SQLab Innerbarends: De barend is terug!

Als je goed luistert kun je Bart Brentjens horen juichen. Waarom? Bar-ends zijn terug! Nadat 1999 belde en nagenoeg alle bar-ends terugriep behalve die van Bart Brentjens en een kleine selecte groep die-hard gebruikers, zijn ze nu terug! Althans, wat betreft SQLab: Het Duitse bedrijf van Toby Hild die ook achter het onderdelenmerk Amazing Toys zat dat je misschien nog kent van hun downhill specifieke componenten. SQLab richt zich op ergonomische onderdelen voor de ‘contactpunten met de fiets’.

Bar-ends raakten na de millenniumwisseling uit de gratie omdat steeds meer mensen met rizer sturen op pad gingen. Die waren vaak breder en naar de uiteinden toe meer gebogen waardoor de handen een natuurlijkere buiging aannamen ten opzichte van de armen. Inmiddels zien we met het toenemen van wieldiameters en veerwegen steeds meer vlakke (minder hoge) sturen, al zijn deze nu een stuk breder dan 15 jaar geleden. SQLab meent daarom dat bar-ends weer nut hebben en komen daarom met de Innerbarends.

Juist, bar-ends die door de breedte van de huidige sturen niet aan de uiteinden van je stuur gemonteerd worden, maar binnenboord náást je grips nabij de rem- en schakelgrepen.

SQLabInnerbarends02

SQLab meldt zelf:

“Innerbarends are a new innovative evolution of the good old barends we know from the early days of mountainbikes, but with a never-before-seen safety aspect. Despite the different hand position, the brake levers always remain in reach. The position somewhat resembles that of an aerobar. The Innerbarends don’t weigh much, and aren’t in the way, so just give them a try!”

De Innerbarends zijn vervaardigd uit vezel versterkt kunststof en wegen 108 gram per paar. De klemdiameter is net als die van je shifters en remgrepen 22.2 mm en ze zijn geschikt om op carbon sturen te worden gemonteerd. In tegenstelling tot de Spirgrips die het merk al enige tijd voert, zijn de Innerbarends volwaardige bar-ends qua lengte en zijn er dus verschillende posities op aan te nemen.

SQLab:

“The Innerbarends do not have a specific area of use. They are however ideal for the mountainbike:
MTB racing, XC, marathon, trail riding, touring, all mountain but also for Enduro where they provide a perfect riding position for recovery on transition stages. But also on normal bicycle handlebars of trekking bikes or city bikes the Innerbarends can be very useful.”

SQLabInnerbarends01

Zelfs geschikt voor enduro dus… Dé nieuwe trend wordt dus de terugkomst van bar-ends? Eerlijk gezegd verwachten we niet dat we de Innerbarends bij het merendeel van de enduro-rijders zullen terug zien. Niettemin zijn er genoeg bikers waar deze nieuwe bar-ends bij in de smaak kunnen vallen. Met name marathonrijders of bikers die wat langere secties moeten overbruggen tussen de singletracks, al dan niet in de vorm van 100 kilometer strand.

De Innerbarends heb een adviesverkoopprijs van €39,95 en zijn nu verkrijgbaar via je lokale fietsenwinkel.

Meer informatie: www.sq-lab.com

Distributie in de Benelux: Oneway Bike Industry

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments