MTB Utrechtse Heuvelrug: vignet nu officieel van kracht

Begin december van het afgelopen jaar konden we melden dat er een vignet ingevoerd zou gaan worden voor de routes op de Utrechtse Heuvelrug. De vignetten waren in de voorbije weken op een aantal plekken al te koop, maar sinds 1 februari jongstleden is het vignet daadwerkelijk van kracht. Dit betekend dat iedereen die op de routes van Zeist, Leersum, Amerongen, Kwintelooijen en Rhenen gaat rijden dit vignet bij zich moet hebben. De kosten voor het vignet bedragen €7,50 en geven je een jaar lang toegang tot de MTB routes van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug van zonsopgang tot zonsondergang.

mtb vignet NPUH_1

Het gebied is in de voorbije periode flink op de schop gegaan; bestaande routes worden verduurzaamd en opgewaardeerd met nieuwe stukken. Ook compleet nieuwe routes werden aangelegd en dat kon rekenen op flink veel bijval van enthousiaste bikers, waaronder wijzelf! Er ontluikt een prachtig routenetwerk dat volop gebruik maakt van het hoogteverschil dat de regio biedt, waarbij nieuwe singletracks worden aangelegd die enerverend uitdagend zijn.

Trails waar ieder MTB-hart sneller van gaat kloppen! Deze mooie trails komen er niet vanzelf. Jaren lang is er overleg gepleegd om ervoor te zorgen dat het uiteindelijke resultaat ieders goedkeuring kon verkrijgen. Voor de uiteindelijke aanleg werd een beroep gedaan op vrijwilligers, waaronder leden van de lokale sportverenigingen, die met elkaar flink veel werk hebben verzet. Een gunstig bijeffect is de verbroedering dit heeft gegeven en hopelijk basis zal blijken te zijn voor een duurzame instandhouding van het nieuwe trailmekka van Nederland.

DigThat2_02

Het persbericht dat we ontvingen licht verder toe:

Lang voortraject
De mogelijkheden om te mountainbiken op de Utrechtse Heuvelrug waren lange tijd zeer beperkt. In 2007 startte lokale mountainbikers en de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) een lobby voor meer ruimte voor de mountainbiker in dit uitgestrekte gebied. Vele gesprekken met landeigenaren en een onderzoek van de Universiteit Wageningen waren nodig om tot een goed samenwerkingsverband te komen waarin de provincie en onder andere Staatsbosbeheer, Utrechts Landschap en de NTFU participeren. Inmiddels werken ook andere partijen mee aan de realisatie van de routes. De betrokkenen hebben geld, materiaal en menskracht ter beschikking gesteld.

Naast de kosten voor de aanleg, zijn er ook permanente kosten voor het onderhoud. Om al deze kosten op te vangen is het vignet in het leven geroepen. Sinds de bekendmaking eind vorig jaar kon ook dit op veel draagvlak rekenen en kan er al voorzicht gesproken worden van een groots succes voor alle betrokkenen.

Verkoop punten
Het vignet is verkrijgbaar bij een groot aantal fietswinkels en restaurants in de omgeving. Je kan hem ook online bestellen, maar je moet hem dan alsnog ophalen bij een van de participanten hieronder.
 

Rein Veenendaal Fietsen Davidsplein 1 Veenendaal
Fietswereld Dirk Methorst Patrimoniumlaan 25 Veenendaal
Sector2Bikes Rijksstraatweg 40 Elst
Bosrestaurant ’t Berghuis (ook op zondag) Veenseweg 28 Amerongen
DallaCollina Cycling Overstraat 67 Amerongen
Biketotaal Pater Tweewielers Rijksstraatweg 13 Leersum
2Wielerspecialist Driebergen De Sluis 32 Driebergen
Restaurant ’t Jagershuys (ook op zondag) Woudenbergseweg 15 Zeist
Rijwielpaleis Zeist Voorheuvel 70-74 Zeist
Beauforthuis (ook op zondag) Woudenbergseweg 70 Austerlitz
Bikeshop Amersfoort Leusderweg 92-94 Amersfoort
Fietswereld Hans Greefhorst Hamersveldseweg 71-b Leusden
Tweewielerspecialst Rijk van den Brink Eindseweg 11 Overberg
 

Voor meer informatie kan je terecht bij: www.mtb-utrechtseheuvelrug.nl & www.facebook.com/MTBUtrechtseheuvelrug

Tekst: Mark ten Napel

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments