NTFU komt met eigen wedstrijdserie!

“Wij brengen de fun terug in de funklasse”

** Geupdate 2 april **

De wedstrijdscene in Nederland is niet meer wat het geweest is. Deelnemersaantallen lopen elk jaar verder terug, en ondanks alle inspanningen van de KNWU en wielerverenigingen die de wedstrijden organiseren, lijkt het kleine cirkeltje wedstrijdrijders en -rijdsters alleen maar kleiner te worden.

Dit seizoen lijkt een nieuw dieptepunt te zijn bereikt; vrijwel wekelijks gaan noodkreten via Social Media en andere kanalen de wereld in om rijders op te roepen zich alstublieft in te schrijven.

“Tijd voor verandering!” en “er moet meer instroom komen!”, roepen velen, maar concrete ideeën én slagkracht lijkt te ontbreken. Ook bij de KNWU. Nu blijkt dat de Nederlandse Toer Fiets Unie zowaar bezig is om een alternatieve stimulans te geven aan de wedstrijdscene!

‘Ho wacht, de NTFU? Die hebben toch niets met wedstrijdrijders te maken?’ Ja én nee… Ze behartigen de belangen van alle fietsers, dus óók van hen die een rondje tegen elkaar en de klok willen racen. Ze willen een helpende hand bieden aangezien het de scene zelf niet lukt om zichzelf op de kaart te zetten.

bergrace01

Bergrace-achtig-concept, maar alleen zonder licentie…

Tot een paar jaar terug was er de Bergrace serie van Hans Burgersdijk. Een serie wedstrijden met een zeer open karakter waar iedereen mét of zónder wedstrijdlicentie aan deel kon nemen. De drempel was laag, de parcoursen uitdagend en de sfeer altijd gemoedelijk. De NTFU ziet in de formule die Burgersdijk neerzette dé sleutel tot een revival. Met Hans’ inspiratie rolt de NTFU nu haar eigen serie wedstrijden uit. Dat volgens het bekende format én op alle klassieke Bergracelocaties!

Er is wel een kleine, maar toch wel opzienbarende wijziging: het wordt een serie met fun-klasse wedstrijden! Wil je deelnemen, dan mag je niet in het bezit zijn van een licentie of er één hebben gehad hebben in de 5 voorgaande jaren. Wedstrijdrijders zijn dus niet welkom… En het beste is: je hebt niet eens een basislidmaatschap KNWU of NTFU nodig, een fiets, helm en goede zin zijn voldoende.

“Wij brengen de fun terug in de funklasse. Dit wordt een laagdrempelige wedstrijdserie voor beginnende wedstrijdrijders. Zonder verplichtingen, maar vooral zonder de frustratie dat er elke wedstrijd een ex-prof op het podium staat. Dat wordt namelijk door velen als doodsteek voor hun plezier en daarmee stimulans tot aanwas ervaren.” – aldus de NTFU.

Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen, is er de ambitie om zowel op zaterdag als op zondag een wedstrijd te rijden. Bij voldoende animo kan er volgend jaar misschien zelfs een serie van 24-uurs races gehouden worden!

Agenda

De NTFU laat er géén gras over groeien aangezien de eerste wedstrijd, in Wageningen, al op zondag 30 april is. Men houdt het bij de eerste paar wedstrijden bij één wedstrijddag. Het is simpelweg te kort dag om voldoende vrijwilligers en capaciteit vrij te krijgen om een heel wedstrijdweekend te organiseren. Die wedstrijdweekenden staan al wél in de planning later dit jaar!

De kalender ziet er als volgt uit:

  • Zondag 30 april – Wageningen
  • Zondag 14 mei – Arnhem
  • Zondag 28 mei – Rijswijk
  • Zaterdag 17, zondag 18 juni – Oosterbeek
  • Zaterdag 24, zondag 25 juni – Bergschenhoek
  • Zaterdag 1, zondag 2 juli – Lunteren
  • Zaterdag 15, zondag 16 juli – Rhenen

Deelname

Het grote probleem voor veel wedstrijdorganisaties is het wegblijven van deelnemers. Ook de NTFU loopt uiteraard met deze serie dit risico. Ze willen het liefst dat elk lid eens kennismaakt met de wedstrijdsport maar verplichten gaat natuurlijk te ver. Toch zal er een extra stimulans zijn in de vorm van korting op het lidmaatschap, bij het deelnemen aan één of meerdere wedstrijden. Meer details volgen later.

bas02

Licentierijders op kop bij de Bergraces. In het concept van de NTFU zal dat niet meer het geval zijn.

Tweedeling, maar hopelijk dé stimulans…

Enkele redactieleden hier zijn oud-wedstrijdrijders volgens het oud-Nederlandse concept. Wij vinden het ook jammer dat de wedstrijdscene zo is geïmplodeerd. Het initiatief van de NTFU zien we als een frisse insteek, maar toch kijken we er ook sceptisch naar. Door het uitsluiten van wedstrijdrijders en geen duidelijke koppeling met de wedstrijden waarvoor wél een licentie is, werkt het misschien eerder als tweedeling en niet zo zeer als kruisbestuiving.

Niettemin is de wedstrijdscene inmiddels op een punt bereikt dat elk initiatief omarmd moet worden. Het is vijf óver twaalf, zogezegd.

Je kunt je ook – terecht – afvragen of de gemiddelde toerder überhaupt zin heeft in wedstrijden. Maar afgaande aan het koersgedrag van velen bij de gemiddelde toertocht het ‘toer’-gedeelte al synoniem met ‘racen’. In diezelfde gedachten straks dan ook een NK Toertocht?!

Hoe dan ook; wij hebben ons destijds goed vermaakt met de Bergraces die qua beleving erg goed aansloten bij een brede groep fietsers. Het is jammer dat die serie ter ziele is gegaan. Om de weemoed wat plaats te geven, kijken we nog eens terug naar één van onze favorite parcours verkenningen van de klassieker in Arnhem:

Wordt ongetwijfeld vervolgd…!

Toevoeging 2 april

Ja, bovenstaande was ‘fake news’… 1 april, en zo. Niettemin een kern van waarheid rond het gestelde punt: het gaat niet zo goed met de Nederlandse wedstrijdscene. Evil E maakte zich er ook zorgen om en diept het uit én komt met voorstellen in dit artikel.

NTFU_Raceseries_b2

Posted in Nieuws and tagged , , , .