Box One shifterklem voor je racefietsstuur

Box Components is inmiddels al heel wat jaren op de markt met hun groepsets. Aanvankelijk met 11-speed setups, maar later volgde – jawel – 9-speed derivaten. In alle gevallen mikten ze daarmee op mountainbikes, met en zonder trapondersteuning. In generieke zin eigenlijk alles met een recht stuur.

Nu biedt het Amerikaanse merk ook een klem aan om hun shifter op een racefietsstuur te monteren.

Box One Shifter Clamp

Sinds pakweg eind 2016 is Box Components op de markt. Na jaren van ontwikkeling lanceerden ze hun 1×11-setup. Dat begon met een unieke ‘push-push’-shifter. Een schakelaar met maar één hendel die verrassend intuïtief te bedienen was. De ambities waren flink; de groepset zou het vuur aan de schenen leggen bij Shimano’s XT-groepset. Dat bleek een té stevige ambitie en niet lang daarna gooide Box het roer om. Vanwege patentconflicten werd het unieke shifter-concept terzijde geschoven. Een meer generiek exemplaar met twee hendels en een bekende bediening kwam er voor in te plaats. En terwijl de rest van de markt nog eens een kransje toevoegde, zette Box een anti-trend in door met 9-speed setups te komen.

Nu ook schakelen vanaf je racefietsstuur

Sindsien positioneert Box zich meer als het simpele alternatief. Dat breiden ze nu uit naar fietsen met een krom stuur, een racefietsstuur, stuurbocht of racebocht zo u wilt. In plaats van een complexe gecombineerde rem- en schakelgreep te ontwikkelen, bieden ze nu een eenvoudige oplossing voor hun bestaande shifters. Met de ‘Box One 31.8’ klem kun je de 9- en 11-speed shifters van het merk nu óók monteren op je wegfiets, cyclocrosser of gravelbike.

De klem bestaat uit twee delen, waardoor-ie open te scharnieren is. Je monteert hem op het horizontale deel van je stuurbocht met een diameter van 31,8 mm. Dat betekent dus ook dat je niet vanaf je remgrepen kunt schakelen. Dat maakt deze schakelaar tot alternatief voor wie rem- en schakelregrepen niet wil combineren. Dat is misschien maar voor een kleine groep bikers het geval. Een gapend gat vult deze oplossing dan ook niet op, maar het is simpelweg een extra alternatief.

Box’ 11-speed shifter is overigens ook compatibel met Shimano 11-speed mountainbikederailleurs. Dus mocht je die nog een in je doos ‘overcompleet’ in de garage hebben liggen en goedkoop een gravelbike willen opbouwen in een tijd van schaarste, dan biedt Box’ klem misschien een uitkomst voor je.

De Box One Shifter Clamp 31.8 weegt 22 gram en koop je online bij Box voor $ 24,99.

Bron en meer info: boxcomponents.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments