Corona-virus: Oplopende levertijden en mogelijk géén Olympische Spelen

De kans dat je ook als fietser last gaat krijgen van het Corona-virus wordt alsmaar reëler.

Een overgroot deel van de onderdelen van je fiets wordt in China gemaakt en door de fabriekssluitingen en quarantaines lopen levertijden langzaam, maar zeker op.

Tegelijkertijd zijn de ogen gericht op de aankomende Olympische Spelen in Tokyo; als de uitbraak van het virus niet ingeperkt kan worden, is er een reële kans dat de Spelen in zijn geheel worden afgelast!

Bike Motion Benelux

De Bike Motion Benelux beurs die dit weekend plaats vindt, gaat gewoon door. Op hun website laat de beursorganisatie wel weten dat ze de situatie nauwlettend in de gaten houdt en actie onderneemt als daartoe voldoende redenen zijn.

Vertraging in leveringen

Het Corona-virus brak in China uit rond het Chinese nieuwjaar. Een periode waarbij veel Chinese arbeiders terug naar hun familie reizen om dat samen te vieren. Veel fabrieksarbeiders komen van ver om te werken, dus juist de grote hoeveelheid reizenden maakte het beheersen van de uitbraak lastig. Typisch liggen fabrieken in deze periode al stil. Maar daar wordt ook rekening mee gehouden bij de productieplanning. Door de uitbraak moesten fabrieken op last van de Chinese overheid echter langer dicht blijven en door de ingestelde reisbeperkingen en quarantaines, starten slechts weinig fabrieken op volle kracht terug op.

China is dé fabriek van de wereld: al is het niet van eindproducten, dan is het wel omdat ze een belangrijke grondstofleverancier zijn. Diverse industrieën ondervinden inmiddels al oplopende levertijden van producten en grondstoffen. De fietsenbranche is beslist geen uitzondering. Kleinere bedrijven hebben er het snelst last van. Ze kopen vaak in kleinere hoeveelheden in om investeringen laag te houden. Grotere bedrijven hebben typisch iets meer buffer, maar ook zij zullen last ondervinden. Zo produceert bijvoorbeeld Shimano haar high-end onderdelen grotendeels in Japan, maar het ruwe materiaal betrekken ze veelal bij hun grote buur in het oosten.

De jongste jaren verplaatst de productie van met name frames naar landen als Vietnam en Cambodja. Maar nu het virus zich uitbreid en er vooralsnog geen zicht op het einde van die verspreiding, zal het effect dan ook over een langere periode merkbaar blijven.

Mogelijke impact op de Olympische Spelen

Met nog zes maanden te gaan voor de Olympische vlam wordt ontstoken in Tokyo, het International Olympic Committee (IOC) inmiddels aan dat ergens in de komende twee tot drie maanden een besluit wordt genomen over de voortgang van de Zomerspelen in Tokyo. Bij monde van Dick Pound in een interview in het AP News zal van uitstel geen sprake zijn, noch van een verplaatsing qua locatie; daarvoor is het evenement simpelweg té groot.

Vooralsnog een luxeprobleem…

Een vertraagde levering van je fiets of fietsonderdeel is niet leuk. Het niet door laten gaan van de Olympische Spelen zou voor topsporters een flinke tegenvaller zijn en ook voor toeschouwers en betrokken bedrijven geen tof vooruitzicht. Maar met het oog op de dodelijke slachtoffers die het virus inmiddels op zijn naam heeft, is het goedbeschouwd een luxeprobleem ons er op deze manier druk over te maken… Het is te hopen dat het daar bij blijft.

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments