Vaude Gravit 10+3 + Camelbak Antidote: geslaagde groen-grijze combi

Vraag: Hoe maak je een fietsrugzak “groen”? Het Duitse Vaude heeft -deels- een antwoord op die vraag.

Geheelonthouder?

Na onze aankondiging eind 2012, en de Green-oil test, is het nu tijd voor een testverslag van de Vaude Gravit 10+3 fietsrugzak. Op het eerste gezicht een doodnormale rugzak, maar dan wel één uit de milieuvriendelijke Green Shape lijn.

Opmerkelijk: Vaude presenteert de Gravit als fietsrugzak, met alle voorbereidingen voor een waterreservoir. Maar hij wordt zónder geleverd. Waarom? Quite simple: Vaude produceert nog geen “groene” (plaats hier uw algengrappen) waterreservoir. Wat te doen? Drinken moeten we toch. En gerecyclede PET-flessen meezeulen is ook zoiets… Daarom werd de rugzak voorzien van een 3 liter Camelbak Antidote waterreservoir.

Vaude_Gravit_004

Zwart van buiten, groen van binnen?

Green Shape

Vooropgesteld: het minst milieubelastende produkt is géén produkt. Maar met de Green Shape lijn produceert Vaudé een lijn producten die -volgens Vaude- ecologisch gezien gezien “best of market” zijn, met behoud van alle functionele eisen. De toegepaste materialen en technologieën verschillen per produkt, maar de produkten voldoen aan minimaal één van de volgende kriteria:

Kritische noot: In de Gravit wordt in ieder geval Bluesign materiaal gebruikt. Meer diepgaande specifieke informatie over de Gravit kon de importeur ons helaas niet geven. Zo blijft het voor de kritische consument lastig om te doorgronden waar de milieuwinst precies zit, en hoe groot die is. 

 

Vaudé biedt overigens nog geen “einde levensduur recyclingsprogramma”, maar terugsturen naar de fabrikant kan natuurlijk altijd…

jekanmurugop!

De Gravit 10+3 is een dagrugzak, en daarmee een stuk volumineuzer dan een compacte old skool Camelbak Rocket. Om een dag comfortabel te kunnen fietsen is het belangrijk dat rugzak goed kan worden ingesteld op de drager en niet te sterk aanwezig is. En o ja, dat hij ook op die monsterdrop op zijn plek blijft zitten.

En dat lukt. De Gravit ligt stabiel op je rug, zonder dat de sjorbanden al te hard moeten worden aangesleurd. De rugkussens zijn eenvoudig maar comfortabel en voorkomen drukplekken. De nierkussens aan de buikband fixeren de rugzak zijdelings goed.

De lengte van de schouderbanden, en hiermee de hoogte van de rugzak op je rug, is eenvoudig verstelbaar door aan de rode lusjes te trekken. Een mooi en stevig systeem. Onze testrijder (1.9 m , lange benen, korte torso) draagt de rugzak nu zo dat hij nog net bij de achterzakjes op zijn shirt kan.

Vaude_Gravit_001

Verstellusjes

Stauraum

De Gravit 10+3 is een lichte dagrugzak, en de 10 liter Stauraum is genoeg voor een flinke dag fietsen. Denk: vol waterreservoir, pompje, minitool, binnenband, eten, landkaart, telefoon, reservepat, zonnebrand. En met het openen van een ritsplooi krijg je er nog eens 3 liter bij. En dan kunnen zelfs overmaatse knie-scheenpads mee.

Wat tegenvalt: het relatief kleine aantal interne organisatievakjes. En de externe gaasvakjes aan de zijkant zouden wat groter mogen om er in te kunnen reiken zonder de rugzak af te moeten doen (liftpas!).

Helmnet en regenhoes worden meegeleverd en zijn afneembaar.

Camelbak Antidote waterreservoir
Blaaspionier Pionier Camelbak introduceerde de Antidote in 2011. Het verdict na enkele weken gebruik: een serieuze verbetering ten opzichte van de vorige generatie. De dop is nu ook zónder handgereedschap (…) te openen en te sluiten. En dankzij de nieuwe slangaansluiting met automatische afsluiter is het reservoir snel uit de rugzak te nemen.

De overige eigenschappen zijn al langer bekend. Door een intern schot blijft het reservoir mooi plat en klotst niet. Het mondstuk is perfect.

Reservoir en slang zijn inwendig voorzien van een bacteriewerende laag. Verder meldt Camelbak dat het reservoir gemaakt is zonder  BPA.

Vaude_Gravit_002

Camelbak Antidote. De slangisolatie is optioneel.

De combinatie

Prima. Het Camelbak reservoir past goed in de rugzak en laat zich eenvoudig fixeren met een klittebandje. Nadeeltje: de schouderbanden van de rugzak bieden te weinig fixering voor de slang. Een optioneel clipje weet raad.

Adviesprijzen

  • Vaude Gravit 10+3: € 75
  • Camelbak Antidote: € 40
  • Camelbak clip en slangisolatie: circa € 12

Ter vergelijking: “non -green” Vaude Aquarius 10+3, inclusief 2 liter Vaude drinkreservoir: € 92

Ter vergelijking: Camelbak Mule NV, met 12 liter ruimte en 3 liter reservoir: € 130

Vaude_Gravit_005

Zijaanzicht. De Velozine-blauwe liftpas is optioneel

Conclusies

Onze testrijder was al een tevreden gebruiker van een Green Shape winterjas en een dito burger-rugzak (deze laatste is gemaakt van -komen ze tóch nog van pas- gerecyclede PET-flessen). Daar is nu de Gravit bijgekomen. De functionaliteit van deze producten is gewoon op orde. Met als bonus een iets verminderde milieubelasting.

Daarbij combineert de rugzak goed met het perfecte Camelbak drinkreservoir.

De geteste combinatie is niet direct de goedkoopste optie, maar ook zeker niet de duurste. Aan jou de keus…

Meer informatie: www.vaude.com, www.camelbak.com

Tekst: Lars Vogelenzang
Foto’s: Eric Wictor

Geplaatst in Reviews en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments