Marianne Fox – euh, DT

Vraag Jan met de pet naar sportfietsende vrouwen en het eerste wat hem te binnen zal schieten: Marianne Vos. Zelfs de erfenis van Tinus, in leven gehouden met massale vrouwenritten, kan daar niet aan tippen. Het palmares van Vos is indrukwekkend, bizar eigenlijk. Zeker als je bedenkt dat ze… pas vijfentwintig is. En ik zal het maar eerlijk bekennen: ik ben fan. Fan van haar drive, fan van haar grinta, fan van haar ontwapenende nuchterheid – ja, zelfs van haar behoudende schuchterheid. Op een fiets met krom stuur heeft ze intussen echt niets meer te bewijzen en al tijdens de Olympische Spelen van Londen vroeg ik me af – de wens was hier vader van de gedachten – of mountainbike niet een leuke nieuwe uitdaging zou zijn.

Toen kort na de OS duidelijk werd dat Vos dat inderdaad wel eens wilde proberen heb ik even zitten juichen achter mijn scherm. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat, maar het is sowieso goed nieuws voor de mountainbike sport! Ze reed al lekker mee tijdens Egmond-Pier-Egmond op het strand (15e overall, vóór bijvoorbeeld Sir Bart en Maarten Tjallingi), maar dat had met de Olympische cross country natuurlijk niets te maken. Voor sommigen is het een beetje de vraag of ze het technisch bij kan benen. Ik maak me daarover niet zoveel zorgen. Ik heb op het mountainbike parcours van Dorst zelf wel eens mogen aanschouwen hoe handig ze is op een crosser (elke bocht met een beetje uitbrekend achterwiel). Een beetje specifieke training van downhill veteraan slash techniekgoeroe Oscar Saiz en wat wennen aan lomp, steil en stenen en ze rijdt vlak achter de besten, is mijn voorspelling. Het is in ieder geval nu al goed genoeg om er een filmpje van online te gooien.

http://www.youtube-nocookie.com/watch?v=4nP4Gv71pnQ

En – daar was dit bericht om begonnen – het was goed genoeg voor een tweede plaats in de korte proloog van de tweede ronde van de Cyprus Sunshine Cup, de Afxentia etappekoers. Blaza Klemencic won de proloog, derde was Adelheid Morath. Bij de mannen won Emil Lindgren voor Jaroslav Kulhavy en, kijk eens aan, Henk Jaap Moorlag. Morgen is een cross country in lijn van 45 kilometer, zondag een reguliere cross country race. Kijken wat daar gebeurt!

toevoeging zondag 3-3: Nou, de mogelijke eerste twijfels kunnen inderdaad overboord, twee overwinningen later. Zaterdag won Vos met meer dan drie minuten voorsprong, zondag kwam ze in de reguliere cross country ook weer met ruime voorsprong over de streep. Bij die laatste overigens wel geholpen door twee lekke banden van Blaza Klemencic, die uiteindelijk pas veertiende werd maar daarvoor bij Vos kon blijven. Bij de mannen was het podium in de tweede en derde manche gelijk: Giger één, gevolgd door Kulhavy en Skarnitzl. Prachtige resultaten dus voor het Giant Pro XC team. Voor Vos zijn de volgende doelen op de mountainbike de wereldbeker manches in Val di Sole en Andorra in juni en juli.

Matthijs Gerrits

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments