Routenetwerk Achterhoek breidt uit: mountainbikeroute Aalten in aanleg

Rondom Aalten in de Achterhoek wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe mountainbikeroute van ongeveer 40 kilometer. Daarmee wordt het mountainbikeroutenetwerk van de Achterhoek nog ééns groter. In dit gebied vind je diverse routes, elke met een eigen karakter. De nieuwe mountainbikeroute in de gemeente Aalten krijgt vooral een landelijk karakter. De werkzaamheden zijn onlangs gestart en de nieuwe route is in het voorjaar gereed.
Mountainbikeroute Winterswijk

De nieuwe mountainbikeroute rondom de gemeente Aalten zal een landelijk karakter hebben, zoals we die ook troffen bij de route van Winterswijk.

Mountainbikeroutenetwerk Achterhoek: nog meer keuze

Het idee van een mountainbikeroute rondom Aalten bestaat al sinds 2019. Door corona duurde het overleg met diverse instanties echter langer dan gehoopt. Inmiddels zijn de werkzaamheden voor de aanleg uiteindlijk toch gestart. De nieuwe mountainbikeroute is onderdeel van het regionale plan van Achterhoek Toerisme om een groots en divers mountainbikeroutenetwerk aan te leggen met ruim 200 kilometer aan routes. Een groot deel van dat plan is inmiddels uitgevoerd en toegankelijk. Zo buffelden wij afgelopen jaar dan ook al over de mountainbikeroutes van Winterswijk, de Graafschap en Montferland. Maar wie op de kaart kijkt ziet dat in de driehoek tussen Ruurlo, Winterswijk en Doetinchem géén routes liggen. Met de mountainbikeroute rondom Aalten komt daar dus verandering in.

Mountainbikeroute Aalten – Mountainbikeroutenetwerk Achterhoek

Mountainbikeroute Aalten: landelijk karakter

Het gebied rondom Aalten is vlak en niet al te dicht bebost. De mountainbikeroute krijgt dan ook vooral een landelijk karakter. Van de 40 kilometers die de route straks in totaal telt, gaat circa 8 kilometer over singletracks.

De initiatiefnemers van de route hebben met veel partijen moeten praten voordat het tracé definitief vastgelegd kon worden. De nieuwe mountainbikeroute rond Aalten gaat namelijk niet alleen door gebieden van Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar ook over gronden van tientallen particulieren. De plannen voor de route zijn ook in overeenstemming met verschillende natuurorganisaties gemaakt. Daarbij is goed gekeken naar het wildbeheer in de regio.

Mountainbikeroutes Achterhoek mountainbikeroute Winterswijk

Zo’n 8 van de 40 kilometer lange route zal bestaan uit nieuw aan te leggen singletracks.

Vrijwilligers gezocht

Werkzaamheden voor de aanleg zijn inmiddels gestart. Die gaan door tot het broedseizoen; ín het broedseizoen zijn er geen graafwerkzaamheden. Voor de aanleg wordt nog een beroep gedaan op vrijwilligers. Er wordt op elke zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur gewerkt. Er wordt ook gekeken of er een groep te formeren is voor werk aan de route op doordeweekse dagen. En na de aanleg zijn er ook vrijwilligers nodig voor het onderhoud. Om de werkzaamheden te coördineren is door de initiatiefnemers een app-groep opgericht. Heb je tijd en werk je graag buiten? Aanmelden kan door een mail te sturen aan mtbnetwerkaalten@outlook.com.

Geplaatst in Reizen en routes en getagd met , , , .
guest
3 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
W.Duenk
W.Duenk
1 jaar geleden

Zou verboden moeten worden….natuurgebied naar z’n mallemoer helpen

elwic
Admin
elwic
1 jaar geleden
Reply to  W.Duenk

Heb je nog een onderbouwing voor deze reactie, of is dit het gebruikelijke spuien van onderbuikgevoel en gebrek aan begrijpend lezen?

West
West
1 jaar geleden
Reply to  W.Duenk

Echt wat een zeurpieten. 1 single trail, kom op. Klagen klagen klagen. Verbied dan alles. Ook wandelaars en ga dan binnen zitten.