Assen – De eerste van 2012

Het mountainbikewedstrijdseizoen van 2012 is begonnen en ook in 2012 zal het Velozine Racing Team zijn opwachting maken bij de nationale en een aantal internationale wedstrijden. Voor 2012 zal er een en ander veranderen, maar daar over later meer… Wat niet verandert is de samenstelling; Kiona, Bas en Tjeerd zullen ook in 2012 met trots de Velozine kleuren dragen!

Afgelopen weekend vond de eerste wedstrijd plaats in Assen. Kiona en Bas stonden daar aan de start, maar zouden ze er al klaar voor zijn…? Tjeerd staat ondertussen deze week nog op een snowboard in de Alpen om wat ’techniektraining’ voor het seizoen te doen….

Bas
Opeens was het zover: het fluitsignaal klonk en ik was vertrokken in mijn eerste mountainbikewedstrijd van 2012. Normaal gesproken kijk ik erg uit naar het begin van het seizoen: al die winterse nachten dat ik mezelf in het zweet werk op de Tacx moeten eigenlijk op die eerste wedstrijddag allemaal al tot hun recht komen. Dit voorseizoen verliep het allemaal wat anders, en met een gezond Gran Canariaans kleurtje stond ik erg relaxed helemaal achteraan het startveld. Ik stond op die plek omdat ik, ondanks mijn ondertussen toch ruime wedstrijdervaring, me vergeten was in te schrijven… Toen ik uiteindelijk nog in mijn eentje stond te wachten en het jurylid van dienst wist te melden ‘dit was alles dat op de lijst stond’, besefte ik dat relaxed beginnen aan het seizoen prima is, maar dat ik toch iets scherper zal moeten worden!

Dat scherper worden wilde de eerste paar honderd meters nog niet zo lukken, waardoor ik me bij het ingaan van de singletracks vrij ver achteraan het veld bevond. Na het nodige grote-plaatwerk (voor de statistici: niets dan buitenblad deze koers, ook aan mijn souplesse moet ik nog werken) kon ik toch aansluiten bij een groepje. Een treurige bandenkeuze zorgde er voor dat ik sommige bochten en hellingen voornamelijk naar grip aan het zoeken was, in plaats van mezelf bezig te houden met hard rondrijden. De bel voor de laatste ronde kwam wat eerder dan verwacht: ik had een ronde goed doorgereden (het was tenslotte ook training) op kop van het groepje, toen we de bel kregen en er vier man mij voorbij stuifden. De laatste ronde hing ik aan het elastiek en kon ik ze niet meer achterhalen.

En nu? Nu zijn we weer begonnen! Ik ben best tevreden met deze seizoensstart, zeker als ik allerlei prestatiebeïnvloedende randzaken meereken. Alle lichten staan fysiek op groen, dus laat de rest van het seizoen maar komen!

Kiona
Ook voor mij kwam de wedstrijd in Assen een beetje onverwacht. Eigenlijk was ik van plan te wachten met wedstrijden rijden tot de eerste Holland MTB Cup eind maart. Mijn winter was namelijk verre van productief op fietsgebied. Ik was meer ziek dan dat ik fietste en dat heeft mijn basis een behoorlijke deuk gegeven.

Na een weekje trainen in de zon in Zuid-Frankrijk, echter, ging het ineens een stuk beter en voelde ik me een veel fitter. Nou ja… Dan gaan we ook maar gewoon naar Assen voor een echte nulmeting!

In Assen aangekomen, bleek dat ook mijn 5 1/2 jaar wedstrijdervaring niet genoeg was om nog iets te vergeten voor de start. Mijn chip! Thuis laten liggen… Net als Bas lekker wakker dus! Misschien had ik niet zo laat moeten gaan slapen? Of misschien moeten ze die wedstrijden gewoon niet zo vroeg houden? Ja.. Ik denk het laatste.

Goed, de race! Het was ’s ochtends om 11.00u nog koud en mistig, de dames moesten opstellen. Na een kwartier bibberen (kan ook minder lang zijn geweest), mochten we weg. Rechts van mij zag ik al een fiets door de lucht vliegen. Ja, zo kan het ook… Vliegend. Maar ik besloot toch maar iets naar links uit te wijken en mijn weg rijdend te vervolgen.
De eerste 30-45 minuten van de race gingen lekker. Het was een rondje met veel singletracks, dat ligt mij wel. Ik had er lol in. Langzaam kwam het zonnetje achter de wolken vandaan, maar dat leek bij mij averechts te werken. De weinige uurtjes slaap van de nacht ervoor en de slechte voorbereiding gingen tellen. Ik besloot op sommige zwaardere stukken wat gas terug te nemen en alleen de singletracks nog lekker hard te nemen, waarmee ik in de laatste 2 ronden nog 2 plekken verloor.

Desondanks ben ik geheel niet ontevreden. Als ik de komende maanden nog even wat meer basis kan leggen en af en toe een intensief momentje meepak in een wedstrijd, dan zie ik het voor het seizoen 2012 nog zonnig in!

Geplaatst in Specials en getagd met .
Tags:
Subscribe
Notify of
guest
8 Comments
oudste
nieuwste populairste
Inline Feedbacks
View all comments
Mark
Editor
Mark
12 jaren geleden

Wat is het wedstrijdschema voor komend jaar? Lijkt mij een keer leuk om te komen kijken naar jullie inspanningen.

Mark
Editor
Mark
12 jaren geleden
Reply to  Jeroen

Heb je bij een bergrace een licentie nodig ?(via een club) Of kan je je gewoon inschrijven en mee rijden?

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden

Voor wie het niet zo lang volhoudt heeft Bergrace nu zelfs een 45min.

… Kiona? ;-)

Kiona
Kiona
12 jaren geleden
Reply to  JeroenK

:-P

Dennis
Dennis
12 jaren geleden

Geen foto’s?

JeroenK
JeroenK
12 jaren geleden
Reply to  Dennis

Vast wel, maar nationale elite wedstrijd = verenigingkleding. Ik weet niet of dat de reden is dat hier geen foto’s staan, maar heel erg VZ representerend is het niet.

Tijd voor absurd opvallende helm- en framestickers! Of zo’n zeiltje in de driehoek van je frame :-P