Top 5 van 2014 – Evenementen

Na ons Top 5 lijstje van producten van 2014, komt er natuurlijk een lijst met de evenementen van het jaar. Zoals Matthijs namelijk al terecht opmerkte, vaak concluderen we aan het eind van het jaar dat we te veel gewerkt hebben en te weinig tijd buiten en op de fiets doorgebracht. De beleving van één zijn met de natuur, of dat nou in een ver buitenland is of dicht bij de deur, dat is uiteindelijk toch de essentie van mountainbiken. Dat is het ons verbindende element en eigenlijk maakt het dan al niet eens meer uit of dat je dat vaak of weinig doet, op (hele)dikke of dunne banden, in lycra of baggy style.

Met stip op 1: het Velozine Crew weekend in de Ardennen
Toegegeven, dit was weliswaar een heel klein, beperkt en crew only weekend, dat we met onze redactie in het najaar van 2014 hebben gehouden. Gewoon, huisje voor een weekend huren in de Belgische Ardennen, fietsen mee, goede zin en goede verhalen. Heel veel meer stelde het eigenlijk niet voor, maar het vatte de essentie van een goed fietsweekend in één klap samen. Het is iets wat iedereen kan doen, tegen lage kosten en op rij afstand van Nederland. De Ardennen zijn wat dat betreft de Action supermarkt van de mountainbike mekka’s.

VZcrewdoetgek

2. Enduro World Series
Als je mij vraagt wat mountainbiken nu echt is, dat zal ik je een verhaal vertellen over de Enduro World Series dit jaar in Finale Ligure. Technische trails, mooie locatie, koffie of gelato achteraf en alles en iedereen rijdt door elkaar: oud en jong, veel veerweg en geen veerweg, met full protectie of net met een XC helmpje op en desondanks is er totaal geen rivaliteit. Ook de wedstrijd zelf is zoals het ooit bedacht is: finishen met de fiets waarmee je start, technische assistentie slechts mogelijk na de special stage en niet te panisch doen over warmrijden, masseren of aan het infuus.
Samen met de editie in Crankworx Whistler was dit evenement daarnaast ook nog eens een flinke conditionele uitdaging: geen shuttles, geen liften, gewoon zelf naar boven fietsen! Het aanwezig zijn van ondergetekende bij het evenement in Finale heeft daarnaast zeker bij gedragen aan deze hoge score!

finale02

3. World Championships Hafjell
Dat het Noorse Hafjell een erg mooie omgeving is om te fietsen, dat hadden we al eerder gezien tijdens daar gehouden World Cup’s. Dit jaar vond er het WK plaats en dat kreeg direct een extra lading voor ons toen Michiel van der Heijden er wereldkampioen bij de beloften werd. Hiermee liet hij, 4 jaar na zijn wereldtitel bij de junioren in Mont Sainte Anne, zien dat hij iemand wordt om de komende jaren bij de elite rijders rekening mee te houden. Begin dit jaar stelden we hem al een aantal vragen, komend jaar gaan we maar eens uitgebreider met hem fietsen!

michielsideways

4. Cape Epic
Jaja, die wordt al eeuwenlang georganiseerd, hoor ik je zeggen. Dit jaar was echter dubbel speciaal omdat er a) een Velozine delegatie in de mixed categorie rondreed en b) omdat deze editie eigenlijk de Mud Epic moest heten. Met name tijdens etappe 2 had het weer meer weg van een tropische moesson dan van een lekker dagje zomeren in Zuid-Afrika. Ons eigen Team Eric&Hanneke Velozine team werd uiteindelijk 4e bij de mixed teams.

AbsaCapeEpic_stage7_2

5. MTB Utrechtse Heuvelrug
Het is niet echt een evenement as such, maar dit jaar wordt er keihard gewerkt door locals (waaronder enkele van onze redactieleden) aan de verschillende nieuwe routes die op en rond de Utrechtse Heuvelrug aangelegd worden. No dig, no ride… Het is voor het eerst, dat locals zo sterk verenigd zijn en bouwen aan een duurzame, technische, flowende route, die mountainbikers zal blijven boeien, zonder na een regenbui direct te veranderen in een modderpoel. Het is ook voor het eerst dat er echt een route aangelegd wordt, in plaats van uitgepijld. Als jij daaraan bijgedragen hebt, dan vinden we dat je ook zeker een plek in onze top 5 verdiend, vandaar deze eervolle vermelding van de aanlegwerkzaamheden van enkele routes als evenement van 2014.

DigThat2_03

CJ

Posted in Nieuws.