“Hands in” Endura MTR gloves

Fietshandschoenen… Voor de één noodzaak, voor de ander niet. Dit heeft natuurlijk veel te maken met persoonlijke voorkeur. Immers, een goed en vertrouwd contact met je stuur is belangrijk. Voor mij heeft de full finger handschoen al jaren de voorkeur. Dit heeft te maken met mijn altijd wat transpirerende handen naarmate de inspanning hoger wordt. Hierdoor verloor ik in het verleden wel eens de grip op mijn stuur en rem, met gevolgen die ik hier niet uit hoef te leggen. Zoekende naar nieuwe handschoenen die color matching zijn met de fietskleding van mijn keuze, kwam ik de Endura MTR handschoenen tegen.

First contact
Ondanks het veel belovende filmpje, mede ontworpen door Oli Beckingsale en de term for the more ambitious cross-country rider was mijn eerste gevoel in de handschoen niet positief. De handschoen voelde vreselijk stug in vergelijk met mijn BG-Ridge handschoenen van Specialized. Even schrikken. Diezelfde avond heb ik de handschoenen gelijk in de was gedaan zonder ermee gefietst te hebben, dit kan toch niet zo?!

Nadat de volgende dag de handschoenen droog waren, heb ik deze weer aangetrokken en wat bleek: een totaal andere handschoen die gewoon lekker zit. Ik vermoed dat Endura stijfsel gebruik in de eindfase van hun productieproces. De handschoenen moeten er natuurlijk wel kek uitzien als ze in de schappen hangen.

The ride
Eenmaal op de fiets vallen de handschoenen duidelijk op hun plek. Een goed gevoel met sturen en remmen, comfortabel door de lichte padding en vooral een robuust gevoel door het gekozen materiaal van de handschoen. Wat me opviel, is dat ik vrij warme handen bleef houden in de koude en natte december maand. Door de vrij dichte mesh structuur bovenop de handschoen vroeg ik me af of dit niet te warm gaat worden op warme dagen in de zomer. Om dit te kunnen testen zonder naar de andere kant van de wereld te hoeven, ben ik met deze handschoenen aan gaan spinnen. Eigenlijk geen last gehad van te warme handen dus kan ik concluderen dat deze handschoenen ook prima te gebruiken zijn in de zomer.

Tech talk
Zoals elke fabrikant dat tegenwoordig doet heeft Endura ook een aantal mooie tech termen bedacht om zich te onderscheiden van de markt. Waarbij de “Monster terry sweat wipe” de mooiste is. Een creatieve term voor het dikke, zweetbandachtige materiaal dat op de duim zit om het zweet van je af te kunnen vegen.
Over de “Non-fuss elasticated pull-on cuff” is meer te zeggen. De brede elastische band geeft namelijk wel iets weerstand bij het aantrekken, zo non-fuss is het dus niet. Eenmaal de handschoen aangetrokken sluit de band netjes rond de pols zonder strak te gaan zitten. Door de snug fit van de handschoen is een klittebandsluiting overbodig. Fijn, alleen de tijd zal moeten uitwijzen of dat dat zo blijft zonder dat de band zijn elasticiteit verliest.
De siliconen stukjes op de vingertopjes zijn gemaakt om goede grip te hebben op de remhendels en blijkbaar niet om de touch screen van je telefoon mee te bedienen. Iets wat in deze tijd toch meer en meer een vereiste lijkt te worden. Maar goed; als ik fiets, bel ik niet.
Een mooi stukje techniek zijn de kevlar panels voor de bescherming van de handpalm. Deze zijn soepel en voelen niet stug aan, mede door de vulling die eronder zit. Ook geven ze wat bescherming bij een valpartij, mocht je toch geprobeerd te hebben je telefoon op te nemen.

Echte strenge vorst hebben we nog niet gehad, maar voor mij zijn deze Mountainbike Team Racing (MTR) handschoenen tot dusver een prima keuze als year-allrounder.

De adviesprijs van de handschoenen bedraagt €39,99.

Meer informatie over de MTR handschoenen vind je hier.

Tekst en foto: Mark ten Napel

Geplaatst in Reviews.
guest
2 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Lars TB
Lars TB
8 jaren geleden

Ik zie overigens geen ‘Velozine-lichtblauw’ in de handschoen???

Mark
Editor
Mark
8 jaren geleden
Reply to  Lars TB

had dat gemoeten?