MTB Utrechtse Heuvelrug breidt uit met route nummer 8

Lage Vuursche opgenomen in routenetwerk én op de schop!

Net ten noordoosten van Utrecht ligt de mountainbike route Lage Vuursche. Ingeklemd tussen de A27, Bilthoven en Soest slingert de route 10 kilometer lang over grotendeels specifiek aangelegde paden. De route kent geen noemenswaardige hoogtemeters, maar vlak is ie allerminst. Boomwortels worden niet gemeden en in droge perioden kan het er op plekken erg mul zijn. Voor velen is het dan ook een uitdagend parcours. Alleen is ie niet altijd even aantrekkelijk. In natte perioden wordt het al snel een modderfestijn en rijdt je van plas naar plas.

Lage Vuursche V2.0

Dat gaat echter veranderen! Sinds kort is de route opgenomen onder de paraplu (…) van het overkoepelende routenetwerk van de MTB Utrechtse Heuvelrug en gaat deze op de schop. Wat zeg ik; de eerste werkzaamheden zijn al in volle gang!

De MTB-route Lage Vuursche bestaat voor een deel uit matig onderhouden en slecht aangelegde paden, waar veel water blijft staan en waar we steeds meer watererosie krijgen (plassen en bodemslijtage). De route is daardoor niet toekomstbestendig.MTB Utrechtse Heuvelrug

De route krijgt een flinke upgrade, waarbij dus specifieke aandacht wordt besteed aan het tegen gaan van erosie en betere afwatering. Zodoende moet de route dus beter bestand zijn tegen weersomstandigheden en is deze beter te onderhouden. Betekent dat dan dat één van de kenmerken van de huidige route – de vele boomwortels – plaats zal maken voor iets meer egale trails? Nee, niet per definitie. Daar waar mogelijk worden die technische passages in de route behouden, zolang de waterafvoer op die plekken beter geregeld kan worden. Men heeft de expliciete wens om het karakter van Lage Vuursche ‘oude stijl’ te behouden bij de upgrade naar V2.0.

Zelfs met een beetje regen veranderen sommige mountainbikeroutes in modderfestijnen. Zoals hier te zien is op de oude route van Austerlitz. Dat kan best leuk zijn en vies worden is onderdeel van de sport. Heel duurzaam is het helaas niet. Wat ooit als singletrack begon, kan in natte perioden vrij snel een breed pad worden. Het was één van de redenen waarom ook de Austerlitz route op de schop ging.

De ‘upgrade-ploeg’ werkt in dit gebied samen met het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, Staatsbosbeheer en enkele particuliere Landgoedeigenaren. Deze week zijn de eerste nieuwe delen uitgevlagd en de eerste meter singletrack uitgegraven en klaar gemaakt. De verwachting is dat medio tot eind november van dit jaar ‘Lage Vuursche V2.0’ klaar zal zijn voor gebruik.

Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug: Eén groot bike park
De upgrade van deze route is de eerste stap. Er wordt ook hard nagedacht over een vervolgstap in de vorm van een verbinding met de routes Zeist/Austerlitz. Zodoende zijn we weer een stap dichter bij een een groot aaneengesloten netwerk in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waarbij je dus vanaf Lage Vuursche tot aan Rhenen zo goed als volledig onverhard kunt biken.

Eén van de redenen van de upgrade is ook om de druk op andere gebieden te verlichten. De Utrechtse Heuvelrug is een hotspot voor bikers vanuit het midden en westen van het land. Om het niet te druk te maken op slechts een paar routes, is spreiding én diversiteit dus nodig. Simpelweg: méér gevarieerde offroad kilometers dus – en dat juichen we natuurlijk van harte toe!

Vignet

Om vernieuwing en onderhoud te kunnen bekostigen zal de mtb route van Lage Vuursche per 1 januari 2018 onder de vignetplicht van MTB Utrechtse Heuvelrug vallen. Lokaal zullen er waarschijnlijk ook vignetten verkrijgbaar zijn, maar op het moment dat we dit bericht schrijven is nog niet bekend waar.

Vrijwilligers

Mocht je je handen uit de mouwen willen steken en een bijdrage willen leveren aan verbouwing van de route, meld je dan aan op de Facebook pagina van MTB Utrechtse Heuvelrug. Meewerken aan de de aanleg van een nieuwe route waar je zelf later overheen kunt rijden is toch echt een stukje verrijking van je hobby en sport!

Posted in Nieuws, Routes and tagged , , , , .

Reacties

avatar