BMC Speedfox Trailcrew 650b – Slightly Less Big Wheel Concept

BWC. Big Wheel Concept. Zo labelt BMC alles dat ze op de markt zetten met 29” wielen. En dat is op het gebied van mountainbikes bij hun momenteel alles. Herstel; was alles. Oók BMC zwicht voor de iets kleinere grote wielen en introduceert de Speedfox Trailcrew 650b.

BMC getuigt in hun persbericht van zelfreflectie, of noem het voortschrijdend inzicht met een marketingsausje:

“Although the BMC mountain bike product team has been focused on the ‘getting down to business’ aspect of mountain bike wheel sizes for the past few years by concentrating on 29er wheels and tailored BWC (Big Wheel Concept) geometry – rider and dealer demand for 650b wheels could no longer be ignored. The Speedfox Trailcrew is a slight departure from BMC’s fixation with 29er wheels, with the popular alternative of 650b’s. It is the latest result of BMC’s permanent dedication to produce the perfect bike to meet rider demand.
 
The Speedfox Trailcrew Screams “I want to have fun!”  with dedicated 650b Geometry”

Oftewel: horses for courses. Niet iedereen is fan van 29” wielen en het ‘speed’ aspect dat BMC graag aandroeg in de verklaring waarom zij 29ers als ideaal zagen, gaat gewoonweg niet voor iedereen op. Merk daarbij op dat BMC de Speedfox Trailcrew 650b niet in plaats van de 29er Trailfox – met eveneens 150 mm veerweg – aanbiedt. Beide 150 mm fullies zullen naast elkaar in gamma staan.

Overigens vroegen wij ons af waarom men de nieuwste telg juist de Speedfox-betiteling mee krijgt. De 29er all mountain evenknie qua veerweg is immers de genoemde de Trailfox, waar de Speedfox 29er een trailbike is met 130 mm veerweg. Een vraag zonder een antwoord op dit moment.

SF_Trailcrew02
Speedfox Trailcrew 02 – Carbon voorframe, aluminium achtervork, RockShox Pike RC 27,5 Solo Air 150 mm, Cane Creek DB Air Inline demper, SRAM X01 groepset, Shimano XT M8000 Trail remmen, DT Swiss E1700 Spline wielen

De nieuwe Speedfox Trailcrew bezit 150 mm veerweg en is dan ook vooral uitgelegd om meer speelplezier te geven op de trails en zelfs in het bikepark. Daarvoor is de achtervork met 428 mm kort gehouden en is de balhoofdshoek op een relaxte 66,5˚ vastgepind. De bovenbuis is net als bij de 29ers relatief lang, zodat je met een korte stuurpen en breed stuur rijdt, zoals in het Big Wheel Concept. Zou er dan nu SLBWC (Slightly Less Big Wheel Concept) op de frames prijken?

Net als de andere fullies in het BMC gamma, heeft ook de Speedfox Trailcrew de APS veerkinematiek; een veersysteem met twee losse links tussen achtervork en voorframe dat een virtueel scharnierpunt creëert. Ten opzichte van de 29er Trailfox heeft de Speedfox Trailcrew een grotere ratio tussen veerweg aan het achterwiel en demperslag die vervolgens ook méér progressief is. Dat zou een méér ‘plush’ gevoel moeten geven, zonder bij bighits in een bikepark meteen volledig door zijn veerweg heen te blazen.

SF_Trailcrew_detail01

De Speedfox Trail komt is er vooralsnog in twee uitvoeringen; één met een carbon voorframe en één met een voorframe uit aluminium. In beide gevallen is de achtervork van aluminium. De frames zijn voorzien van ISCG kettinggeleider montagepunten, interne kabelgeleiding en geschikt voor Shimano en SRAM aandrijfcomponenten met één of twee kettingbladen, waarbij de voorderailleurbekabeling is uitgelegd voor Shimano’s nieuwe Side Swing versie.

De prijzen zijn stevig: het topmodel, de 02, met het carbon voorframe kost €5599,-. Deze fiets is voorzien van SRAM X01 en de Cane Creek DB Air Inline achterdemper. Voor een sparrtariv van €3699,- heb je een volledig aluminium frame behangen met een mix van Shimano XT en SLX – stevig! Beide modellen komen met RockShox hit-vork: de Pike.

SF_Trailcrew03
Speedfox Trailcrew 03 – Aluminium voor- en achterframe, RockShox Pike RC 27,5 Solo Air 150 mm, Fox Float Performance Series DPS demper, Shimano SLX/XT groepset, Shimano SLX remmen, Shimano Deore naven en DT Swiss E512 velgen

SpeedfoxTC_Geo

BMC Trailcrew Programma
BMC wil je graag in de familie opnemen en lokale dealers er meer toe te bewegen zich ook in de trail/enduro scene te mengen. Daartoe hebben ze een actie opgezet waarbij rijders uit de ‘trailscene’ zich kandidaat kunnen stellen voor een exclusieve deal. Alle uitgekozen kandidaten kunnen hierdoor een BMC Trailfox tegen exclusieve prijzen aankopen (tot 40% korting). Volgens BMC is de toeloop reeds groots, dus als het je wat lijkt is het zaak er snel bij te zijn! Meer informatie over het Trailcrew Programma vind je deze link.

SF_Trailcrew04

Bron: www.bmc-switzerland.com

JB

Posted in Nieuws.