NKSS 2020/2021: Twee kampioenschappen voor de prijs van één!

Onverwacht zware strijd(s!) in Almere

Het weekend van 25 september was een bijzonder weekend. Nog nooit werden namelijk in één weekend twee Nationale Kampioenschappen Singlespeed verreden. En ook nog eens op een plek die je niet direct aan zou merken als een goede mountainbike-omgeving: Almere.

Thijs Broekman had er in 2019 nog zó hard voor gestreden: De organisatie van het NK singlespeed 2020. Maar toen… ja toen kwam corona, en ging het hele feest niet door. Maar Thijs is niet van het opgeven, zette zijn voorbereidingen dus vrolijk door, en bedacht: “We doen zaterdag gewoon het NK Singlespeed 2020 en zondag 2021”. Hetgeen geschiede! Onze huis-singlespeeder Lars was er ook bij. Hij was dit jaar te lui voor een uitgebreide reportage, maar nam tussen het fietsen door toch nog de tijd om een paar plaatjes te schieten.

Vrijdag: Warm weerzien

De vrijdagavond stond in het teken van het warme weerzien met vrienden en bekenden op de camping

Zaterdag: NKSS 2020

…dat was dan ook de reden dat het zaterdag allemaal wat traag op gang kwam. Thijs had dat voorzien, en zorgde ervoor dat alle deelnemers fris doorgewaaid en warmgereden richting het einde van de middag aan de start zouden verschijnen. De aanrijroute naar het parcours van het NK singlespeed 2020, Indoor Mountainbike Almere, was namelijk zo’n veertig kilometer! Een route kronkelend door woonwijken en polders, grasland en gravel, Oostvaardersplassen en minder bekende plaatsen. Eenmaal aangekomen kon de pret écht beginnen…

NK singlespeed 2020

40 fietsers, een wirwar aan trailtjes, 0 versnellingen. Als dat maar goed gaat.

NK singlespeed 2020

Van boven naar onderen:  stuurbord NKSS 2019, 2020, 2021

Verwarring en wanhoop vooraf: de indoor-trails zijn (uiteraard) alcoholvrij, dus vandaag geen bierstops!

NK singlespeed 2020

Reden voor sommige deelnemers om de helm al vóór de start aan de wilgen te hangen ofzo? Nee, in dit geval niet…

NK singlespeed 2020

Want Lars had er wel zin in! Thijs had – heel lief – zijn stuurbord 13 op de kop geprint. Maar, zoals Lars altijd zegt: “Bijgeloof brengt ongeluk.” Dus hophophop, 13 bovenop!

NK singlespeed 2020

NK singlespeed 2020

Het parcours bestond uit steeds een rondje binnen, gekoppeld aan…

NK singlespeed 2020

…steeds een rondje pumptrack buiten!

NK singlespeed 2020

Klaar voor de start…

Stilte voor de storm…

Uitslag

…en de rest is geschiedenis. Want Na een dik uur pumpen, skinny-en, wallriden en nog zo wat, was dit de uitslag:

1: iederéén. Want, zo zei Thijs, “na minutieuze bestudering van de doorkomsten bleek dat álle deelnemers preciés evenveel rondjes hebben gereden.” Wat een bizar toeval…

Zondag: NKSS 2021

Zondag was de strijd er niet minder om bij het NK Singlespeed 2021. En het werd onverwachts zwaar. Vlak naast de camping ligt namelijk de mountainbikeroute Almere Braambergen. Een zware route op een oude vuilnisbelt, die eigenlijk volledig bestaat uit steil omhoog, en snel naar beneden. Op een singlespeed betekent dat dus een continue afwisseling van staand omhoog harken en freewheelend naar beneden. Je zadel had je thuis kunnen laten, je nét wat lichtere verzetje had je beter mee kunnen nemen…

NK singlespeed 2021

NK singlespeed 2021

Traildog in opleiding…

Ff zitten na de race…

Ook hardcore racers hebben soms wat behoefte aan ludieke ontspanning…

De zondagse ondergrond was aangestampt zand, gemend met kleine steentjes. Eigenlijk was deze gravelbike dus best een goede optie!

Uitslag:

1: Jeroen Hiep
2: Zoals te doen gebruikelijk: alle anderen

NKSS

De winnaar wordt gefeliciteerd door de grootste pechvogel van het weekend. Zijn fiets werd platgebotst op de fietsendrager. Daarom krijgt híj – buiten beeld – het winnaarsbier!

NKSS2022!

Meestal bepalen ingewikkelde drankspelletjes wie het volgende NKSS organiseert. Nu niet. Thijs: “De organisatiebokaal staat bovenop de berg. Ga maar halen!” Joost bleek de snelste sprinter. Het NK Singlespeed 2022 is daarom in de sportiefste stad van Nederland!

NKSS

Zoals in elke goede sprint, werd er flink gekwakt…

NKSS

Stiekem de belangrijkste prijs van het hele weekend.

@Thijs: bedankt voor de goede organisatie. @iedereen: bedankt voor dit fijne weekend. En tot volgend jaar in Helmond!

Tekst, foto’s: Lars Vogelenzang (NKSS 2020, Vice-NKSS 2021!)

Geplaatst in Specials en getagd met , , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments