools aan vast getapet of ge-tie-wrap-t hadden. Dat kon een stuk eleganter vond hij, je bindt immers je reserveband en ander spul wat je in de auto meeneemt ook niet op het dak van je nieuwe A4 vast…?! Zodoende werd een een topcap ontwikkeld waar een kettingpons in geïntegreerd zit (helaas alleen om de pin eruit te draaien), werd een multitool verstopt onder de bovenbuis van de Epic en kon op de schuine onderbuis onder de bidonhouder een houder voor binnenband, CO2 patroon en bandenlichter gemaakt worden. Handig? Zeker! Onmisbaar… ach, als je in Nederland kijkt hoe de gemiddelde toertochtrijder erbij rijdt, dan kunnen we nog een hoop op en aan onze frames plakken.

swattool

swatbiba

S-Works World Cup
De typeaanduiding World Cup zegt al genoeg: deze fiets is bedoeld voor het hoogste niveau van cross country racen. En dat betekent in dit geval niet alleen een andere afmontage, maar een compleet andere fiets. Zo is de achterbrug van de World Cup uitvoering 9 mm korter, waardoor deze alleen nog te rijden is in combinatie met een enkel blad voor en is de veerweg achter 5 mm minder (95 mm) ten opzichte van de marathon versie van de S-Works.

Een Epic S-Works World Cup in het zwart…
EpicWorldCup

…of in het wit!
epic01

Carve, nee Crave, nee… huh?
De Carve serie was een hardtail met aluminium frame, waarvan de Ned Overend edition toch wel veruit de tofste variant was (singlespeed en old skool kleuren). Voor 2014 wordt deze lijn verder gezet, alleen heten de fietsen nu Crave… Heeft een van de designers toevallig een typevout gemaakt? Heeft de spuiter vervolgens gedacht ‘ut zal wel…’ evenals de drukker van het dealerbook? Het frame is wel 250 gram lichter geworden ten opzichte van de vorige editie, maar stiekem missen we iets aparts in deze line-up.

crave01

crave02

Vet, een Fatbike?!
Ok, seriously? Blijkbaar… want als The Big S een Fatbike in het programma opneemt, dan kunnen we maar een ding concluderen: ook de Fatbikes zijn mainstream geworden. Moest je voorheen naar obscure shops, waar meer bier en koffie aanwezig is dan fietsen en betekende het kopen van een Fatbike ook meteen dat je een baard moest laten staan en minstens 1 tattoo en piercing moet hebben. Tegenwoordig kun je ook gewoon als ambtenaar/docent/rijschoolhouder/politieagent/whatever naar de locale Speci-Concept Store gaan en daar een fiets met heule dikke banden bestellen. Natuurlijk, Specialized zou Specialized niet zijn, als ze er niet hun eigen draai aan gaven, dus bombproof ijzer met bagagedragernokjes all-over-the-place zijn niet aan deze Fatbike besteed. Een clean uiterlijk is dat wel! De naam van het beestje is overigens Fatboy… maar misschien veranderen ze die naam voor 2015 in Ftaboy, in verband met die andere Fatboy

fatboy1

fatboy2

En die mooie Velozine-design schoenen…?
Waren de S-Works mountainbikeschoenen afgelopen jaar nog verkrijgbaar in een gelimiteerde Velozine-design editie, voor 2014 is het afgelopen met de pret. Wel komt de S-Works schoen in zowel een XC als een Trail versie, en dat is natuurlijk goed nieuws voor de Enduro boys & girls. De schoenen komen in de kleuren zwart, wit of zwart met wit of wit met een beetje zwart. Sowieso lijkt een sobere kleurstelling bij Specialized de trend voor 2014 te zijn, want ook de fietsen zijn redelijk ingetogen. Het verkoopt natuurlijk altijd goed, niemand wil immers opvallen, maar een spannend en fris kleurtje mag van ons wel.

De XC versie van de S-Works schoenen, slank als altijd.
sworksxcshoe

De Trail versie met wat meer ‘stootrubber’.
sworkstrailshoe

Veel…
Voor 2014 heeft Specialized veel fietsen in het programma. Als we het tot de mountainbikes beperken, hebben ze maar liefst 13 series: S-Works, Camber, Crave, Demo, Enduro, Epic, Hardrock, P.Series, Status, Stumpjumper FSR, Stumpjumper HT en WMN MTB (womens). Na het tellen van 120 (!) mountainbikes in die verschillende series, was ik de tel kwijt. Gespecializeerde (haha) Concept Stores zijn geen onderscheidend iets meer voor fietshandelaren, maar met een dergelijke omvang een pure must, wil je nog enigzins iets van de collectie kunnen tonen! Eén ding is zeker: als je uit deze collectie geen passende fiets kunt kiezen, dan ligt het aan jezelf… Dat, of je wil iets wat nog niet mainstream is.

Het Demo downhill model wordt in 2014 ook voorzien van… een Ohlins achterdemper! Zou dat de invloed van Eli Tomac en Aaron Gwin zijn…?
demo_ohlins

retroshirt

Specialized_xctrail

Tekst: Coen de Jongh
Foto’s: Wil Matthews

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments