Update: Kona’s titanium 29er: Raijin

Terwijl Kona sinds het begin als buitenbeentje bekend staat met haar voor haar tijd bonte kleuren, en focus op fun, lange veerwegen en aparte concepten, heeft de fabrikant uit Noord-Amerika ook een geschiedenis van sobere, strakke titanium hardtails als de Hei Hei en King Kahuna.

De nieuwste troonopvolger wordt de Raijin, die in het voorjaar leverbaar moet worden. Voor $1.899 (vermoedelijk bestaat de Europese prijs uit dezelfde getallen met een euroteken ervoor) krijg je een 29er hardtail met de aanduiding ‘trail’, die overduidelijk het kind is van traditie en moderne normen. Waar de kudde kiest voor carbon wordt het Raijin frameset door de titanium meesters en meesteres (immers, de ‘vrouw’ des huizes heeft daar de opper-lastoorts…) Lynskey Performance Designs van een 3Al/2.5V buizenset gemaakt. Kona zelf zorgt voor geometrie en de klassiek ogende, gelaserde logos.

De geometrie is typisch wat we van Kona gewend zijn, hoewel je eerder zou kunnen stellen dat de markt bijgedraaid is en domweg mee doet met langere veerwegen en flauwere balhoofdhoeken. Door een 44 millimeter diameter balhoofdbuis te gebruiken behoren, naar gelang het gekozen balhoofd, zowel een 1 1/8” als een 1 1/8”-1 ½” tapered voorvork tot de mogelijkheden in afmontage. Schroefdraad in de trapaspot is verleden tijd: de Raijin heeft een courante PressFit30 bracket. Traditie wordt echter aangehouden bij de zadelbuis (een klassieke 27,2 millimeter) en ook 142×12 achterpatten ontbreken. In ruil daarvoor komt het frameset met twee sets schuivende dropouts: een singlespeed versie en een paar met derailleurhanger om diverse opbouwopties mogelijk te maken.

Het frame is getekend rond een 100 millimeter voorvork. Kona geeft alvast wat details prijs van de geometrie, uitgaande van een 1 1/2” onderste balhoofdlager:

  • 69,5 graden balhoofdhoek
  • 74,0 graden zadelbuishoek
  • 1105 mm wielbasis
  • 310 mm trapashoogte
  • Overige leverbare framematen zijn 16”, 19”, 20” en 22”.

En zo pas kwamen ook de eerste foto’s binnen van een prototype dat nu uitvoering veldtesten ondergaat. In het voorjaar van dit jaar zal de Raijin, zeer waarschijnlijk als frame-only, leverbaar zijn.

Update

19 januari
De Raijin zal inderdaad als frame-only aangeboden worden vanaf April. De prijs op het Europese Continent is echter niet de eerder veronderstelde $1.899 met een Euroteken er voor zijn, maar €1.399!

Bron: cog.konaworld.com

EW

Geplaatst in Nieuws.
Subscribe
Notify of
guest
6 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Dennis
Dennis
12 jaren geleden

Stom, ik las Kiona’s titanium….

Gene
Gene
12 jaren geleden

Strakke fiets! Erg sjiek. Mooie drop out oplossing ook. Ik hoop zelf binnenkort ook iets van TiTa te ontvangen…

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

Je kan idd zeggen dat andere merken de luie geo’s van Kona langzaam maar zeker overnemen. Maar dat is oppervlakkig: Kona’s zijn nog wel steeds ouwerwets kort. Wat ze bij Kona dit jaar wel hebben aangepast: zitbuishoeken. Die zijn nu ein-de-lijk ook weer wat minder slack… Gezien de zadelpositie (setback pen en zadel in achterste stand) zijn ze op dat vlak altijd misleid door hun hoofdtester. :) Ik vind het een hele dikke bak!! Uitvaleinden zijn alleen niet mijn eerste keuze, liever gewoon standaard verticaal. Met een PF30 bracketpot kun je immers heel makkelijk een eccentrische bb voor 24mm assen… Lees meer »

Rinse Appelstroop
Rinse Appelstroop
12 jaren geleden

@Matthijs,

is niet helemaal waar, sinds de 2010 zijn de kona’s langer. Ik ben zelf ook erg lang en had ook altijd het probleem dat de Kona’s te kort waren. De 29’er Unit waar ik nu op rijd 22″ heeft een 650mm toptube…lang genoeg dus :)

Matthijs
Matthijs
12 jaren geleden

@Rinse Appelstroop: ok, ik ben vooral van de 26er geo’s. Die zijn toch vrij lang aan de korte kant gebleven, maar ik zie dat dat inmiddels ook achterhaalde kennis is. ;) Dank voor het updaten van mijn kennis, sorry Kona! Wel hebben de 26ers nog steeds luie zitbuishoeken, zie ik… Niet onwerkbaar lui, maar wel opmerkelijk. Ohja, ik ben zelf niet echt lang hoor, heb alleen korte pootjes…