OneUp Components: 42 tands extensie voor je cassette

Het is nog maar een jaar geleden dat Sram met de XX1 groep en met name de bijbehorende 10-42 11-speed cassette de mountainbike wereld op zijn kop zette. Waarom zou je nog met meer dan 1 blad voor willen rijden, als de cassette die je op je achternaaf hebt, al een enorme range heeft, dat was de filosofie. Die gedachtengang werd opgepikt en hoe: op de Olympische Spelen had het koningskoppel Schurter en Kulhavy beiden een 1×11 setup op hun fiets, maar ook de sterke opkomst van Enduros waar de grote range in combinatie met een enkel blad voor (en dus de mogelijkheid om een chainguide te monteren, al was dat volgens Sram niet beslist nodig) een hit werd.

Shimano is tot op heden niet op de hype van 1×11 gesprongen en dat geeft de ruimte aan kleine bedrijfsjes met simpele maar doeltreffende ideeen. Het willen hebben van een 1×11 achtige setup ala XX1 beperkt zich immers niet tot de wereldtoppers, ook de gewone man wil dit graag en een groot deel daarvan rijdt nog met ‘ouderwetse’ 3×10 of 2×10 setups rond, van SRAM of van Shimano.

OneUp01

Enter OneUp Components: dit nieuwe bedrijfje uit de USA heeft een enkel 42 tands tandwiel ontwikkeld, wat geplaatst kan worden achter een standaard (11-36) Shimano of Sram cassette. Door simpelweg een van de kleinere, losse tandwielen uit de bestaande cassette weg te laten (OneUp adviseert de 17t) krijg je een relatief goedkope 11-42 cassette. Dit is dan nog steeds een 10 speed variant, zodat er geen noodzaak is om ook je shifters aan te passen (nog even afgezien van het feit dat 11-speed Shimano shifters nog niet bestaat).

Voor een prijs van 100 amerikaanse dollars kun je het tandwiel bestellen. Dat is waarschijnlijk duurder dan je cassette, ketting en voortandwielen zelf, maar nog altijd een pak goedkoper dan een complete XX1 of X01 aandrijving kopen. Voor dit bedrag koop je daarom meer dan slechts het stuk CNC gefreesd aluminium wat je opgestuurd krijgt. Zo bekeken is 100 dollar een kleine prijs voor een flinke functionaliteits-boost. Enige bedenking die wij nog hebben, is hoe goed het grote tandwiel werkt met bestaande Shimano derailleurs die volgens de Japanse gigant slechts geschikt zijn tot 36 tanden. Alleen een praktijktest zal uitwijzen hoe goed het werkt…

Het tandwiel is verkijgbaar begin 2014 via de site van OneUp Components.

oneup02

oneup03

oneupinstructions

CJ

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Toine
Toine
9 jaren geleden

Helaas is die 17t juist een van mijn meest gebruikte kransjes…

Jeroen
Admin
Jeroen
9 jaren geleden
Reply to  Toine

Yep, hier dito. Maar met een kleine finetuning van t voorblad is daar mogelijk wat mee te spelen. Al vind ik de sprong wel wat onhandig worden op de cassette, zodra je die 17t wegneemt…

Dennis
Dennis
9 jaren geleden

Alleen jammer dat je bij SRAM met maximaal een 1070 cassette kan rijden, de 1080 heeft geen losse kransjes meer. Dus met een lichte cassette rijden is dan voorbij (XTR is zwaarder dan 1080).

JeroenK
JeroenK
9 jaren geleden

Hmmmja… voorblad wat aanpassen om meer te kunnen rijden op kransjes waartussen kleinere verschillen zijn, kan ik inkomen. Wel uitkijken of je met het oplossen van het ene probeel niet het andere creëert. Bij 1×10 is het grootste of het kleinste verzet wat je nodig hebt juist vaak bepalend voor keuze van voorblad.

Liever consistente verschillen tussen tandjes dus inderdaad. Wie komt er met de eerste echte 10 speed cassette met 42T?

Lars
Editor
Lars
9 jaren geleden

Ik vraag me eerlijk gezegd af of die er gaan komen van de Grote S’en.

Ik denk eerder dat Shimano komend voorjaar een 1×11 / 2×11 wide range XTR presenteert. SRAM zal volgen met een X1X1 (? :-) )