Fixie Inc. – If it ain’t fixed… it’s probably broken.

Een aantal jaar geleden verraste het Duitse Fixie Inc. ons met creaties die anders waren dan anders. Voortgekomen uit een fietskoerier / singlespeed / fixed achtergrond, presenteerde Fixie Inc. destijds stalen fietsen die met oog voor detail gebouwd waren en belangrijker, met een scherpe prijs. De stijl was te vergelijken met die van de Amerikaanse cult framebouwers die velen malen meer voor hun frames vroegen. Op de Eurobike en de European Handmade Bicycle Exhibition trok de vaak huiselijke stand de aandacht door subtiliteit en er waren altijd wel leuke details te bekijken op zowel one-offs als productie frames. Dit jaar voegde Fixie Inc. een mountainbike aan het assortiment toe, die echter het prototype-stadium niet ontgroeid is.

Afgelopen vrijdag kwam vanuit Karlsruhe het bericht dat Fixie Inc. haar activiteiten aan het eind van dit jaar definitief staakt. Recep Yeşil en Holger Patzelt, de oprichters en eigenaren van het merk, hadden weliswaar een goed gevoel voor de bewegingen op de Europese markt, maar dat alleen is niet genoeg om te overleven. De teloorgang van het merk lijkt voort te vloeien uit het aloude probleem van flinke groei bij kleine ondernemingen. Tussen een bedrijfsgrootte van twee man en een onderneming met een arsenaal aan competente werknemers zit een groot niemandsland, waarin het lastig is om levensvatbaar te opereren. De groeistuipen moeten dus ook echt groots zijn en – belangrijker nog – opgepakt worden door de markt om de onderneming overeind te houden. Dat was precies het probleem bij Fixie Inc.; niet voldoende ‘kritische massa’ qua aantallen afgezette fietsen, klinkt de verklaring.

De gehele inventaris en de rechten van het merk zijn naar zeggen overgedragen / verkocht aan een online-aanbieder van fietsen. Daarnaast houden Yeşil en Patzelt nog een soort fabrieksopruiming van hun proto’s, demo’s en showfietsen alsmede een afscheidsfeestje op zaterdag 17 december. Degenen die nog iets leuks willen hebben voor niet al te veel… het is misschien het ritje naar Karsruhe waard…

We hadden deze nog op onze wishlist van testfietsen staan, maar zullen het dus alleen nog maar kunnen stellen met de foto’s en deze video:

Bron: www.cycles-for-heroes.com

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
Dennis
12 jaren geleden

Crap! Weer een kleine fietsenbouwer omgevallen. Het lijken wel banken….

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

Jammer inderdaad, ik vond het sympathiek spul.

Gene
Gene
12 jaren geleden

Waarom houden ze het dan niet zo klein mogelijk? Zoals ik uit de tekst kan opmaken, zijn (te?) gretig geweest. Jammer, want hun product was prachtig!! Mijn collega rijdt op een Fixie inc. Een mooie beltdrive fixie. Erg cool ding. Ik was ook benieuwd naar hun 29″ spul.

Jeroen
Admin
Jeroen
12 jaren geleden
Reply to  Gene

Kort door de bocht; Leuke designs is 1, maar scherpe prijzen maken uiteindelijk toch een belangrijk deel uit van je verkoopbaarheid, zeker in dit soort segmenten. Door te onderhandelen kun je scherp inkopen, maar daar gaat een goede inschattingen op je te verwachten omzet aan vooraf. De weg te zetten aantallen (fietsen red.) zijn daarin dé troef om de prijs drastisch te laten dalen. Wanneer je onder zo’n omslagpunt blijft zitten, kun je nooit echt scherpe prijzen garanderen, waardoor je minder verkoopt. Door veel in te kopen kun je dat misschien wel, maar je hebt nog geen zekerheid van de… Lees meer »

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Inderdaad jammer… @ Gene: te gretig vraag ik me af. Uiteindelijk gaat het er wel om dat je een boterham verdient. Ik vermoed dat dit een paar creatieve jonge gasten zijn die precies op tijd begonnen zijn en daarna op de fixie-fad zijn komen bovendrijven. Je stelt je voor dat ze nu een hypotheek hebben en moeten gaan nadenken over de financiering van toekomstig/reeds aanwezig kroost. Dan zou ik ook mijn geld niet blijven zetten op die paar fixie-frames die je ook nog betrekkelijk goedkoop wegzet. Vergelijk OnOne, Surly, Salsa. Allemaal jongens die op een gegeven moment serieus moesten worden,… Lees meer »

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Ah, ik was aan het typen tijdens Jeroens post. Dat lijkt me inderdaad het onderliggende mechanisme. Daarnaast nog mijn speculatie over de rationale achter een zucht naar wat groei.

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

Tsja, en Gène… zou jij een bedrijf starten om het zo klein mogelijk te houden? Uitmuntende product-markt combinaties zijn voorwaarde om een bedrijf überhaupt levend te maken en leiden automatisch tot vraag en dus groei. Vervolgens kom je in de afwegingen terecht die Jeroen schetst.

Gene
Gene
12 jaren geleden

Ik bedoelde met te gretig: waarom al in zoveel landen willen beginnen en als je dan wil in die landen begint, snappen ze dan jouw product? Een winkel die jouw producten verkoopt en niet genoeg omzet genereert kan of het product niet in de markt zetten door het niet goed te snappen, of niet volledig achter het product staan. In beide gevallen heb je dan niet de juiste winkel voor je product te pakken. Hoewel het prachtige fietsen zijn, waren ze waarschijnlijk weer net niet onderscheidend genoeg om zichzelf goed verkoopbaar te maken. @Matthijs en JeroenK: met zo klein mogelijk… Lees meer »