Zaterdag 7 en zondag 8 oktober: WK Gravel 2023 – Te zien via livestream en TV

Herenwedstrijd zondag óók op televisie

Op zaterdag 7 en zondag 8 oktober wordt voor de tweede keer het WK Gravel georganiseerd. En net als het vorige Wereldkampioenschap Gravel zal er in de Italiaanse regio Veneto worden gereden. Op zaterdag 7 oktober rijden de vrouwen hun WK, de mannen rijden op zondag 8 oktober. Er wordt wel wat uitgezonden via televisie en livestreams, al zitten daar wel haakjes en oogjes aan. We geven je een overzicht van de zenders en tijden.

Vorig jaar was een unicum; voor het eerst waren we getuige van een eerste wereldkampioenschap in een relatief nieuwe discipline. En er was al meteen een hoop rond te doen. Want het hele fenomeen ‘gravelracen’ is nogal voor brede interpretatie vatbaar. Maar hoe breed de discipline ook is, over één ding was nagenoeg iedereen het blijkbaar eens: het parcours in Veneto was meer een wegwedstrijd dan een ‘echt gravelparcours’. Tja, wat een ‘echt gravelparcours’ is is allerminst beschreven. Want gravelen is nog zó jong dat er nog geen bijbel geschreven is, laat staan dat er discussies zijn over de interpretatie van de geschriften.

Parcours WK gravel 2023

Eén ding is zeker: ook al is de locatie hetzelfde als bij het eerste WK; het parcours voor het WK Gravel 2023 is flink veranderd. Nee, niet dat er nu méér gravel onder de wielen zal rollen. Er zit nog behoorlijk veel asfalt in de rondes. Wél krijgen de deelnemers veel meer hoogtemeters voor de kiezen. De dames moeten 1.600 en de heren 1.890 hoogtemeters bedwingen. Daarbij ligt de laatste klim op zo’n vijf kilometer vóór de finish. Dat zou dus hopelijk tot spanning en sensatie leiden die we vanuit onze luie stoel thuis kunnen volgen; we geven je hieronder een overzicht van de zenders en livestreams waarop het WK Gravel 2023 te volgen is.

Wereldkampioenschap Gravel 2023 – WK Gravel 2023 Veneto Parcoursen Elite heren en Elite dames

Zeer gevarieerd deelnemersveld

Het deelnemersveld bij het Wereldkampioenschap Gravel 2023 bestaat wederom uit een flinke mengelmoes van deelnemers uit het wielrennen en mountainbiken. Wielrensters Demi Vollering en Annemiek van Vleuten staan onder meer op de startlijst. Maar ook oud-wielrenners Laurens ten Dam en Niki Terpstra rijden het WK Gravel dit jaar. Mathieu van der Poel die rijd het WK Gravel dit jaar niet. Uiteraard staan er diverse gravelspecialisten aan de start. Maar in hoeverre die dit jaar wél de boventoon kunnen voeren bij het WK, dat zal volgend weekend pas blijken als we kunnen zien wie Gianni Vermeersch en Pauline Ferrand-Prevot op zullen volgen.

"</p

Net als bij het eerste WK Gravel zijn er door de UCI bewust weinig regels te aanzien van het materiaal. Zolang het maar geen e-bike is mogen deelnemers met alles op twee wielen en voorzien van pedalen aan de start verschijnen. Gezien het parcours zou het zomaar eens kunnen zijn dat veel profrenners op racefietsen rijden zoals bij de Strade Bianchi…

WK Gravel 2023 te volgen op TV of via Livestream?

Voor alle thuisblijvers is natuurlijk dé vraag of we dit WK Gravel 2023 enigszins kunnen volgen via livestream of televisie. Het antwoord is – net als vorig jaar – gelukkig ‘ja’. Maar er zitten wel wat haken en ogen aan. Het aanbod op de publieke televisie is beperkt. Het is ook nog niet bekent of de NOS een livestream beschikbaar heeft.

WK Gravel op Sporza op televisie en livestream

Het Belgische Sporza heeft alleen voor de herenwedstrijd op zondag 8 oktober verslag voorzien. Vanaf 10:30 uur kun je de strijd volgen via een ticker op hun site. De wedstrijd is ook vanaf 14:00 uur op het openbare televisiekanaal Canvas te volgen vanuit België én Nederland. Tegelijkertijd wordt er ook een livestream aangeboden via Sporza.be. Die heeft wel een geografische restrictie. Oftewel; buiten België kun je die niet zomaar bekijken. Een VPN-dienst kan uitkomst bieden.

Aansluitend aan de uitzending van de wedstrijd van de heren bij het WK Gravel 2023 kun je op Sporza de opening van het cyclocrossseizoen vanuit het Belgische Beringen bekijken.

GCN/Eurosport/Discovery+

GCN/Eurosport/Discovery+ zendt het Wereldkampioenschap Gravel 2023 uit via zijn betaalde livestream-kanalen. Vooralsnog staat alleen de herenwedstrijd van zondag 8 oktober op de agenda. De livestream van het WK Gravel 2023 bij de heren start om 14:00 uur.

Zodra er meer bekent is over andere kanalen en/of uitzendingen van de dameswedstrijd, geven we dit artikel een update.

Meer informatie: gravelworldchampionship2023.com

Geplaatst in Nieuws en getagd met , , , , .
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments