Bontrager helmen: Nu met MIPS technologie

Op het gebied van veiligheid op de fiets gaan veranderingen vaak met golven. Eens te meer gevoed door striktere wetgeving of doordat er een doorbraak is in nieuwe materialen en technologieën. Bontrager lanceert daarom ook 3 helmen met MIPS.

MIPS: een schaal in een schaal
Als je de voorbije tijd op zoek bent geweest naar een nieuwe helm heb je ongetwijfeld de term MIPS voorbij zien komen, maar wat is dat eigenlijk?

MIPS staat voor Multi-directional Impact Protection System. Het is een gepatenteerd concept dat zijn oorsprong kent in uitvoerig onderzoek dat halfweg jaren ’90 gedaan werd aan het Karolinska Institute en Kungliga Tekniska Högskolan in Zweden. Uit de onderzoeken bleek dat bij een crash het hoofd vaak de impact onder een hoek te verwerken krijgt, waardoor de hersenen in de schedel willen roteren. Aan de binnenzijde van de schedel zit een membraan waar de hersenen langs glijden en daarmee fungeert het als een ingebouwd beveiligingsmiddel aan de binnenzijde van het hoofd. De onderzoekers ontwikkelde een concept dat hetzelfde principe toepast aan de buitenzijde van het hoofd.

MIPSTech01

Het MIPS concept scheidt de binnenzijde van de helm ten opzichte van de schaal daar om heen. Deze schaal wordt vrijwel altijd van EPS (Expanded Poly Styrene) gemaakt. Dit materiaal verwerkt een directe impact goed, maar door de toevoeging van MIPS kan de schaal ook met een impact mee roteren en biedt daardoor extra bescherming.

3 Bontrager modellen nu ook met MIPS

Sinds 2010 is MIPS flink in opmars in de fietsindustrie en de lijst met helmfabrikanten die het concept toepassen, groeit gestaag. Aan dat lijstje is inmiddels Bontrager dus toe te voegen. De Starvos, Rally en Solstice helmen zijn vanaf nu uitgevoerd met MIPS.

BontragerSolsticeMIPS01

Solstice MIPS €69.99

BontragerStarvosMIPS01

Starvos MIPS €89.99

BontragerRallyMIPS01

Rally MIPS €139.99

Net als bij alle andere Bontrager helmen komen de nieuwe helmen met MIPS met een Crash Replacement Guarantee. Als je binnen een jaar na aanschaf valt, dan krijg je gratis een vervangend exemplaar. Daarnaast hebben ze bij Bontrager de “Unconditional Bontrager Guarantee”; ben je niet tevreden met de nieuwe MIPS helm, dan neemt Bontrager deze gewoon terug.

Meer informatie: www.bontrager.com & www.mips.technology

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments