Fox 2015: Wie jarig is, doet zijn huiswerk!

Wie jarig is… doet zijn huiswerk! Oh en heeft wat te vieren. Dat blijkt het credo te zijn geweest bij Fox. Fox is inmiddels al 40 jaar bezig als demperspecialist en trakteert daarom op nieuwe vorken.

Laten we eerlijk zijn: 2013 was, als we afgaan op eigen ervaringen en talloze reacties op internetfora, niet het beste jaar voor Fox. De kwaliteit bij sommige (vaak eerste-montage) vorken liet te wensen over en de omschakeling naar het nieuwe CTD dempingsprincipe met meer compressiedemping werd niet door iedereen met open armen ontvangen. Er moest dus huiswerk worden gedaan en dat resulteert nu in een aantal vernieuwingen voor het nieuwe jaar… Het is immers al april, dus dit jaar is al bijna voorbij natuurlijk.

Huiswerk af, tijd voor een herexamen
De Fox techneuten hebben hard gewerkt aan de verbetering van de afdichtingen en geleiding van zowel de vorkpoten zelf alsook de interne systemen. Daarmee zou de kracht waarmee de vork in gang schiet gereduceerd moeten zijn, zodat kleine oneffenheden beter opgevangen kunnen worden.

Daarnaast heeft men de compressiedemping van de 32 Float en 34 Float serie vorken aangepast om die fijngevoeligheid op kleine oneffenheden verder te verbeteren. De huidige modellen hebben wat meer ‘platform’ (= hogere kracht nodig om de vork te laten aanspreken) en dat werd door niet iedereen als positief ervaren.

Float32_01
32 Float

De Factory topmodellen met de CTD (Climb, Trail en Descend) demper kende een instelmogelijkheid voor de compressiedemping in de Trail stand. Die instelmogelijkheid is nu vergroot van 3 naar 7 kleinere stapjes voor de fijngevoeligen onder ons.

Feest, dus ook wat speciaals
In beperkte oplage zullen er 3 vorken beschikbaar zijn met een stealth editie. Hierbij zijn niet alleen de stickers maar ook de knoppen en overige hardware in het zwart uitgevoerd.

Float34_blck
34 Float, in een gelimiteerde stealth black uitvoering

Deze stealth versie is verkrijgbaar als:

  • Fox 32 – 29“/100mm CTD w/Trail Adjust
  • Fox 34 – 27,5“/160mm CTD w/Trail Adjust
  • Fox 40 – 26“/203mm RC2

Nieuwe 36 serie
Nadat de voorbije jaren de 32 Float en 34 Float de meeste aandacht kregen, was het nu tijd voor een flinke update voor de 36 Float serie. Voor 2015 hebben deze vorken voor het agressievere fietssegment een nieuw chassis gekregen. Uiteraard meten de bovenpoten nog altijd 36 mm (what’s in a name) in doorsnede. De onderpoten zijn voorzien van nieuwe dropouts die het mogelijk maken om zowel een 20 mm als een 15 mm steekas te gebruiken. Hoe dat werkt, wordt uitgelegd in deze video.

Fox36_DO

Intern is de stalen veer voor de negatieve veerweg vervangen door een luchtdemper constructie zoals bij de dikke 40 Float downhill vorken. Dit systeem heeft een negatieve veer die op luchtdruk werkt en zichzelf balanceert ten opzichte van de positieve hoofdluchtveer. Dit bespaart ook gewicht. Fox claimt dat de 26″ versie van de nieuwe 36 Float ‘slechts’ 1900 gram weegt.

Float36
36 RC2 met optionele retro decals ter ere van het 40-jarige bestaan

Dempen doet de vernieuwde 36 middels de ‘vertrouwde’ FIT RC2 demper. De verbeterde seals en geleiding voor de poten en de interne delen zoals bij de 32 en 34 Float serie vorken vinden ook hun weg naar de nieuwe 36, inclusief alle Talas modellen. Oók zal er in 2015 nog een VAN model met een stalen veer in plaats van een luchtveer in de 36 serie te vinden zijn.

De 36 zal er zijn voor alle drie de gangbare wielmaten. In 26″ heb je de keuze tussen 160 mm en 180 mm veerweg. Voor de 27,5″ versies is dat 160 mm en 170 mm en de aller grootste wielmaat kun je combineren met 150 mm of 160 mm veerweg.

26″ is not dead
Fox snapt dat er nog veel fietsers zijn die met die oude wielmaat rond rijden. Naast 27,5″ en 29″ modellen blijft Fox dus ook in 2015 nog altijd 26″ vorken leveren. Niet alleen bij de 36, maar ook de 34 en 32 Float series zijn toe te passen bij alle wielmaten.

Bron: www.ridefox.com

JB

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments