Chris King Press Fit bottom brackets

Als je al enige tijd meedraait in het fietswereldje herinner je je misschien nog de Chris King trapas. De befaamde kwaliteit en duurzaamheid van de balhoofden en naven in een trapas; alle lagerdelen dan dus bullit proof. Jammerlijk kwam de trapas er nooit. Toch bleef meneer King met trapassen bezig. Samen met onder meer Truvativ werd de ISIS standaard ontwikkeld. Dat bleek een van de eerste grootse niet-Shimano-standaarden te zijn die door de fietsbranche omarmd werd. Een voorzichtig succes, al bleef het concept geplaagd door de lastige toleranties die de ISIS-specifieke verbinding tussen as en crankarmen had. Door de toegenomen asdiameter bleken ook de lagers niet enorm duurzaam en daarmee werd de naam door menigeen gekscherend voorzien een voorvoegsel bestaande uit de letters C en R. CRISIS dus!

Een CRISIS-King kwam er ook niet, maar na ook de nodige tijd te hebben genomen volgde dan toch nog trapaslagers volgens het outboard-bearing-principe voor bottom brackets met schroefdraad. Dezelfde lagers, met de 5 jaren garantie, zijn vanaf nu ook verkrijgbaar in diverse Press Fit varianten.

ChrisKingPFbb01

De nieuwe Press Fit 24 en 30 trapaslagers zijn toepasbaar, al dan niet met een conversie kit, voor nagenoeg alle gangbare crankstellen van vandaag van onder meer Shimano, FSA, Rotor en Truvativ. Uiteraard kun je de cups kiezen in kleur naar smaak uit de 9-kleurenwaaier van Chris King.

ChrisKingPFBB_chart

Net als de andere trapaslagers zijn ook deze lagers volledig te servicen en zijn ze middels de specifieke injector makkelijk te smeren.

Exacte levertijden zijn op dit moment nog niet bekend. Prijzen beginnen vanaf €174,90. Voor ceramische lagers mag je hier nog eens €100,00 boven optellen…

Bron: www.chrisking.com

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
5 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Tjeerd
Tjeerd
10 jaren geleden

Pff…. die prijs. Net 35 euro betaald voor een nieuwe bottombracket. Voorlopig geen CK voor mij. Ik zou het wel willen hebben maar die prijs ga ik er in ieder geval nooit voor betalen.

Dennis
Dennis
10 jaren geleden

Hier zit ik al tijden op te wachten, nadat mijn ceramic C-bear al 2 keer vastgelopen is, pff. Nu de R45 naven met schijfrem aansluiting nog, volgens Chris (1 van de 3 Chrissen bij Chris King) komen die 18 juni uit.

Matthijs
Matthijs
10 jaren geleden

ik heb zelf nog steeds geen persoonlijke ervaring met al die nieuwerwetse pressfit trapaslagers, maar al dat gedoe met conversie-dopjes en extra ringetjes, is dat wel een goed idee op een verbinding die zo hard belast wordt en waar zoveel vuil bij komt? Die daardoor zo kraakgevoelig is? Bij wielen gaat het meestal wel goed, natuurlijk. En ook bij je klassiek geschroefde HT-II zit er een plastic dopje tussen het lager en de crank. Maar dat is steeds maar 1 extra dingetje tussen lagerschaal en as. Hier zit sowieso al een kunststof schaal om de lagerschaal en daar komt dan… Lees meer »

Lars
Editor
Lars
10 jaren geleden

Inderdaad, adapter schmadapter! Ik zeg: tijd voor één nieuwe algemene wereldwijde ueberstandaard! ;-)

Zonder dollen: de originele BB30 framepot zuigt, BB30 en PF30 brengen géén lagere Q-waarde, maar wél een smallere lagerbasis en wie een 24mm Shimano as kromt trapt… moet zijn bloedwaardes laten controleren.
Mijn voorkeur gaat dan ook uit naar BSA of Shimano Press-Fit.

Nog een suggestie: Praxis, Rotor en Parlee leveren “PF30 of BB30 frame -> Shimano 24mm crank trapaslagers waarin de pressfitcup en adapter fysiek één onderdeel zijn. Nice!