Wichman Wereldkampioen!

Een WK zat er nog wel in, voor de discipline die haar wereldbekerstatus vorig jaar is kwijtgeraakt. Of je dat moet lezen als ‘een’ of  ‘één’ lijkt nog wat onduidelijk. In ieder geval, in Leogang werd afgelopen weekend naast de finale manche van de wereldbeker downhill ook het WK four cross gehouden. Drie weken eerder in Zuid-Afrika speelden de Nederlanders een bijrolletje op het ‘algemene’ WK, de bronzen plak bij de XC u23 van Michiel van der Heijden daargelaten. In Oostenrijk was dat anders!

Onze eigen prinses der zwaartekracht, Anneke Beerten, kwalificeerde zich moeiteloos voor de finale, waarin ze het op moest nemen tegen Caroline Buchanan, Katy Curd en de uitzwaaiende Celine Gros. Buchanan, net wereldkampioen BMX en vijfde op het WK downhill, was onhoudbaar en pakte met flinke voorsprong haar tweede regenboogtrui van het jaar. Anneke werd flink onder druk gezet door Katy Curd. Beide kozen ervoor de laatste set grote dubbels te nemen en na een lichte case op de eerste, plantte Anneke haar voorwiel ín de landing van de tweede. Dat leek althans de bedoeling, maar de velg explodeerde, waardoor het wiel niet kon wortelen. Stuk was het wel. Anneke zelf had haar handen van het stuur afgetrokken om zichzelf op te vangen en stond gelukkig direct weer op, maar wow – dit was zondermeer de crash van de dag. Geen trui, niet eens een medaille, maar misschien toch wel geluk met (hopelijk) enkel een serieus dikke knie?

annekeknie

Ook bij de heren was het volop spektakel. De Tsjechen waren lekker bezig, Slavik en Mechura kwalificeerden als nummers één en twee en kwamen beide in de finale. Gouwe ouwe Guido Tschugg viel op met zijn hooligan-rijstijl, maar werd uitgeschakeld in de halve finale. Die won hij, door in stijl Marosi (nog een Tsjech) van de baan te doen koprollen. Opvallend onopvallend kwalificeerde de Fransman Quintin Derbier zich wel voor de grote finale. En er was natuurlijk Joost Wichman, in zijn állerlaatste 4x-race… Tot en met de achtste finales liep alles heel gladjes, maar in de kwartfinale lag hij na de tweede bocht vierde. Op het rechte stukje kon hij zijn typische ‘boost’ inschakelen en twee man inhalen op een dubbelcombinatie. Hou ‘et láág… In de halve finale eenzelfde kunststukje: als vierde de eerste bocht in, maar met heel veel snelheid er laag weer uit, een paar rake pedaalslagen en… twee man voorbij. Finale, dus

Tegen Mechura, Slavik en Derbier, starten aan de buitenkant en onmogelijk als eerste de bocht in. Joost probeerde eenzelfde move als in de halve finale, maar dat slaagt nu niet echt. Mechura en Slavik schakelen elkaar echter uit, waardoor de jacht op Derbier geopend is. Ook nu vindt Wichy het boost-knopje weer en hij pakt de Fransman op de laatste set grote dubbels waarop Anneke eerder haar voorwiel stuk gebeten had. Laag houden, inside line in de laatste kombocht, passeren, blokken, wereldkampioen! Wát een manier om een carrière af te sluiten…

joost01

MG

p.s.: je kan de wedstrijd nog eens terugkijken op redbull.tv. Aanrader!

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
JeroenK
JeroenK
10 jaren geleden

Bedankt voor de tip voor de herhaling! Mooi, RW kan de naam van de Zwitser ‘Muff’ niet zonder giechelen uitspreken :D. (Zie urbandictionary.com)