Race report: BEC Daverdisse & Enduro de l’Amblève

Volg het MTB Solutions Enduro Team via Velozine

Na een relatief late start van de Belgische Enduro Cup zou je verwachten dat de omstandigheden droog en stoffig zijn op de trails. Dat bleek toch anders te liggen en de deelnemers werden getrakteerd op veel regen en zelfs sneeuw!

Dat maakte deze wedstrijden – die er toch al niet om bekend staan makkelijk te zijn – tot een pittige uitdaging waarbij finishen al een prestatie op zich was.

De wedstrijd in Daverdisse wordt verreden op de hellingen van de rivier ‘La Lesse’ in het zuiden van België. Deze omgeving is minder bekend bij mountainbikers uit Nederland, maar de mogelijkheden om mooi te fietsen zijn hier eindeloos. Een echte aanrader!

In tegenstelling tot Daverdisse is de omgeving van de Amblève bij veel endurorijders wél goed bekend. Niet al te ver over de grens en met meer dan genoeg tracks om je een hele dag te vermaken is dit een populaire bestemming. Deze wedstrijd is dan ook snel vol geboekt en hij staat bekend als lastig vanwege de vele rotsblokken, rock gardens en ‘rock slabs’ waar dit gebied vol mee ligt. Tel daarbij een flinke sneeuwbui op in de nacht voor de wedstrijd en je begrijpt dat het een uitdaging was om aan de finish te geraken.

De jongens van het MTB-Solutions Enduro Team stonden bij beide wedstrijden aan de start en doen voor ons verslag vanuit de wedstrijd.

Enduro Daverdisse – 28 april 2019

De enduro in Daverdisse is niet te onderschatten. We hebben deze enduro de afgelopen twee jaar ook gereden en wisten ongeveer wat we konden verwachten. De meeste tracks zijn in het begin vrij vlak en dan moet er behoorlijk worden gesprint om voldoende snelheid te maken. Daarbij is het ontzettend lastig om niet te hard van stapel te lopen want het parcours zit vol lastige bochten en gladde wortels. Tegen het einde van de specials is het dan weer opletten voor de technische zones die vaak vrij steil en stenig zijn. Omdat je niks kunt verkennen, weet je nooit wat je kunt verwachten en dat maakt het ontzettend moeilijk om het juiste tempo te vinden.

Het was een geweldig leuke wedstrijd omdat de organisatie altijd weer leuke tracks weet te maken. We zijn allemaal heelhuids aan de finish gekomen maar het was soms wel een gevecht om niet teveel fouten te maken en op je fiets te blijven zitten. Manu was nog teveel de droge omstandigheden van Olargues gewend en had in het begin moeite om de juiste snelheid te vinden. Ook de rest van het team heeft in de eerste specials te veel tijd laten liggen en de tijden waren nog niet goed genoeg voor het podium. De finishes van de laatste drie specials kwamen allemaal op nagenoeg dezelfde plek uit en dat was voor het publiek enorm leuk om te zien. Met name bij de finish van de laatste special stond het hele publiek te schreeuwen als er weer iemand kwam die de moeilijke “hard line” nam over een steile rots. Een super goed georganiseerde wedstrijd met acht verrassende en technische trails!

Enduro d’Ambleve – 4 mei 2019

Wie al wat langer enduro’s rijdt, zal het gebied van de Amblève wel kennen. De tracks die hier liggen zijn verschrikkelijk gaaf en hebben alles wat je tijdens een Enduro wil hebben. De specials zijn behoorlijk lang, zelfs de toppers hebben doorgaans meer dan 3 minuten nodig om de finish te bereiken. We hebben de avond vóór de wedstrijd onze tent opgezet naast de sporthal waar de start is. Als we wakker worden, ligt er een laag sneeuw in plaats van een lekker zonnetje. Wie had dat gedacht, begin mei en je zou hier langlaufwedstrijd kunnen organiseren! Niet normaal, maar de organisatie is kennelijk niet onder de indruk en alles gaat ‘normaal’ van start.

Het is even puzzelen wat we qua kleding aantrekken, maar de voorspellingen zijn dat het overwegend droog zal blijven vandaag. Vanaf de eerste special blijkt dat de trails eigenlijk prima te rijden zijn. Wel glad, maar op sommige plaatsen komt de droge ondergrond al naar boven in de bochten. Direct vanaf de eerste special hebben we de smaak te pakken en is de snelheid goed. Vandaag doet ook Martin Maes mee aan en hij levert een spannend gevecht met Bart de Vocht die de laatste tijd goed op dreef is. Bij de finish is het verschil maar twee seconden in het voordeel van Martin!

Wijzelf zitten ondertussen ook steeds dichter bij het podium, maar ook bij ons gaat het om seconden en valt het kwartje (nog) nét in de verkeerde richting. Manu heeft wel een paar hele mooie tijden op de afzonderlijke specials, maar een flinke crash op special 5 doet hem de das om. Hans komt net vijf seconden tekort voor het podium bij de Masters 2 maar heeft wel de stijgende lijn te pakken.

De volgende wedstrijd van de BEC is op 1 juni in Banneux. Voor die tijd gaan we nog naar Schotland voor een wedstrijd van de Scottish Enduro Series in Innerleithen (18/19 mei).

Geplaatst in Enduro, Specials en getagd met , , , .
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments