BBB Sniper: scherp schieten met een lichtkanon

Hoewel het klimaat verandert en de temperaturen gevoelsmatig vaak niet helemaal meer kloppen, blijft het dag/nacht ritme van onze aardbol min of meer gelijk. Wil je dus gedurende het ‘donkere’ seizoen ‘s avonds en/of ‘s ochtends sportief fietsen, dan heb je een goede lamp nodig. Zodra de snelheid hoger ligt, heb je namelijk veel licht nodig!

BBB heeft een brede lijn lampen en onlangs voegde zij twee nieuwe LED-lampen met geïntegreerde accu toe: de ‘Sniper’ en de ‘Swat’. De Swat is bedoeld voor op de weg en de Sniper voor off-road toepassing. Ik ging dus op pad met de Sniper.

bbb02

Lichtkanon

“Bij een sluipschutter verwachtte ik een geconcentreerde, smalle straal. Het tegendeel is waar.”
De lamp is voorzien van 2 horizontaal naast elkaar geplaatste XML-U2 Cree LED’s die maar liefst 1200 Lumen produceren. Eenmaal op pad volgt al snel de eerste conclusie: de benaming past niet echt. Bij een sluipschutter verwachtte ik een geconcentreerde, smalle straal. Het tegendeel is waar. De lenzen van de Sniper produceren een lichtbundel met een flinke spreiding met een brede geconcentreerde spot centraal in de bundel. Dat betekent dat er gewoon erg veel licht is; geen scherpschutter maar lichtkanon dus! Daarmee doet het lichtbeeld sterk denken aan de eerder geteste BBB Scope 1300. De overgang tussen de centrale spot en de brede zij-uitlichting is wat subtieler, maar op een egale ondergrond wel goed waarneembaar. Op smalle, slingerende bospaadjes is de lichtopbrengst op de maximale stand “4” overweldigend en soms zelfs wat overkill. In de praktijk volstaat in veel gevallen stand 2 of 3. Zodra het terrein onbekender werd, was de maximale stand wel erg nuttig om met meer vertrouwen de snelheid er in te houden.

bbb06De kleur van de lichtbundel is ijswit.

Je schakelt tussen de 4 standen met de knop boven op de lamp of met de bijgeleverde afstandsbediening. De knop op de lamp geeft een duidelijk voelbare klik als terugkoppeling. Bij de remote is deze duidelijk minder voelbaar, zeker met een dikke handschoen. Maar goed; als de lichtsterkte voor je wel of niet merkbaar verandert, heb je ook al een duidelijke terugkoppeling… De knop boven op de lamp heeft een ingebouwde LED die van subtiel blauw naar rood verkleurt wanneer de batterij bijna leeg is. De afstandsbediening heeft géén LED. Op zich geen probleem: de kabel van de remote is zó kort dat deze enkel nuttig is wanneer je de lamp centraal op je stuur monteert en toch vanaf je handvat de lamp wilt bedienen. De lamp zelf heb je dus nog steeds voor je in beeld.

Montage

Wat die montage betreft, liep ik wel tegen een vervelend probleem aan. De meegeleverde TightFix beugel past op een stuurdiameter van grofweg 22,2 tot en met ‘oversized’ 31,8 mm. Leuk, maar tegenwoordig is oversized nog eens oversized naar 35 mm en juist zo’n stuur heb ik. Hierdoor was ik genoodzaakt de lamp verder naar buiten te plaatsen dan ik zou willen. Idealiter wil je de lamp recht voor je neus, midden op het stuur hebben zodat de lichtbundel symmetrisch schijnt. Met mijn over-oversized stuur positioneerde ik de lamp daarom dichterbij het handvat en probeerde de lamp meer naar het midden laten schijnen door hem te zijdelings te roteren. Die verstelling op de beugel is helaas niet traploos en de stappen zijn weer zo groot dat ik de lichtbundel niet precies kon richten op het gewenste punt. Het gevolg was dat linker bochten net wat beter verlicht werden en daarmee de rechter bochten wat spannender werden…

De oplossing biedt BBB zelf in de vorm van een optionele beugel voor de montage op een helm. En eigenlijk vind ik die positie, voor een lamp met meer dan voldoende lichtopbrengst voor het rijden van nauwe bospaadjes, ook veel logischer. Een stuurlamp geeft gewoon een minder rustig beeld en in een scherpe bocht schijn je vooral voorbij de bocht in plaats dóór de bocht. Met een lamp op je helm schijnt je licht altijd daar waar je heen kijkt.

bbb01Inhoud verpakking: lamp, USB lader en kabel, afstandsbediening, stuurklem en een schoonmaakdoekje.

Verwarrend: voor wie?

“Wat ik echter ook verwarrend vind, is de positionering van deze lamp in de BBB lijn.”
Ik vond de benaming wat verwarrend, maar dat is slechts een naam. Wat ik echter ook verwarrend vind, is de positionering van deze lamp in de BBB lijn. De lichtopbrengst is meer dan voldoende voor een stevig potje singletrack-tijgeren, maar daarvoor is de helmmontage gewoon een betere keuze. De Sniper is echter voorzien van interne accus en weegt daardoor 210 gram. De helmmontage bouwt ook nog eens vrij hoog en afhankelijk van de grootte en pasvorm van je helm, merk je dat gewicht tijdens het rijden dan ook goed. Niet erg prettig.

BBB heeft in mijn optiek zelf een betere optie voor mountainbiken en helmmontage: de eerder genoemde Scope 1300. Wil je alleen een stuurlamp omdat je toch niet offroad gaat, dan heeft de Sniper méér licht dan je echt nodig hebt en met de prijs van €199,95 heb je dan gewoon een vrij dure, overbemeten, stuurlamp. Ook daar heeft BBB zelf beter passende opties voor in de vorm van de Strike modellen en de nieuwe Swat, die al snel €100,- goedkoper zijn.

Specificaties (fabrieksopgave)
Lichtopbrengst 1200 Lumen maximaal
Batterij Accupack met 2x Samsung 18650  Li-Ion, 2600 mAh, 7.4 V
Opladen Via USB lader, laadduur: 6 uur
Geclaimde brandduur
  • Extra hoog vermogen: 1.5 uur
  • Hoog vermogen: 2.3 uur
  • Normaal vermogen: 3.4 uur
  • Laag vermogen: 7.8 uur
Afmetingen 115 x 43 x 30 mm
Gewicht 210 gram
Prijs €199,95

Conclusie

Vooropgesteld: de lamp is van hoge kwaliteit. De aluminium behuizing is solide, de vorm van lichtbundel is erg goed en de brandduur op de hogere standen komt in de praktijk goed overeen met de geclaimde waarden en zijn daarmee voldoende voor een flinke avond biken. Die aspecten rechtvaardigen de relatief hoge kostprijs enerzijds. Anderzijds blinkt hij niet echt uit in één specifiek inzetgebied.

Waarvoor is de Sniper dan wel het geschikte wapen? Voor een brede inzet. Tijdens het woon-werk-ritje monteer je de lamp op je stuur. Met een iets minder benodigde lichtopbrengst gaat de lamp lekker lang mee. Plan je ‘s avonds nog een offroad trainingsrondje, monteer dan de lamp op je helm voor optimaal nut van het licht.

In beide gevallen zijn er misschien betere keuzes specifiek voor die afzonderlijke taken. De Sniper is echter gebalanceerd genoeg om beide goed genoeg te kunnen, zodat je dus met één lamp klaar kunt zijn. Bestel alleen wel meteen de beugel voor helm-montage mee. Die maakt helaas geen onderdeel uit van de standaard leveromvang. Ons inziens zou die er wel bij mogen zitten voor deze prijs…

 

Update ten aanzien van 35 mm sturen

We legde BBB onze bevindingen met betrekking tot 35 mm sturen voor. Hun antwoord was als volgt:

“Twee jaar geleden toen de huidige klem ontwikkeld werd waren sturen van die diameter nog niet zo populair, daarom is er toen voor gekozen om niet specifiek rekening te houden met die omtrek in de ontwikkeling van een klem. We zagen vorig jaar dat de 35 mm sturen steeds populairder werden en naar aanleiding daarvan hebben we een speciale ‘centerbracket’ ontwikkeld, die de lamp positioneert in het midden van het stuur en dus ook op 35 mm sturen past. Deze centerbracket komt dit najaar op de markt. Met een jaar ontwikkelingstijd is het altijd lastig om in te spelen op trends zoals het populairder worden van de 35 mm sturen.” – Roderick Tingen, BBB Cycling

Voor meer informatie: www.bbbcycling.com

Tekst & foto’s: Mark ten Napel

Posted in Reviews and tagged , , .
Tags: , ,