MTB-vignetten 2019

Vignetten voor routes NM en UHR voor het nieuwe jaar

Het einde van het jaar nadert. Tijd om na te denken over sportieve doelstellingen voor het nieuwe jaar, of bijvoorbeeld over welke upgrade je aan je fiets (of jezelf wilt) doen met je dertiende maand. Misschien wil je die upgrade wel als cadeau tijdens de feestmaanden, als je tenminste het hele jaar braaf bent geweest.

Daarover gesproken: jij rijdt toch ook braaf met een geldig MTB-vignet op de MTB-routes waar dat verplicht is? Niet om ‘burgerlijk en conformistisch’ te zijn, maar wel omdat je ook in de toekomst de bossen in wilt met je fiets en gebruik wilt blijven maken van goede routes. Maar die insteek had je natuurlijk al… 

In Nederland zijn er twee partijen die vignetten uitgeven: Natuurmonumenten en MTB Utrechtse Heuvelrug.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten (NM) heeft meer dan 250 kilometer aan paden voor mountainbikers. Voor een deel daarvan geldt een vignet-plicht; bij alle andere routes wordt het gewenst een vignet te hebben. Met de aanschaf van een vignet draag je namelijk ook bij aan de kosten van onderhoud van de routes waar geen vignetplicht is.

Het MTB-vignet van NM 2019 kost €12,00. Ben je NM-Lid, dan krijg je €3,00 korting. Het vignet is verkrijgbaar bij de bezoekerscentra bij de routes met vignet-plicht en uiteraard online via: www.natuurmonumenten.nl/mtb/vignet

Overigens is het 2019-vignet is ook geldig in de laatste twee maanden van 2018.

‘Betalen, maar gebeurt er dan ook eens wat…?’
NM kreeg de voorbije jaren vaak commentaar van bikers over de staat van sommige routes. Met name de beloofde, maar nog niet gerealiseerde upgrade van de Veluwezoom-route gaf veel bikers een skeptische houding gegeven ten opzichte van NM en de prijs van hun vignet. Na een kort PR-offensief ruim 2 jaar geleden rond de plannen van de Veluwezoom-upgrade, leek er weinig te gebeuren. Achter de schermen was het echter allesbehalve stil. Maar in plaats van weer een ‘we gaan er mee aan de slag’-antwoord, kan NM nú ‘we zijn aan de slag!’ roepen. Vergunningen zijn rond, de tracés zijn uitgepijld en op sommige plekken ook al uitgevlagd. Tracés? Ja, meervoud…

Binnenkort meer over de concrete plannen en werkzaamheden van de zo lang beloofde Veluwezoom-upgrade…

Save-Me QR code
De vignetten van NM zijn voorzien van een Save-Me QR Code. Met deze code kunnen hulpverleners of anderen je medische en ICE gegevens inzien in geval van een ongeluk. Hiervoor moet je een profiel aanmaken en activeren. Op de website van NM vind je de uitleg hoe dat in zijn werk gaat.

Utrechtse Heuvelrug

‘Het trailcentrum van Nederland’, de Utrechtse Heuvelrug, werd dit jaar nog uitgebreid met een technische route in de achtertuin van Prinses Beatrix in Hooge Vuursche. Daarmee komt het totaal van  routes van MTB-Utrechtse Heuvelrug op negen.

Voor al deze routes geldt een vignetplicht. Het vignet voor 2019 is verkrijgbaar vanaf 1 december en is geldig vanaf 1 januari 2019.

Het MTB-UH-vignet kost €7,50. Kijk voor een overzicht van verkooppunten op de website van MTB Utrechtse Heuvelrug. Een aantal webshops verkoopt het vignet ook online, waaronder Mantel en 12GoBiking.

Geplaatst in Nieuws, Trails & Travel en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments