Bikepark Leogang | De langste ‘zomer’: Geopend tot in november

Voor veel bikers staat de zomer synoniem aan weken shredden in één of meerdere Alpine bikeparken. En voor velen is die zomer ook altijd te kort. Met het sluiten van de laatste lift ergens eind september zit het er – helaas – weer op voor een jaar. Of je rijdt door naar Salzburgerland, waar Bikepark Leogang dit jaar tot diep in de herfst geopend is. Het bikepark en de lift blijven namelijk tot 5 november open!

Bikepark Leogang: de langste zomer – Shredden tot in november

© Yvonne Hörl

Helemaal vreemd is het niet meer dat een bikepark als dat in Leogang langer geopend is, natuurlijk. Want bikeparken in de échte bergen volgen simpelweg de openingstijden van de liften. Maar de laatste jaren zijn liften in de westelijke Alpen steeds vaker spontaan toch open gegaan bij onverwacht goed weer in het najaar. En dat is iets dat we de jongste jaren steeds vaker hebben. Als toerist is daar alleen lastig op te anticiperen. In Zwitserland (Graunbünden) en Oostenrijk neigt men meer naar een steeds langer (na)seizoen. In Sölden, Saalbach-Hinterglemm en Fiss kan je uiterlijk tot het eerste, tweede respectievelijk derde weekend van oktober nog terecht. En Leogang spant vooralsnog dus de kroon met het eerste weekend van november.

Bikepark Leogang: trails, trails, trails

Als bikespot zouden de dorpen Saalfelden en Leogang geen onbekende naam moeten zijn. Er worden al jaren op het hoogste niveau crosscountry- en downhillwedstrijden georganiseerd, waaronder World Cups en in 2012 en 2020 het WK. Dit jaar werden er zelfs in drie disciplines (XCO, XCC, downhill, enduro) wereledbekers verreden.

Het bikepark zelf bestaat al sinds 2001 en biedt rijders 11 lijnen. Die variëren van flowtrail tot serieuze downhill runs. Ook een pumptrack ontbreekt niet. Een deel is relatief breed en machinaal gegraven – ideaal om snelheid te maken en behouden en los te gaan op talloze tafels en lippen. Daarnaast is er, typerend voor de bikeparks in deze regio, een hoog gehalte aan smalle, technische singletrack. In tegenstelling tot onze singletrack thuis is dit allemaal met de hand gegraven, wat garant staat voor een ruwere en meer natuurlijke route met de nodige wortels en stenen.

Bikepark Leogang: de langste zomer – Shredden tot in november

© Klemens König

Vanaf 2024 komt er ook nog eens 3,5 kilometer singltrack bij, Altschmiede genaamd:

“Markus Hampl, de jongens van Kolap en ik zetten het parcours, dat bijna vier kilometer lang en gemiddeld één meter breed is, volledig met de hand uit. Het kostte ons in totaal ongeveer vijf maanden, met ongeveer 25 meter per dag. We hebben ons volledig aangepast aan het terrein, zonder zelfs maar een enkele boom omver te werpen. We bouwen tafels, step-ups, steile bochten of sprongen waar het terrein ons de mogelijkheid geeft.” – Reini Unterberger, chef trailcrew.

En, hoewel de ‘feestelijke’ opening samenvalt met het bikeseizoen 2024, is het pad gewoon in september af en mag je er zeker op fietsen.

Verder maakt bikepark Leogang deel uit van een groter netwerk. Eén bergrug verder naar het zuiden ligt namelijk Saalbach Hinterglemm, net zo goed bekend om een breed scala aan trails, waaronder vele ‘natuurlijke’. In 2020 bedachten de verschillende skidorpen in de regio dat samenwerken voor één groot netwerk een goed idee zou zijn, en dat is linea-recta overgenomen door de bikeparks in de buurt. De lokale liftpas is zodoende in de hele regio geldig, wat toegang geeft tot 9 liften en ruim 90 kilometer aan trails.

© Klemens König

(Na)zomer aan evenementen

Naast de opening van nog meer singletrack kan je in september ook terecht voor het Bike Festival Saalfelden Leogang, van 15 tot 17 september. Het festival biedt naast ruim honderd exposanten een reeks aan groepsritten, workshops en evenementen waaronder pumptrack- en downhillwedstrijden voor de jeugd. Open inschrijving, overigens, dus iedere jongere mag lekker mee doen. Bijna een maand later is er op 7 oktober een open downhillwedstrijd (met daglicentie) die deel uit maakt van de Auner Austrian Gravity Series.

Kortom: voordat de sneeuw écht blijft liggen is er nog zat te rijden!

Meer info: bikepark.saalfelden-leogang.com/
Onderkomen: saalfelden-leogang.com/en/region-experience/bike/bikehotels

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments