Bikeribbon grips: nu nóg luchtiger!?

Kleurtjeskleurtjeskleurtjes! In één van onze BikeMotion 2015 video’s kwamen ze al even langs: De vrolijk gekleurde siliconengrips van Bikeribbon, een klein bedrijfje in Italië. Tijdens een gesprekje op de beurs – espresso verplicht – vertelde de eigenaar dat Bikeribbon de grips zelf in Italië maakt, in plaats van ze in Verweggistan in te kopen. Altijd leuk om te horen!

Bikeribbon stuurde ons op weg met twee sets oranje grips: Een set SiO2 Race met een buitendiameter van 30 mm en een set SiO2 Extralite met een gemeten diameter van 33 mm en… over de hele lengte doorlopende gaatjes?!

BikeRibbon02

SiO2 Extralite: nu nóg luchtiger!?
“Dat maakt dat ze toch niet dik of sponzig aanvoelen, maar een direct gevoel geven zonder hard aan te voelen.”
Om maar met die gaatjes te beginnen… doen ze wat? Om eerlijk te zijn: ja, eigenlijk wel! Mijn medium handen worden niet blij van de meeste dikkere grips. Ze geven me te weinig gevoel van controle omdat ik mijn handen er niet goed genoeg omheen krijg, of soms te zacht aanvoelen. Deze 33 mm dikke grips bevallen me echter prima. Juist door die doorlopende gaatjes kunnen ze plaatselijk zeer makkelijk vervormen. Op de sterkste drukpunten knijp je de gaatjes dicht, zodat je daar het gevoel hebt dat je met een dunnere, massieve grip te maken hebt. Dat maakt dat ze toch niet dik of sponzig aanvoelen, maar een direct gevoel geven zonder hard aan te voelen.

Al na een paar ritten merk ik ook dat deze grips een beetje naar mijn handen gaan staan. Precies op de plek waar je met je “duim-oksel” op de grip zit, is een kleine permanente indeuking in de grip ontstaan. Die eigenschap maakt dat ze de druk goed verspreiden. Erg comfortabel.

Is 33 mm te dik voor je, dan biedt Bikeribbon de 30 mm dikke Race variant. Heb je grote handen, dan is er ook nog de 34 mm dikke Soft zonder gaatjes.

Je handschoenen vinden voldoende grip op deze grips, zowel in droog als nat weer. Dat geldt voor beide geteste varianten.

bike_ribbon_1_VZ

Blauw. ‘s óók mooi.

Het monteren van dit soort grips is uiteraard wat meer gedoe dan het monteren van grips die je vast zet met klemmen. Met een beetje water of een compressor gaat het echter prima. En zeg eens eerlijk, hoe vaak moet je nu werkelijk je grips (de)monteren?

Eenmaal gemonteerd, dan kun je ze met de hand nog wel iets verdraaien. In de praktijk is de klemming echter goed genoeg om daar geen last van te hebben. Wil je bomvast zittende grips, dan raden we toch een setje grips met schroefklemmen. Die levert Bikeribbon overigens ook, maar no way dat die zo comfortabel zijn als deze. Of zo licht. Deze siliconengrips wegen slechts 60 gram!

BikeRibbon01

Tot slot de duurzaamheid: De foto’s laten zien dat de grips snel “smutzig” tonen. Met een beetje schoonmaakmiddel krijg je ze echter weer netjes. Ze zijn wél gevoelig voor beschadigingen. Rag je ze langs een boom, dan zie je dat direct. Dat is dan weer typisch een pluspunt voor harde schroefgrips met nog hardere kunststof of aluminium einddoppen. Over einddoppen gesproken: De meegeleverde oranje doppen met zilveren sticker zien er niet alleen goedkoop uit, ze waren ook in no time kapot. Dat moet beter! Neem in de aankoop dus een setje nette einddoppen mee.

Bikeribbon SiO2 grips zijn verkrijgbaar als Race (30 mm), Extralite (33 mm, met gaatjes zoals getest) of Soft (34 mm), in zwart, wit, rood, oranje, geel, groen, blauw, celeste of fluor roze. De prijs is voor elke kleur en uitvoering hetzelfde: €25,-

BikeRibbon03

Alle gekheid op een stokje: hier de dunnere SiO2 Race

Meer informatie: www.bikeribbon.com
Distributie: www.bike-butler.nl

Tekst: Lars Vogelenzang

Posted in Reviews and tagged , .