Swrve fietskleding: pandaberengoed!

Swrve, het zal de meeste onder ons weinig zeggen, en heel gek is dat ook niet. Het merk komt uit de Verenigde Staten en kent vooral afzet door zogenaamde urban communters in eigen land en de UK. De twee oprichters van Swrve zijn begonnen met het merk omdat ze er naar eigen zeggen er niet uitzien in lycra. Op zich een prima reden, maar hoe zie je er dan wel goed uit op de fiets? Swvre richt zich in de eerste plaats vooral op personen die hun fiets als vervoermiddel zien en die zich op plaats van bestemming niet gegeneerd willen voelen door in het oog springende (dan wel confronterend, intimiderend, stimulerend) strakke fietskleding. Daarom produceert Swrve fietskleding, die er niet direct uitziet als fietskleding. Vergis je echter niet, het ontwerp en de materiaalkeuze zijn wel degelijk tot stand gekomen met het gebruikersgemak op de fiets op de eerste plaats, het is echter wel de bedoeling dat de kleding ook naast de fiets representatief blijft. De Britse importeur van Swvre vertelde ons dat veel van de items uit de collectie ook prima te gebruiken zijn op de mountainbike. Hij nodigde ons uit om twee stukken uit te proberen, een base layer en een baggy shorts, beide vervaardigd van eigenzinnige materialen.

WWR Shorts
Vers uit de verpakking voelen de shorts comfortabel en degelijk aan. De WWR (wat staat voor Water and Wind Resistant) stof is bestaat voor 90% uit nylon en 10% uit spandex en is behandeld met een waterafstotende component. Om het niet te klef te krijgen in de broek, claimt Swrve dat de stof ondanks water en wind buiten te houden, wel ademend blijft. Om er achter te komen of dit in de praktijk ook daadwerkelijk het geval is, zit er maar een ding op: aantrekken en fietsen maar!

Swrve03

De broek zit direct opvallend comfortabel en past perfect. Het beetje stretch in de stof en de niet overdreven buggy pasvorm zorgen zorgen ervoor dat je erg beweeglijk bent op de fiets en dat de broek nooit in de weg zit. Niks is irritanter dan met het kruis van je broek achter het zadel te blijven hangen, of misschien nog wel erger: dat je kuiten bij iedere kniebuiging worden aangetikt door je broekspijp… of ben ik de enige die daar geestelijk compleet aan onderdoor kan gaan?

Wat betreft de eigenschappen die Swrve van de broek claimt kan ik zeggen dat de stof prima ademend is, compleet waterdicht helaas niet. Tijdens een wolkbreuk gaat deze broek je niet compleet droog houden, een gewone bui of een flinke plas zijn daarentegen dan weer geen probleem. En dan nog, naast zijn waterafstotend vermogen blijft het een uiterst comfortabele broek van hoge kwaliteit. Verder is de broek uitgerust met voldoende zakken en subtiele reflecterende details. De WWR broek is verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes, van shorts tot volledige lengte.

Bamboo Shirt
De mensen van Swrve waren zo vriendelijk om ons naast de WWR Shorts ook een Bamboo Shirt mee te sturen. Dit wederom eigenzinnige materiaal wordt grotendeels gemaakt uit (je kunt het waarschijnlijk zelf al invullen) bamboe, aangevuld met 30% katoen en tot een fijn vezelige stof verwerkt. Volgens Swrve zijn de vezels super zacht en heeft de stof een hoog zweetafdrijvend vermogen, met andere woorden uiterst geschikt als onderkleding of als tricot op een warme dag.

Swrve01

Bamboe; ik voel me bijna schuldig om het shirt aan te trekken omdat ik het niet op mijn geweten wil hebben dat er ergens op de wereld een panda zijn lunch aan hem voorbij ziet gaan omdat ik er zo-nodig een stukje in moet gaan fietsen. Dit schuldgevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon als ik het shirt aantrek, mmmhhh, zo zacht, alsof je met een panda knuffelt! Het past nauwsluitend om het lichaam zonder ergens echt strak te zitten. Aan de achterzijde is het shirt iets langer, zoals een goed fiets shirt betaamt.

Voor de degenen die Merino gewend zijn zal het zweetafdrijvend vermogen misschien een heel klein beetje tegenvallen. Tijdens lange ritten met hoge temperaturen begon het shirt toch soms wat te plakken, waardoor het materiaal wat afdoet ten opzichte van Merino. Wat wel opvalt is dat de stof weigert om te gaan stinken (iets dat ik dan weer niet met panda’s associeer), hoe veel je er ook in zweet! Ideaal als je na het fietsen nog iets gaat drinken of naar je werk fietst en toch fris voor de dag wilt komen.

Naast de long sleeve waar in wij ons mochten uitleven, is het bamboo shirt ook verkrijgbaar met korte mouwen en voor wie de smaak van bamboe te pakken heeft zelfs als hoody.

Swrve02

Naast de kleding die wij testten biedt Swrve nog een breed scala aan andere kledingstukken aan, van softshell’s tot koersklakskes, waar het prima in fietsen is. Een officieel dealerkanaal in Nederland is er momenteel nog niet, wel is er een webshop. Kleding passen is dus niet zo gemakkelijk, maar de maattabellen op de site en een retourservice bieden hier de uitkomst.

Tekst: Pieter d’Haens
Foto’s: Jeroen van den Brand

Meer informatie: www.swvre.co.uk

Geplaatst in Reviews.
Subscribe
Notify of
guest
4 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Ninko
Ninko
10 jaren geleden

Gelukkig is er al een woord voor die kleding. Lillek! Het zal vast lekker zitten, pandastof enzo. En het ziet er misschien minder flitsend uit dan wielrenkleding, maar om het nou mooi te noemen. Smaak is persoonlijk natuurlijk. het is net alsof iemand zo voor de eerste keer een mtb leent, een ouwe korte broek en een shirtje van zolder pakt en dan een stuk gaat biken. Ik vraag me dan ook direct sterk af of ik iemand liever zie lopen in de stad of in t dorp na zijn fietstochtje in fietskleding dan in dit setje, want vergeleken met… Lees meer »

Tjeerd
Tjeerd
10 jaren geleden

Dit setje ziet er idd niet zo uitnodigend uit. Maar ik heb ook even op de site gekeken en daar ziet de kleding er al veel beter uit. Lijkt echter meer gericht op de stadsfietser.

Lars
Editor
Lars
10 jaren geleden

panda’s… we should’ve known. :-)

Aangezien het uit bamboe gemaakt is: is hier “iets ecologisch” over te zeggen, en doet de fabrikant dit zelf?

Pieter
Pieter
10 jaren geleden

Lars,

Ik heb gezocht naar logotjes of keurmerken maar nergens wordt “Eco” of “Organic” vermeld… daarom dus maar even aan meneer Swrve gevraagd:

“The bamboo is the good stuff and sourced correctly (some bamboo is very bad for the environment with regards to how its processed and then coloured), having said that all new products manufactured are not as good for the environment as not making them in the first place so we don’t put ‘badges’ on the goods saying eco etc… Its not the sort of bamboo that Pandas eat so your OK. ”

Gelukkig wel panda vriendelijk dus.